Sint & Piet

Sinterklaas en zijn vriend Piet komen naar de Chiro!

Binnenkort is het weer zo ver: Sint & Piet komen naar de Chiro! Ongetwijfeld doet jouw leidingsploeg er alles aan om je leden weer een fantastisch Sinterklaasfeest te bezorgen.

Piet z'n kleur

De laatste jaren is er veel te doen rond de kleur van Zwarte Piet

Piet z’n donkere kleur komt volgens de verhalen van tegenwoordig door het roet van de schouw. Dat is niet altijd zo geweest. Er zijn heel wat kenmerken die verwijzen naar de zwarte slavernij: kroeshaar, dikke rode lippen, oorbellen, een knecht zijn en Piets Moorse kleren. Meer en meer mensen vinden dat in de maatschappij van vandaag niet meer passen.

Piet in de Chiro 5

Sinterklaas zonder Piet? Nee hoor!

Moeten we daarom afscheid nemen van Zwarte Piet? Nee hoor! Maar misschien wel van die koloniale elementen, dus kiezen we bijvoorbeeld voor roetvegen in plaats van een pikzwarte huid. Logisch toch? Want het zwart komt toch van de schouw.

Onder Piets roetvegen kan hij - of zij! - elke huidskleur hebben, want iedereen kan de beste vriend van de Sint zijn. Bovendien heeft de Sint een pak werk met het rondbrengen van de cadeaus. Hij kan daarbij de hulp van alle Pieten en Mieten gebruiken.

Om jullie daarbij te helpen, geven we hieronder een heleboel tips, ideetjes en materiaal mee! Succes en superveel Sinterklaasplezier gewenst!

3 tips voor een geslaagd Sinterklaasfeest

1: Kies voor verschillende soorten Pieten en Mieten

Mag Piet nu geen kroeshaar meer hebben? Dat kan wel, maar daar is niet per se een zwarte pruik met krullen bij nodig. Piet kan evengoed blonde lokken, rode pijpenkrullen of donker sluik haar hebben.Je kan Pieten en Mieten in alle soorten en maten hebben, zoals dat ook voor je leden geldt.

Piet roetvegen geven kan supermakkelijk én goedkoop met een verbrande kurk, of met de zwarte schmink van De Banier.

2: Hoe gekker de kleren, hoe leuker!

Pietenopleiding

Hoe gekker de kleren, hoe leuker de Piet! Duik je verkleedkoffer in. Het is voor kinderen superfijn dat je rolletjes toewijst aan de Pieten. Zo heb je Kookpiet, Pakjesmiet, Turnpiet, Avontuurpiet, Bouwmiet, … Daar kan je de kleren naar aanpassen.

Op die manier is het Sinterklaasfeest ideaal voer voor een toneelstuk of zangstonde om je Chirozondag in te leiden of af te sluiten. Je kan Piet herkenbaar houden door oude en nieuwe elementen te combineren. Kleren met veel kleuren, een gezicht vol roetvegen, een leuke hoed, gympies, enz. Die dikke rode lippen, kroezelhaar en volledig zwarte huid zijn daarvoor niet nodig.

Ook is het superleuk om je leden een Pietenopleiding te geven. Stoom hen klaar om later zélf de beste vriend van Sinterklaas te worden.

3: Gebruik onze kleurplaat met Chiropieten en hou een kleurwedstrijd

Op zoek naar een leuke kleurplaat? Download en gebruik de Chirokleurplaat gratis!

Download hier de kleurplaat

Wat als Piet herkend wordt?

Ribbels en speelclubbers krijg je gemakkelijk mee in fantastische verhalen. Als ze je herkennen terwijl je Piet speelt, kun je hen lekker samenzweerderig toevertrouwen wat je grote geheim is: de rest van het jaar ben je misschien leider van de Chiro, klusjesman of nonkel Geert, maar in de weken dat de Sint in het land is, heb jij een bijzondere taak. Dan mag je hem helpen. ‘Niet doorvertellen, hé.’ En hupla: ieder kind is blij en trots dat hij een piet persoonlijk kent. Of je nu wit, zwart, bruin, geel of rood bent: als je vaak genoeg door de schouw schuifelt, krijg je roetvegen.

Hoe maak je het bespreekbaar met de leidingsploeg?

Zwarte Piet is een gevoelig onderwerp. Sommige personen vinden dat tradities heel belangrijk zijn. Dat is ook wel zo. Het is ook belangrijk om het onderscheid te maken tussen de waarde van een traditie en de manier waarop die wordt uitgevoerd. We moeten geen afscheid nemen van Zwarte Piet, wel is de tijd rijp om afstand te doen van zijn koloniale kenmerken, want die zijn voor sommige kinderen en ouders kwetsend, rechtstreeks of onrechtstreeks. De manier waarop Zwarte Piet wordt afgebeeld, is trouwens al vele keren veranderd over de jaren heen.

Als je met een leidingsploeg een discussie aangaat over dit onderwerp, is het vooral belangrijk om naar elkaars argumenten te luisteren, en door te vragen. Wat vinden jullie zelf als leiding belangrijk aan het feest van De Sint? Wat zouden kinderen belangrijk vinden? Hoe verhoudt dat zich tot de figuren van Sint en Piet? We geloven er namelijk in dat, na een paar kleine aanpassingen, het Sinterklaasfeest een dag is waar iedereen naar uitkijkt.

Vragen of opmerkingen?