Een beperking hoeft je niet te beperken

Een beperking hoeft je niet te beperken

7 must do's wanneer je medeleiding een verstandelijke beperking heeft

1. Leiding Op Maat!

Stimuleer aspiranten of medeleiding met een verstandelijke beperking om zich in te schrijven voor een Traject Op Maat. Dat helpt hen om écht of nog beter leiding te worden op maat van hun talenten.

Lees meer over Leiding Op Maat

2. Betrek hun ouders erbij

Als je medeleiding met een verstandelijke beperking dat ziet zitten, kan het een goed idee zijn om eens langs te gaan bij hun ouders. Dat hoeft zeker niet 'achter hun rug' te gebeuren. Meer nog: betrek je medeleiding in dat gesprek! Waarom ouders? Meestal kennen zij de handleiding van hun zoon of dochter als de binnenkant van hun broekzak. Vergeet die informatie niet te delen met de rest van de leidingsploeg.

3. Let op je manier van praten

Wanneer je met hen overlegt, gebruik je het beste eenvoudige en concrete taal. Vermijd moeilijke woorden, lange zinnen en spreek helder, met voldoende voorbeelden. Neem voldoende tijd om zaken uit te leggen, wees niet ongeduldig. Gebruik duidelijke lichaamstaal en eventueel pictogrammen om je uitleg mee te ondersteunen. Opgelet: eenvoudige taal is niet hetzelfde als kinderachtige taal!

4. Zorg voor structuur

Structuur helpt. Zorg dat je een bepaald ritme vindt in je leidingsploeg. Bijvoorbeeld: elke vrijdag leidingskring om 20 uur, zondagnamiddag Chiro van 14 tot 17.30 uur, en vrijdagavond is je programma voor zondag klaar. Een structurele werking is trouwens altijd een goeie zaak, dus dat zijn twee vliegen in één klap! Het is ook geen probleem om eens af te wijken van die structuur (het blijft Chiro, hé), maar maak dan duidelijk wat er deze keer anders is en waarom.

5. Laat hen zich goed in hun vel voelen

Je kan pas écht je beste beentje voorzetten als je het gevoel hebt dat je gewaardeerd wordt. Dat geldt ook voor je medeleiding met een verstandelijke beperking. Wees een OEN. Dat betekent: Open, Eerlijk en Nieuwgierig. Neem een niet-veroordelende houding aan. Bekrachtig zeker wat je medeleiding goed doet als je wilt dat ze groeien als leiding.

6. Werk met een buddy

Om hen te helpen bij allerlei Chirozaken kan je werken met een buddysysteem. De buddy is een leid(st)er die tijdens de Chiromomenten wat extra aandacht heeft voor de medeleiding met een beperking. Zorg er zeker voor dat dat niet aanvoelt als een opgelegde taak, kies voor iemand die veel goesting heeft om buddy te zijn! 

7. Geef hen leerkansen

Geef je medeleiding met een verstandelijke beperking voldoende, haalbare verantwoordelijkheden. Laat hen ook eens een spel uitleggen of in elkaar steken, afhankelijk van waar ze goed in zijn. Geef hen een complimentje als het lukt. Vergeet ook niet dat falen ook een recht is van alle leiding. Hoe vaak ben je zelf al op je bek gegaan als leiding? Het kan de beste voorkomen. Gun ook je medeleiding met een beperking die 15 minutes of shame. In de Chiro leer je door te spelen, zonder het te beseffen.  Geef hen dus ook een schouderklopje als iets mislukt. Volgende keer beter! Da's Chiro

Mentale beperking

Mentale beperking

Hoe ga je als leiding om met leden met een mentale beperking?