Spoor ZES

Spoor ZES

Spoor ZES, dé dienst voor Zingeving, Engagement en Solidariteit

Ik wil meer. Jij ook?

Spoor ZES is de dienst van de Chiro voor Zingeving, Engagement en Solidariteit. De dienst die je inspiratie wil geven om Chiro net dat ietsje meer te maken. Om die momenten die alles waard maken even vast te houden. Om stil te kunnen vallen bij gebeurtenissen of bij de wereld om je heen, zonder zweverig te worden. Om na te denken over een rechtvaardige wereld. 

Een origineel afsluitertje voor een heel fijne Chironamiddag of inspiratie voor een zinvol moment op bivak? Een onderdompeling in een solidariteitsthema via een inleefspel of een kort tekstje om er weer tegenaan te gaan? Spoor ZES heeft het voor jou!

De thema's Zingeving, Engagement en Solidariteit vallen binnen de Chirostructuur binnen de themagroep Samen Leven. Deze themagroep omvat de thema's die zich focussen op de Chiro in de maatschappij.  

Bij Samen Leven zijn we met een ploegje enthousiaste vrijwilligers die aan de slag gaan rond deze thema's. We doen dit o.a. door allerlei materiaal, artikels, workshops en tips rond deze thema's voor Chirogroepen en het Chirokader uit te werken.

Onze Thema's:

Chirogroepen zijn goud waard

Zingeving:

Spoor ZES wil je inspiratie geven om Chiro nét dat ietsje meer te maken. Om die momenten die alles de moeite waard maken eventjes vast te houden, zonder zweverig te worden.

Hartje

Engagement

We gaan er zo maar vanuit dat jonge leid(st)ers een heleboel taken op zich nemen in hun vrije tijd. Maar is dat allemaal wel zo evident? We helpen je om stil te staan bij je Chiro-engagement en zowel de mooie als minder mooie momenten te benoemen.

plaats

Solidariteit

In de Chiro zijn we verontwaardigd over het onrecht in de wereld. Daarom willen we aandacht geven aan armoede en onrecht, hier en in de rest van de wereld. Ons solidariteitsaanbod probeert mee te werken aan een sociaal rechtvaardige wereld.

Boek

Spoor ZES in de klas

Ontdek het Spoor ZES aanbod voor in jouw klas via spoorzesindeklas.be

Zingeving

Spoor ZES wil je inspiratie geven om Chiro nét dat ietsje meer te maken. Om die momenten die alles de moeite waard maken eventjes vast te houden. Om stil te kunnen vallen, bij gebeurtenissen of bij de wereld om je heen, zonder zweverig te worden.


Een origineel afsluitertje voor een heel fijne Chironamiddag of inspiratie voor een zinvol moment op bivak? Of een kort tekstje om er weer tegenaan te gaan? Spoor ZES heeft het voor jou!


Zoek teksten of zingevingsmethodieken op de zingevingsdatabank , bekijk het stappenplan om een bezinning of viering voor te bereiden , of doe mee aan #DagenVolChiro.

Solidariteit

In de Chiro zijn we verontwaardigd over het onrecht in de wereld. Daarom willen we aandacht geven aan armoede en onrecht, hier en in de rest van de wereld.
We werken daarvoor verschillende materialen uit:

  • Omdat de Chiro een plaats is om te spelen, werkt Spoor ZES ieder jaar twee jongerenspelen uit. Een onderdompeling in een andere cultuur of in armoede via een inleefspel wakkert het solidariteitsgevoel aan.
  • Met het tekstenboekje reiken we hedendaagse teksten en (gespreks)methodieken
    aan die ook vertrekken vanuit de campagnes van Broederlijk Delen en Welzijnszorg: Samen Tegen Armoede.
  • Voor het lager onderwijs werkt Spoor ZES jaarlijks twee lagereschoolprojecten uit. Via een verhaal en speelse methodieken brengen we de campagnes van Broederlijk Delen en Samen Tegen Armoede naar de klas.

Niet alleen Spoor ZES hecht belang aan solidariteit, samen met de gehele Chiro bouwen we aan onze Chirosolidariteit. Interesse? Bekijk zeker ons solidariteitsaanbod.

Workshops

Naast materialen over zingeving en solidariteit zijn er workshops. Zowel gewesten als verbonden kunnen die workshops aanvragen voor hun vormende leidingsactiviteiten.

Workshop Tussend'Oortjes

We gaan op zoek naar momentjes die voor sfeer zorgen en je zondag of je kamp onvergetelijk maken. Geen workshop om dode momentjes op te vullen, maar een om alledaagse tijdstippen een tikkeltje meer te geven.

Workshop Engagement

In een Chiroengagement opnemen is niet altijd evident. Hoewel het vaak zeer mooie momenten oplevert en een meerwaarde voor jezelf kan vormen, zit het ook soms tegen. Met deze workshop sta je stil bij jouw engagement en leer je zowel de mooie als de minder mooie momenten te benoemen en er iets mee te doen.

Workshop Jongerenspel

Onze inleefspelen vertellen vaak een verhaal. Ze behandelen thema's die op een gewone Chirozondag minder snel aan bod komen, zoals armoede in Vlaanderen of specifieke problemen in het Zuiden (waterschaarste, ontginning, verwoestijning...). Tijdens de workshop maken de deelnemers kennis met het laatste nieuwe spel en dat krijgen ze ook mee om in hun eigen Chirogroep te spelen.

Workshop Pesten

Pesten, het gebeurt zelfs in de Chiro. Zowel met woorden als met daden. Pesten, gepest worden, of gewoon volgen, er hangt een negatieve sfeer over en we willen er het liefst zo snel mogelijk van af. Maar hoe pak je dat concreet aan? Welke tips zijn er zoal bekend om hiermee om te gaan?

Workshop Omgaan met rouwen en afscheid

Omgaan met afscheid, dood en rouw. Niet eenvoudig. Daarom houden we het laagdrempelig in de workshop voor (toekomstige) animatoren. De workshop voor kadermedewerk(st)ers gaat wat dieper.

Een workshop kun je aanvragen op het aanvraagformulier. 

Meewerken?

De thema's van Spoor ZES vallen binnen de Chirostructuur binnen de themagroep Samen Leven. Deze themagroep omvat de thema's die zich focussen op de Chiro in de maatschappij. 

Geprikkeld door ons aanbod? Laat het ons weten via onderstaand contactformulier en we contacteren je snel!

Voor welk thema wil je je engageren? (Meer info? Klik even het vakje aan)
Voor welke ondersteunende ploeg wil je je engageren?
Voor welke projectploeg wil je je engageren?
Voor welke themagroep wil je je engageren?
Voor welke regiowerking wil je je engageren?
Voor welke beleidsploeg wil je je engageren?
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Contact

Spoor ZES, de dienst voor Zingeving Engagement Solidariteit.