Zo word je een brainstormbaas

Zo word je een brainstormbaas

Een spel uitvinden, een thema bedenken of iets in een nieuw jasje steken? Een brainstorm brengt de beste ideeën naar boven. Maar hoe week je bij iedereen de nodige creativiteit los? Met deze tips word je een echte brainstormbaas!

Logo Accu

Creëer de juiste omgeving


Creativiteit heeft een goede bodem nodig. Zie het als een broos plantje. De ene doet er wat langer over om tot een idee te komen dan de andere. En dat is oké.

 

Enkele regels bij een brainstorm:

  • Maak tijd voor creativiteit

Ga niet in vijf minuten tien ideeën op tafel leggen, want zo blijf je oppervlakkig. Ga je op zoek naar een origineel kampthema? Brainstorm eerst en vorm dan al die gedachten om tot een knotsgek thema.

  • Respecteer elkaars ideeën

Trek nooit de zogenaamde zwarte kaart. Tijdens een brainstorm is elk idee waardevol, al is het absurd en totaal onhaalbaar. Want uit dat idee ontstaat misschien wel een beter idee.

  • Brainstormen is geen competitie

Om het meeste ideeën, drie superideeën of vijf onhaalbare ideeën? Elke deelnemer aan de brainstorm brengt iets bij. Er is geen winnaar.

Jij bent de brainstormdirigent

Een brainstorm volgt een bepaald ritme. Als begeleiding stel je je anders op tijdens elke fase:

  • Fase 1: alles kan en alles mag
  • Fase 2: verzamel de beste ideeën
  • Fase 3: vat die ideeën samen tot een haalbaar geheel

Tijdens de eerste fase bewaak jij de positieve flow. Als iemand de ‘zwarte kaart’ trekt, spreek je die persoon daarop aan. Elk idee, hoe vreemd het ook lijkt, is welkom. 
Stilaan zal je een aantal bruikbare ideeën op je blad zien verschijnen. Jij geeft aan wanneer jullie de tweede fase aanvangen. Fase 1 is een soort crescendo, in fase 2 ga je over tot een decrescendo. Met de groep selecteren jullie de beste ideeën, nog geen rekening houdend met haalbaarheid, tot er een viertal sterke concepten overblijven. Dan gaan jullie op zoek naar het meest haalbare concept. In fase 3 speel je een beetje advocaat van de duivel: is het niet te duur, verspillen we dan geen eten, is het uitdagend genoeg voor de aspi's of is het niet te ingewikkeld voor de ribbels?

Een toffe brainstormtechniek


Gewoon aan tafel zitten en ideeën spuien, werkt niet erg bevorderlijk voor creativiteit. Kies daarom voor een speelse brainstormtechniek. Het helpt leiding die minder creatief is om los te komen en geeft op een makkelijke manier ruimte voor alle ideeën. Laat je inspireren door de vijf favoriete brainstormtechnieken voor leiding of zoek op ‘brainstorm’ in de spelendatabank.

En nu: oefenen maar!


Een brainstorm tot een goed einde brengen, is niet makkelijk. Oefen daarom zo veel mogelijk: met je medeleiding voor een spel, met je leden over een activiteit, met de leidingsploeg over het kampthema, enz. Wil je bijleren over brainstormen? Ga mee op Accu en test een heleboel nieuwe brainstormtechnieken uit. Brainstorm samen met andere leiding of aspi's en ontdek welke valkuilen je kan tegenkomen. Met die kennis word je ongetwijfeld dé brainstormbaas van je Chirogroep!