Haal meer uit je peter- en metersysteem!

Haal meer uit je peter- en metersysteem!

We doen allemaal aan SOM. Maar dat is niet altijd even makkelijk. Een goede manier om makkelijk poolshoogte te nemen bij je groepen is een peter-en-metersysteem (ook gekend als peetje-meetje). Iemand gaat zich dan concentreren op een bepaalde groep, bouwt een vertrouwensband op en wordt het eerste aanspreekpunt voor de groep.

SOM, da's soms wel moeilijk


Klopt! SOM, of Steun op maat, is een van de taken van een gewest, maar ook verbonden en bepaalde nationale ploegen komen er weleens mee in aanraking. Het is een van de bestaansredenen van jouw kaderploeg, maar soms hetgeen waar we liefst zo ver mogelijk van wegblijven omdat het over lastige gevallen kan gaan.
 

De peetje-meetjebingo


Net omdat SOM niet altijd even makkelijk is, en peter of meter van een groep zijn niet vanzelfsprekend is, kan iedereen wel een duwtje in de rug gebruiken. Met een old fashioned bingo kan je uitwisselen over acties die je doet als peter of meter en zien hoe goed jij bezig bent. Opgelet: het is niet de bedoeling om mensen ervan te beschuldigen dat ze hun taak niet vervullen, wel om hen te stimuleren om die taak grondig aan te pakken.

Laat iedereen van de ploeg acties voorstellen die een peter of meter kan uitvoeren. De acties moeten haalbaar zijn, maar er mag hier en daar weleens iets zots in zitten. Ze draaien vooral rond het peter- of meterschap, maar er kunnen ook losse zaken in zitten die over het engagement gaan of die gewoon leuk zijn.

Voorbeelden:

  • Ik was op een ontspannende activiteit van het gewest
  • Ik ging naar de fuif van de groep waar ik peter/meter van ben
  • Ik ben de Facebookvriend van minstens 10 gewesters
  • Mijn gewest vulde een SOM-klank in
  • Ik slowde met een gewester op Kick

Na het bepalen van de acties kun je die door elkaar schudden en in een aantal bingoformulieren gieten. Je kunt nog bepalen of er bewijs nodig is bij een aantal van de acties, zodat er niet gesjoemeld wordt.

Verdeel de formulieren AND THE GAME IS ON! Zorg elke vergadering voor een tussenstand.
Degene die eerst bingo heeft, wint een prijs. Die leg je het beste al vast aan het begin van het spel.

Nog meer tips over SOM?


Ga mee op Kick, dé cursus voor kaderleiding. Je krijgt er als gewester, verbonder of nationale vrijwilliger een heleboel handige tips mee om aan SOM te doen. En je bouwt een netwerk op dat je daarmee kan helpen.