Brief aan grensverleggende groepsleiding

Eindelijk! Het nieuwe Chirojaar! Met hopelijk enkele nieuwe leden, een leidingsploeg vol goesting, glanzende lokalen, een vers gemaaid grasveld en misschien wel met jou als kersverse groepsleiding? In dat laatste geval: proficiat en van harte welkom bij deze Dubbelpuntrubriek, want die is er speciaal voor jou!

Door de Groepsleidingscommissie

Net zoals de eerste schooldag brengen die eerste Chironamiddagen wat gezonde spanningen met zich mee. Bovendien verleg je, door de taak van groepsleiding op jou te nemen, daarbij nog eens je eigen grenzen. Je krijgt er immers niet alleen een verantwoordelijkheid bij, er komen ook heel wat nieuwe dingen op je af. En dat kan al meteen een eerste valkuil zijn: neem niet te veel hooi op je vork, bewaak – om in het thema te blijven – je eigen grenzen. Je leidingsploeg is daarin een eerste, belangrijke schakel. Bespreek aan het begin van het jaar wat zij verwachten van hun groepsleiding en stem dat goed op elkaar af. Gelukkig kan je volwassen begeleiding (VB) je op dat vlak af en toe een spiegel voorhouden.

Sommige Chirogroepen klaren het klusje echter zonder VB of ze gaan liever te rade bij andere instanties, zoals het gewest of verbond, twee koepels die heel wat ervaren rotten hebben rondlopen en misschien binnenkort wel een groepsleidingsavond organiseren? Steek dus zeker eens je licht op bij hen! Maar maak je vooral geen zorgen, want we've got your back! En ‘we’, dat is de Groepsleidingscommissie, in het leven geroepen om groepsleiding en hun VB's te ondersteunen in hun Chiroverhaal.

Zo kan je al veel informatie vergaren door simpelweg ons Groepsleidingsboek of onze brochure te doorbladeren. Die vind je in De Banier of in je eigen leidingslokaal. Daarnaast hebben we een boontje voor groepsleiding en VB's die – nog altijd in het thema – graag eens over het muurtje kijken, wat op verschillende manieren kan. We geven je graag enkele suggesties.

• Neem deel aan gewestactiviteiten en leer leiding van andere Chirogroepen kennen. Nodig hen nadien uit op jullie spaghettiavond en ga op jullie beurt naar hun fuif. Da 's niet alleen plezant, je steekt er nog iets van op!

• Ga mee op cursus! Zo organiseert de Groepsleidingscommissie bijvoorbeeld mee het hoofdanimatortraject en laten we je daar graag kennismaken met enkele thema's die jou als groepsleiding (of VB!) zeker zullen aanspreken. Het is mooi meegenomen dat zo'n cursus gemotiveerde (groeps)leiding van over heel Vlaanderen aantrekt, zodat jullie ervaringen kunnen delen, problemen in de groep kunnen gooien en samen oplossingen kunnen bedenken.

• Krijg een aha-erlebnis tijdens een van onze inspiratiemomenten. Op onze Tandemdagen, die dit jaar plaatsvinden op 9 november en 15 december, brengen we VB's en groepsleiding samen voor een dag vol inspiratie, informatie en uitwisseling. In 2020 gaan we zelfs nog een stapje verder met Tandem XL! Van 15 tot 16 februari willen we jullie engagement een XL-boost geven in Chirohuis Heibrand (Westmalle). We zullen daar enkele belangrijke, maar daarom niet de meest evidente Chirothema's in de groep gooien. Wij hebben er alvast superveel zin in!

De Groepsleidingscommissie kan je trouwens dag en nacht bereiken via e-mail ([email protected]) of het digitaal loket op chiro.be. En uiteraard vind je ons op Facebook om op de hoogte te blijven van onze dolle avonturen of ons een berichtje te sturen. Wij wensen je alleszins een grenzeloos Chirojaar toe met je leidingsploeg en leden, maar vergeet niet die persoonlijke grenzen te bewaken!