Ga mee op Haka

Ga mee op Haka

Voor leiding met zin in meer

Voor leiding met zin in meer

De hoofdanimatorcursus van de Chiro

 

Tijdens Haka, het traject om hoofdanimator te worden, leer je meer verantwoordelijkheid te nemen en je verdiept je in een thema naar keuze. Je volgt een Hoofdanimatorweekend waar je dieper ingaat op het hoe en waarom in de Chiro, maar vooral in je eigen Chirogroep en leidingsploeg. Je hebt het over jouw engagement en dat van je medeleiding. Daarnaast kies je één of twee themacursussen. Je kunt kiezen tussen Expressieweekend, Groepsleidingsweekend, Workshopweekend, Afdelingsboost of Tochtenbivak. Zo sprokkel je zelf een attest samen op maat van jouw goesting.

 1. Stel zelf de cursussen samen op basis van je eigen interesses
 2. Geniet vollenbak van een hoop uitwisseling met andere Chiro-diehards zoals jij
 3. Ontvang een officieel Hoofdanimatorattest van de Vlaamse Overheid (meerwaarde op je CV!)

Schrijf in voor Haka

Logo Haka met foto leider

 

Zij maakten het al mee

Bol testimonial Haka 1

"Word leiding to the next level ... dat leer je op Haka!"

Bol testimonial 2 Haka

"Haka geeft je een BOOST!"

 

Bol testimonial Haka 3

"Zelf kunnen kiezen waarin je je verdiept, super gewoon!
Ik koos voor Groepsleidingsweekend om me in te werken zodat ik
volgend jaar groepsleiding kan worden."

Kies jouw Haka-traject

meisje met boomstronk

1 Haka-weekend


Je hoofdanimatortraject start met een Haka-weekend naar keuze. Dit jaar zijn er 3 weekends:

 • 16-18 november 2018 in De Hagaard (Overijse)
 • 15-17 februari 2019 in Heidepark (Waasmunster)
 • 22-24 maart 2019 in De Karmel (Brugge)
Haka meisjes aan tafel

Kies 2 korte themacursussen...

 

Workshopweekend
30 nov - 2 december 2018 in De Hagaard (Overijse)

Een weekend vol pure Chirogoesting, met de beste workshops die tegenwoordig in Chiroland te vinden zijn. Je kiest zelf welke workshops je volgt.

Expressieweekend
9-11 november 2018 in De Kalei (Dilsen-Stokkem)

Leer je activiteiten expressiever maken in kant-en-klare workshops, ontwerp de meest originele namiddag in de Chirogeschiedenis of ga voor een expressieve begeleidingshouding!

Groepsleidingsweekend
8-10 maart 2019 in Heidepark (Waasmunster)

Groepsleidingsweekend is een praat- en discussiecursus die sterk draait rond uitwisseling tussen de deelnemers. Samen met de andere deelnemers en de begeleiding proberen we oplossingen en antwoorden te bieden op eigen aangebrachte Chiroproblemen. Je gaat ook dieper in op de taken van groepsleiding.


 

...of kies 1 lange themacursus

 

Afdelingsboost
5-9 april 2019 in Heibrand (Westmalle)

Dit is een vijfdaagse waarin de wereld even paars, geel, groen, rood, blauw en oranje kleurt! We beleven de hele cursus in afdeling, maken plaats voor de zotste spelideeën voor jouw afdeling, plannen en organiseren samen een bangelijk bivak, staan stil bij begeleidingshouding, bedenken tips om leiding te coachen, en worden helden in het bouwen en begeleiden van een leidingsteam.

De Afdelingsboost start om 20 uur en eindigt op dinsdag om 14 uur. Het is niet mogelijk om de cursus vroegtijdig te verlaten.

Tochtenbivak
6-13 juli 2019 op een geheime locatie

Op dit zeer bijzondere bivak, ergens op een geheime kampplaats in de Ardennen, beland je helemaal terug in de natuur: slapen onder een tentzeil, bijeenzitten rond een gezellig kampvuur en opstaan met de vogeltjes. Je leert er een aantal nuttige technieken in verband met tochten, sjorren en vuur maken.

Krijg het hoofdanimatorattest


Na Haka kan je een hoofdanimatorattest krijgen van de Vlaamse overheid. Dat betekent dat je de competenties van een hoofdanimator geleerd hebt die zeer bruikbaar zijn in de Chiro en het jeugdwerk. Zo’n attest is niet het hoofddoel van Accu. Het is wel een mooie meerwaarde bij de zoektocht naar een job. In de socioculturele sector is dit een gewaardeerd attest maar ook in andere sectoren is het een indicatie van je leidingscapaciteiten. Vermeld het dus zeker op je cv!

Meer informatie op de website van Vlaanderen

Leiding aan het spelen


Praktisch

Icoon euro

Prijs


Haka: € 58,50

Korte themacursus: € 56,50

Afdelingsboost: € 107,50

Tochtenbivak: € 147,50

(volledig of gedeeltelijk terugbetaald*)

€ 7,50 korting tot twee weken voor de start van je cursus

 

 • Verblijf in een Chirohuis (uitgezonderd Tochtenbivak)
 • Volpension (ontbijt, middagmaal, vieruurtje, avondmaal)
 • Deelname workshops en activiteiten
 • Attest van deelname
 • Deelname reflectiemoment
   

*Met het bewijs van deelname kun je het cursusbedrag volledig of gedeeltelijk terugbetaald krijgen van je gemeente. Hier kun je opzoeken hoeveel jouw gemeente terugbetaalt. Als je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming mag je voor de helft van de prijs mee.

 

 

Checkmark icoon

Zo behaal je je attest


Je kunt gerust mee op Haka zonder voor het attest te gaan, want dat is niet het hoofddoel van de cursus. De ervaring is het belangrijkste! Wil je wel graag het officieel hoofdanimatorattest behalen?

Volg dan drie eenvoudige stappen:

 1. Volg 50u vorming, dat komt neer op 1 Haka-wekeend + 2 korte of 1 lange themacursus (de volgorde waarin je de verschillende cursussen volgt, maakt niet uit)
 2. Zet wat je leerde op cursus om in de praktijk als leiding bij je Chirogroep, speelplein of andere jeugdverereniging (50u)
 3. Volg een kort reflectiemoment

Je hebt je attest behaald!

Icoon voor wie

Voor wie

 

Haka is er voor leiding die zich wat meer wil verdiepen. We vragen dat je dus al minstens één jaar leidingservaring achter de rug hebt. Je kunt in principe mee op Haka vanaf achttien jaar.*

* (Je wordt achttien jaar in dat kalenderjaar. Haka is niet geschikt voor aspi's. Voor uitzonderingen neem je contact op met [email protected].)

Opgepast! In september 2019 starten we met een nieuw Haka-traject.

Dat wil zeggen dat je de volledige 50 uur vorming achter de rug moet hebben tegen dan. Daarna zal je een heel nieuw traject moeten starten. 

Je stage en reflectiemoment mogen wel nog later voltooid worden. 

Vragen? [email protected] 

Schrijf in voor Haka

Uitschrijven?

Reeds ingeschreven, maar kan je er om de één of andere reden toch niet bijzijn?

Schrijf je dan uit. 

Cel Vorming

Heb je vragen over cursussen, stages, reflectiemomenten, workshops of andere vormingsgerelateerde dingen? Mail ons en wij helpen je graag verder!