Animatortraject Op Maat

Voor leiding met een verstandelijke beperking of gedragsstoornis

Je bent aspirant, al van jongs af aan lid van de Chiro, en je wilt dolgraag leiding worden. Je hebt echter extra ondersteuning nodig omwille van een verstandelijke beperking of een gedragsstoornis zoals ASS of een ernstige vorm van ADHD. Kan je dan zomaar leiding worden en op Animatorcursus gaan?

Ja, het kan! 

Lees hieronder het Dubbelpuntartikel over Megan, een leidster met een autismespectrumstoornis. 

Traject op maat

Een leidingsrol op maat

Vanaf 2018-2019 stellen we alles in het werk opdat jongeren met een beperking of ernstige gedragsstoornis een volwaardige rol op hun maat kunnen opnemen in een leidingsploeg. We zoeken naar een taak waarin ze hun talenten ten volle inzetten, maar ook kunnen rekenen op de nodige ondersteuning van de overige leiding. Dit is maatwerk, die rol zal bij iedere jongere anders zijn. Chirogroepen waar een jongere met een beperking leiding wil worden, kunnen rekenen op de nodige ondersteuning in dat proces.

Toegankelijke animatorcursussen

Om die jongeren voor te bereiden op hun engagement kunnen ze meegaan op cursus. Dit zijn geen aparte cursussen, maar we maken er wel werk van dat deze cursussen vanaf 2019 toegankelijk zijn voor jongeren met een verstandelijke beperking of gedragsstoornis. Tijdens de cursus kunnen de jongeren rekenen op ondersteuning op maat. Dit wil zeggen dat de cursusbegeleidingsploegen hiervoor op voorhand en tijdens de cursus de nodige vorming en ondersteuning krijgen. 

Praktische info

Meer praktische informatie over de data van de inclusieve cursussen, de begeleiding en ondersteuning van jongeren met een beperking, hun Chirogroepen en de cursusploegen in dat traject mag je verwachten in september.

 

Dit project is een initiatief van Chirojeugd Vlaanderen, Hannibal, Kazou, KSA en Scouts en Gidsen Vlaanderen. Konekt ondersteunt het project met hun inhoudelijke kennis. Dankzij de actieve financiële steun van Cera en de Vlaamse overheid wordt dit project realiteit. 

Afbeeldingsresultaat voor cera logoAfbeeldingsresultaat voor vlaanderen verbeelding werkt