Op kamp?  Check!

Voldoende tenten?

Rond februari-maart laat de Uitleendienst Kampeermateriaal (ULDK) weten hoeveel tenten je krijgt voor het komende bivak.

* Onze aanvraag voor tenten bij ULDK is goedgekeurd: gelukkig!

* Onze aanvraag voor tenten bij ULDK is geweigerd.

Geen paniek.  Wie helemaal geen tenten kreeg bij ULDK kan een beroep doen op de tenten van Defensie.  Daarover vind je alle info op de weigeringsbrief van de uitleendienst zelf.  Verder surf je best naar hier voor verdere info.  Ga in afwachting hiervan toch ook al op zoek naar een ander alternatief, want de kans dat je (voldoende) tenten kan krijgen via Defensie is klein.  Ook belangrijk om te weten: als je aanvraag geweigerd wordt wegens achterstallige facturen krijg je geen tenten tot alles in orde is.

* Wij hebben te veel tenten gekregen.

Geef dat ten laatste 45 dagen voor de afhaaldatum door aan de uitleendienst.  Zo kunnen jullie wat te veel is kosteloos annuleren, én je helpt er andere groepen mee verder.  Bovendien riskeer je een boete als je bij het afhalen opeens beslist om er minder mee te nemen dan voorzien of er bij controle wordt vastgesteld dat je niet alle tenten gebruikt hebt.

* Wij hebben te weinig tenten gekregen.
Wie maar een deel van de gevraagde tenten krijgt, kan geen beroep doen op tenten van Defensie.  Wat kun je wel doen?

• Check bij andere groepen of ze geen tenten verhuren. Hier registreren Chirogroepen dat.
  • Ook scoutsgroepen lenen tenten uit. Dat overzicht vind je hier.  Of informeer (via de jeugdraad) bij naburige jeugdverenigingen of je bij hen tenten kunt lenen.
  • Ook bij bedrijven of privé kun je tenten huren.  Uiteraard zijn hun prijzen wel hoger dan die van de uitleendienst.
  • Je kunt een zoekertje in Dubbelpunt plaatsen.
  • Mail naar [email protected] voor meer informatie of hulp bij het zoeken.  Verhuur je met je Chirogroep tenten of ander kampeermateriaal?  Laat het dan ook zeker weten!

Bostoegankelijkheid

* Vrij spelen in de Vlaamse bossen kan enkel in de aangeduide speelzones, die vind je hier.  Is er geen speelzone in de buurt, vraag dan minstens veertien dagen voor je vertrek toestemming aan voor een bepaald gebied, via dit formulier.  Op bestaande paden en wegen mag je natuurlijk wel vrij spelen!

* Ik ga op kamp in Wallonië en dien voor 1 mei mijn aanvraag in.
In Wallonië moet je altijd toestemming vragen voor activiteiten in het bos.  Het aanvraagformulier vind je hier.  Zorg dat je altijd een kaartje toevoegt van het stuk bos waarin je wilt spelen.  Bij je aanvraag krijg je ook de contactgegevens van de bevoegde boswachter.  Informeer voor je vertrekt even of alles in orde is!  Meer info vind je hier

Bivakterrein

* Ik neem op voorhand contact op met de bivakeigenaar.
Indien mogelijk ga je best zelfs eens langs.  Zo weet je meteen hoe alles eruitziet en of je nog extra materiaal moet voorzien.  En leer je de bivakeigenaar al wat beter kennen.

* Ik ga na welke speciale regels er gelden in de bivakgemeente.
Elke gemeente heeft andere regels, ga ze zeker eens na.  Mag je een kampvuur maken?  Hoe zit dat daar met afvalbeheer?  Weet de bivakeigenaar zelf het antwoord niet, vraag hem met wie je best contact opneemt om die informatie te verkrijgen.

Bivakaangifte en permanentie

* Ik heb mijn bivakaangifte in orde gebracht.
Via de GAP-website kun je alle bivakgegevens invullen.  Doe dat voor 1 juni!  Zo kunnen we jullie bij noodgevallen efficiënt bereiken en ondersteunen.  En we brengen voor jou de bivakaangifte bij de gemeente in orde.  Wat moet je zeker invullen?  De periode, het adres, en wie van je leidingsploeg de bivakverantwoordelijke is.  De deelnemerslijst is niet verplicht, die is er enkel voor jullie gemak.  Meer info vind je hier

Tip: doe dit ook voor je buitenlands bivak!

* Ik ga op kamp in Wallonië of in de Duitstalige Gemeenschap en heb mijn verplichte kampregistratie in orde gebracht.
In alle Waalse en Duitstalige gemeenten ben je verplicht om je kamp te registreren bij het gemeentebestuur.  Lastig en veel werk?  Geen probleem, want Chirojeugd Vlaanderen brengt alle kampregistraties in orde!  Het enige wat we daarvoor vragen, is om op tijd je bivakaangifte in te vullen!

* Ik ken het noodnummer van de Chiro uit mijn hoofd.
Een vraag, probleem of noodgeval?  In de bivakperiode is Chirojeugd Vlaanderen altijd bereikbaar op 03-231 07 95.  Sla het nummer op in je gsm, hang het boven je luchtmatras of laat het tatoeëren op je been, zo ben je nooit alleen!  Buiten de kantooruren werken we met een antwoordapparaatsysteem.  Dringend?  Spreek zeker iets in en we bellen je binnen de vijf minuten terug.

* Ik zit nog met vragen.
Nog niet alles even duidelijk?  De meest actuele informatie vind je hier op de Chirosite en op opkamp.be.  Verder kun je Het Bivakboek (te koop in De Banier) en Loslopend Wild raadplegen (bestellen via De Ambrassade).  Ook in de aanbieding: Veiligheidsfiches, EHBO-brochure, (N)iets mis mee (een instrument om om te gaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag) en Het Tochtenboek (online hier te checken).  Ten slotte kun je ook terecht bij het aanspreekpunt Bivak.  Bel naar 03-231 07 95 en vraag naar Fara Elsen of mail naar [email protected]

Noodgeval op bivak?
Bel 03-231 07 95