Gezocht: het zotste kampthema ever!

Het kampthema? Daar wordt ieder jaar uren over vergaderd en aan geschreven. Maar wees nu eerlijk: piraten op zoek naar de schat of sneeuwwitje en haar zeven dwergen zagen we allemaal weleens passeren. Dubbelpunt ging op zoek naar de origineelste manieren om een kamp in te kleden. Het werd nog maar eens duidelijk dat over heel Vlaanderen Chiroleiding er alles aan doet om een kamp onvergetelijk te maken. Van de zotste decors tot de meest absurde verhaaltjes: een greep uit het aanbod vind je op onze wall of fame.

Eerste hulp bij kampthema's

Schrijf jij dit jaar mee aan het kampthema? Met deze zeven tips kan het al niet meer mislopen!

• Leef je volledig in in de leefwereld van je leden. Wat vindt zowel jong als oud de max?
  • Denk net iets verder en geef een originele twist aan een – op het eerste gezicht – ‘gewoon’ kampthema.
  • Maak het jezelf niet te makkelijk. Zoek iets uitdagends waar je je volledig in kan smijten en denk outside of the box.
  • Zoek wat inspiratie op het wereldwijde net. Pinterest is daar ideaal voor of zoek via Instagram op #kampthema.
  • Laat je inspireren door de locatie van je kamp. Een oude school of een klooster? Aan zee? Een dorp met een rijke geschiedenis? Mogelijkheden zat!
  • Een kampthema is niet alleen een toneeltje. Denk breed! Pas de maaltijden, uitnodigingen, aankondigingen en spelletjes aan in functie van het verhaal en het thema.
  • Tijdens de laatste Chironamiddag voor het kamp kun je de kinderen al laten kennismaken met het thema door een spel in elkaar te steken in het teken van dat kampthema.

Nog een extra tip? Kondig je kampthema op een originele manier aan! Check de kamptrailer van Chiro WAWW uit Sint-Andries (Brugge). De Kampioenen hebben er stevige concurrentie bij.

Wall of fame

Chiro Ichtegem

Nonnenkamp in Affligem

“We hadden allereerst de ideale setting voor onze nonnetjes. We zaten naast de abdij van Affligem! Ons decor bestond uit een kerk die we zelf gesjord hadden. Het is hoe dan ook een kampthema dat heel wat hilarische taferelen oplevert. De kostuums alleen al zorgen voor prachtige herinneringen!”

Verhaallijn: De zusters moesten op zoek naar de verdwenen zuster Lottelena. Ze liep weg en het enige wat achterbleef, was een geheimzinnig briefje.

Chiro Windekind

GEVALINTHEELAL

Verhaallijn:
Op een dag is Stella, een doodgewoon meisje, tussen de uitvindingen van haar oma aan het rondneuzen, wanneer ze plots struikelt en tegen een knop valt. Ze wordt geteleporteerd naar de ruimte! Stella is bang en in de war. Gelukkig komt ze Woeperdiewoep tegen, een knotsgekke alien. Samen met zijn vriendjes helpt hij Stella om terug naar huis te raken.

“Vorig jaar waren we met een zo goed als volledig nieuwe leidingsploeg. Ons eerste kamp samen in elkaar steken, was iets waar wij allemaal al lang naar uitkeken. We staken er daarom al onze gekste ideeën en moeite in om er een onvergetelijk verhaal van te maken. Bij onze Chirogroep is het een beetje de gewoonte om met speciale themanamen te komen en dat was vorig jaar niet anders.”

Chiro Berkenbloesem

Scoutskamp

“Ons thema Scouts ging over een scoutsgroep van twee leiders en vijf leden die op kamp gingen naar Spokeringe. Daar gebeurden er enkele vreemde zaken en verdween uiteindelijk een van de leden. Het werd een soort speurtocht naar het vermiste lid. En uiteraard vonden ze hun vermiste lid terug. Verschillende verdachten passeerden de revue! De Scouts losten het mysterie op, in samenwerking met de Chiro en de Buurtpolitie!”

Chiro Eik

Bakkers vs slagers: de strijd om het worstenbroodje

Verhaallijn:
De slagersbakker van het dorp Broekbochel had twee zonen: slager Willy en bakker Danny. Willy en zijn vrouw Marjette
hebben één deel van het recept voor het perfecte worstenbroodje. Danny en zijn vrouw Magda hebben de andere helft. Na de dood van de slagersbakker willen ze elk het recept op eigen krachten vervolledigen en dat met de hulp van hun dorpsgenoten: postbode Pie Post, brouwer Jason Claesen, bloemiste Flora Pelouse, zuster Fabrique, roddeltante Truus Babbeleire, en het koppel Giorgio Armani en Jos Beer. Zo ontstaat de strijd om het worstenbroodje.

Chiro Duffel West

Paters worden patsers

Verhaallijn:
Drie paters waren het beu om de regels van de kerk te volgen, dus ze besloten de kerk te veranderen in een rave cave. Ze hebben een magische kazou: als ze daarop blazen, zien ze magische wezens vliegen. Maar dat is allemaal dik tegen de zin van God: die stuurt zijn beste mannen naar de kerk om weer orde op zaken te stellen. De duivel vindt het natuurlijk supertof wat de paters aan het doen zijn! Hij probeert God te saboteren zodat de paters verder kunnen doen met waar ze mee bezig zijn. Na enkele gekke avonturen, komen God en de duivel dan toch tot een overeenkomst: de paters mogen de kerk ombouwen tot een rave cave, maar ze blijven trouw aan God. Eind goed al goed.

“We zijn op dat thema gekomen door iedereen een eigen personage te laten kiezen, zonder thema. Daar hebben we dan een verhaal over gemaakt.”

Chiromeisjes Alcha

De Booischotse feesten

“Dit jaar gingen we op kamp naar de Booischotse feesten. Een heel kamp door werden er verschillende feestdagen gevierd. Van carnaval tot Halloween en van de nationale feestdag tot Pasen. Elke feestdag stond een dag centraal. Het kamp was één groot feest.”