Vorming geven - Cursus annuleren

Vorming geven - Cursus annuleren

Een cursus annuleren, het is niet leuk, maar soms is het wel de beste beslissing. Hoe kom je tot dit besluit? En wat moet je dan juist doen?

Wanneer beslis je een cursus te annuleren?

Een cursus annuleren is nooit een leuke beslissing en al helemaal geen gemakkelijke beslissing om te maken. Neem zo'n beslissing daarom nooit alleen, maar betrek steeds je beroepskracht en/of de cel vorming wanneer je deze beslissing overweegt! Hieronder vind je enkele vragen om de afweging mee te helpen maken:

 1. Zijn er genoeg deelnemers om een inhoudelijk sterke cursus te organiseren? Een animatorcursus met 8 deelnemers is misschien niet echt haalbaar, maar een KIC met 8 kan inhoudelijk wel perfect een sterke cursus zijn.
 2. Wat is de kostprijs van de locatie? En gaat de cursus in een Chirohuis door of op een andere locatie? 
 3. Wat doe je met de deelnemers die al zijn ingeschreven? Kan je hen nog een alternatief aanbieden? Als je bijvoorbeeld de laatste animatorcursus van het jaar doet, is het misschien beter om die toch te laten doorgaan dan wanneer er nog enkele animatorcursus volgen in de loop van het werkjaar.
 4. Hoeveel dagen/weken ben je nog van de cursus verwijderd? Wat is de kans dat er nog extra deelnemers zullen inschrijven vlak voor de cursus? Wat zijn de annuleringstermijnen van de locatie, gereserveerd materiaal,...
 5. Hoeveel energie is er al in de cursus gekropen inhoudelijk? Is er al voldoende energie gegaan in de promo voor deelnemers? Kan daar nog een tandje worden bijgestoken?
 6. Hoe staat de  begeleidingsploeg tegenover deze keuze? Heb je de mening van iedereen hierover gevraagd?
 7. Hoeveel goesting is er in de begeleidingsploeg om toch nog door te gaan?

Wanneer je alles hebt overwogen en toch beslist om te annuleren, breng dan zeker volgende zaken in orde:

 • Verwittig onmiddellijk de cel vorming via 03-231 07 95 (of [email protected]) om het inschrijvingsformulier van de website te halen.
 • Bel de deelnemers op die reeds waren ingeschreven en biedt hen een alternatief aan.
 • Verwittig de locatie dat jullie niet komen. Betaal indien nodig ook de annuleringskosten.
 • Probeer de verdere kosten zoveel mogelijk te beperken. Breng alle gemaakte kosten wel binnen via een onkostennota.
 • Kom nog een keer samen met de begeleidingsploeg om alles toch op een fijne manier af te ronden. Evalueer waarom de cursus niet is kunnen doorgaan en formuleer doelstellingen om volgende editie mee aan de slag te gaan.
Contact

Heb je vragen over cursussen, stages, workshops of andere vormingsgerelateerde dingen? Mail ons en wij helpen je graag verder!