Piets kleur

Piets kleur

Piets kleur

De laatste jaren is er veel te doen rond de kleur van Piet. Zijn donkere kleur komt volgens de verhalen van tegenwoordig door het roet van de schouw. Dat is niet altijd zo geweest. Er zijn heel wat kenmerken die verwijzen naar de zwarte slavernij: kroeshaar, dikke rode lippen, oorbellen, een knecht zijn en Piets Moorse kleren. Meer en meer mensen vinden dat in de maatschappij van vandaag niet meer passen.

Sinterklaas zonder Piet? Nee hoor!

Moeten we daarom afscheid nemen van Piet? Nee hoor! Maar misschien wel van die koloniale elementen, dus kiezen we bijvoorbeeld voor roetvegen in plaats van een pikzwarte huid. Logisch toch? Want het zwart komt van de schouw.

Onder Piets roetvegen kan hij – of zij! – elke huidskleur hebben, want iedereen kan de beste vriend van de Sint zijn. Bovendien heeft de Sint een pak werk met het rondbrengen van de cadeaus. Hij kan daarbij de hulp van alle Pieten en Mieten gebruiken.

Wat als Piet herkend wordt?

Ribbels en speelclubbers krijg je gemakkelijk mee in fantastische verhalen. Als ze je herkennen terwijl je Piet speelt, kun je hen lekker samenzweerderig toevertrouwen wat je grote geheim is: de rest van het jaar ben je misschien leidster van de Chiro, klusjesman of nonkel Geert, maar in de weken dat de Sint in het land is, heb jij een bijzondere taak. Dan mag je hem helpen. ‘Niet doorvertellen, hé.’ En hupla: alle kinderen zijn blij en trots dat ze een Piet persoonlijk kennen. Of je nu wit, zwart, bruin, geel of rood bent: als je vaak genoeg door de schouw schuifelt, krijg je roetvegen.