Worldcamp

Maak je klaar voor onvergetelijke ontmoetingen en een buitengewone ervaring die je dichter brengt bij de plaatselijke bevolking door een steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Slechts om de drie jaar krijgen drie à vijf kaderleiding de kans om deel te nemen aan het Worldcamp. Dat wordt georganiseerd door één van de landen die lid zijn van Fimcap. Fimcap is de internationale koepel van parochiaal georganiseerde jeugdbewegingen waar wij met Chirojeugd Vlaanderen ook lid van zijn. Er zijn 30 lidorganisaties, verspreid over 27 landen op vier continenten. Wat zij gemeenschappelijk hebben? Kinderen en jongeren samenbrengen in hun vrije tijd, door middel van activiteiten in lokale groepen. Chiro dus, maar buiten de landsgrenzen.

Worldcamp brengt een zestigtal jonge leiders en leidsters van over heel de wereld samen rond een bepaald thema. Tijdens Worldcamp 2015, in Rwanda, was dat het thema kinderrechten. Tijdens een eerste kennismakingsweek verkennen ze het thema, wordt er gespeeld en gediscussieerd. Daarna kunnen de deelnemers een week meedraaien in enkele lokale projecten.  De deelnemers worden verdeeld in kleinere groepjes en helpen bij bijvoorbeeld de heropbouw van een schooltje of de aanleg van watervoorzieningen voor afgelegen dorpjes. Na die onderdompeling in de cultuur volgen nog enkele dagen nabespreking en evaluatie om het kamp in schoonheid af te sluiten. Een avontuur waarbij de deelnemers terugkeren met heel veel indrukken en inspiratie.
In 2018 zal het thema responsible cosumption zijn. 

Wanneer?

Worldcamp gaat door van 28 juli 2018 tot 19 augustus 2018. 
BELANGRIJK: we verwachten van deelnemers dat ze aanwezig zijn op het voorbereidende seminarie en het afsluitend seminarie. Het voorbereidend seminarie gaat door van 9 tot 13 mei 2018 in België. Het afsluitend seminarie zal doorgaan van 17 tot 21 oktober 2018 in Denemarken (Kopenhagen). 

Wie?

Worldcamp is een once-in-a-lifetime-ervaring. Wil je deelnemen, dan is een eerste voorwaarde dus dat je nog nooit mee geweest bent op Worldcamp. 
Verder moet je actief zijn binnen de Chiro (als lid, leiding of kaderleiding) en je kunnen redden in het Engels. Je moet 18+ zijn. 

We kunnen maar drie à vijf mensen afvaardigen (afhankelijk van de vrije plaatsen) en Worldcamp is een zeer gegeerde activiteit. Daarom organiseren we selecties.

 

Waar?

Worldcamp gaat dit jaar door in de Filipijnen!  Neem alvast een kijkje op de kaart van Fimcap (je weet wel, de overkoepelende organisatie met 30 leden waarover we het hierboven al hadden) om te kijken bij welke organisatie dit zal doorgaan! 

Kostprijs

De kostprijs van Worldcamp hangt af van de prijs van je ticket. Verder is er een deelnameprijs van 200 €. Verdere info krijg je meestal pas na de selecties. Reken erop dat het een verre reis wordt en dat dat niet goedkoop zal zijn. Voor vorige edities zamelden de deelnemers zelf centen in om hun reis te bekostigen.
Chirojeugd Vlaanderen hanteert een maximumprijs: deelnemers betalen maximaal zelf 1200€ (voor ticket+deelnameprijs), Chirojeugd Vlaanderen schiet het resterende bedrag bij. 

Hoe inschrijven?

Stuur een motivatiebrief naar [email protected] tot en met 15 februari. We sturen je een bevestigingsmail en nodigen je uit voor een gesprek op een van de selectiedagen.