Vorming geven - Begroting opmaken

Vorming geven - Begroting opmaken

De begrotingstool helpt je om de financiën van je cursus mee te bewaken. Gebruik de tool van de Beheersgroep Chiro.

Een begroting opmaken

Een cursus organiseren kost geld. Gelukkig heb je ook inkomsten: de deelnemers en de begeleiding betalen, de drankkas brengt iets op, enz. De begrotingstool helpt je om de financiën van je cursus mee te bewaken. Je krijgt hiervoor een in te vullen sjabloon via mail opgestuurd door de Beheersgroep.

Dit is belangrijk! Als cursussen in verhouding meer zouden kosten dan wat ze opbrengen, moet de cursusprijs omhoog. We streven ernaar om de cursussen financieel in evenwicht te houden. Dat wil dus zeggen dat in jullie begroting de uitgaven niet groter mogen zijn dan de inkomsten. Winst maken is echter géén doel van een cursus. 

Let op! Vroeger mocht een cursus 20% verlies maken. Dit geldt niet meer. Je begroting zou dus in evenwicht moeten zijn. De financiële bijdrage van de Chiro aan de cursussen zit al verrekend in de prijs van het Chirohuis, waarop jullie een fikse korting krijgen. 

  • De Beheersgroep van de Chiro merkte dat veel ploegen niet het volledige financiële plaatje van de cursussen kennen. Vandaar dat zij een mooie begrotingstool maakten. Zo kunnen  jullie beter opvolgen wat de financiële resultaten zijn van je cursus. Het beste is dat één persoon deze opvolging voor zijn/haar rekening neemt!
  • Bij de begrotingstool krijg je steeds een uitgebreide uitleg hoe de Excelsheet van de begroting gebruikt moet worden. 
  • Ook begeleiding betaalt om mee te gaan op cursus. Hoeveel? De helft van wat de deelnemers betalen. Neem je meer begeleiding mee dan mag in verhouding van het aantal deelnemers, dan betaal je voor die personen de volledige prijs.
    • De factuur van begeleiding die regelmatig mee op cursus gaat kan stevig oplopen. Om dat te vermijden is er de maximumfactuur.
  • Wat met een voorbereidingsweekend voor de begeleiding? Dat kan! Maar ook dit moet passen binnen je begroting. De huur van de locatie van dat weekend mag je mee ingeven in de begroting. Eten en drinken betaal je als begeleiding zelf. 

Maak dus zeker een begroting op voor de cursus en stuur deze ook terug naar de persoon van wie je hem kreeg. Hierna weten jullie hoeveel budget jullie kunnen spenderen en probeer je daar ook aan te houden. Maak hier samen met je begeleidingsploeg afspraken over.  

Wat moet er met de deelnameprijs betaald worden?

De bedoeling is dat er zoveel mogelijk kosten van vervoer, overnachtingen, eten, materiaal en externe workshops met het geld van de deelnemers betaald wordt. 

De Chiro heeft met de Chirohuizen een afspraak gemaakt over een vaste cursusprijs. Het voordeel hiervan is dat je op voorhand perfect weet hoeveel een cursus in een Chirohuis je per deelnemer zal kosten. Zowel de Chiro als de Chirohuizen geven een korting op het verblijf van de cursus in het huis. Dit is de financiële bijdrage van Chirojeugd Vlaanderen aan onze cursussen, omdat we als koepel vorming erg belangrijk vinden. 

Contact

Heb je vragen over cursussen, stages, workshops of andere vormingsgerelateerde dingen? Mail ons en wij helpen je graag verder!