Aspispel: royal flush

Aspispel: royal flush

Groot feest! Het staat in alle kranten: Onze troonopvolger wordt 18! Of niet? Is Edward wel onze troonopvolger? Een aantal journalisten onderzoeken de zaak na een anonieme tip over de stamboom van de koninklijke familie. Behoudt de koninklijke familie hun royale pokerface?

 

Doel van het spel

Ontdek tijdens dit slopende bordspel hoe de stamboom van de koninklijke familie nu echt in elkaar zit!

Klaarzetten

Download alle benodigdheden

•    Maak letterkaartjes
•    Maak de stamboombriefjes. 

•    Teken het spelbord na op de grond of print het op A3.
•    Leg de papieren met de personages op de vakjes. (in bijlage vind je ze op A4 formaat)

Materiaal


•    Krijt
•    Stamboombriefjes 
•    Papieren voor personages 
•    Letterkaartjes met bollen op

Inkleding

Maak een video met 'blur' voor iemands gezicht en vervorm de stem (of spreek door een muts). Geef de anonieme tip: “Edward wordt binnenkort onze nieuwe troonopvolger. Ik werkte 27 jaar als kok bij de familie. Toen de koningin zwanger werd, stelde ik mij meteen vragen. Toen ik terugrekende naar het moment dat het kind verwekt moet zijn, ontdekte ik dat de koning in die periode vier maanden op vredesmissie was in het buitenland!” 

Toon die video als inleiding.


Spelverloop


Het spel start met een scrabble. De aspi's krijgen elk acht letterkaartjes. Daarmee kunnen ze elk om de beurt een woord proberen te leggen. Nadien trekken ze elk nog een letter. De speler met de letter het dichtst bij de A mag beginnen. 

Een letterkaartje kan een of twee bollen waard zijn. Dat zie je rechts onderaan. Als René mag beginnen en een woord heeft gelegd, dan telt ze het aantal bollen op haar letterkaartjes. Dat is het aantal stappen die ze op het spelbord mag verplaatsen. Daarna neemt René nieuwe letterkaartjes van de stapel tot ze er weer acht heeft.


Op bepaalde vakjes van het spelbord ligt een brief. Daarop staat geheime informatie over bepaalde personages. Je mag die natuurlijk enkel bekijken als je op het juiste vakje landt. Je mag je zoals bij Cluedo wel vrij verplaatsen over het bord. Gebouwen kan je enkel via de deuren verlaten of via de geheime gang.

Iedere speler krijgt een stamboomkaartje om alle info op bij te houden. Denk je alles te weten? Dan kan je een gok wagen bij de spelbegeleiding. Wie kan er als eerste de stamboom van de koninklijke familie volledig ontrafelen?

Einde van het spel

Het spel eindigt als iemand de stamboom op de juiste manier kan verbinden.