7 bouwstenen van een epic spel

7 bouwstenen van een epic spel

Leiding Next Level: tips en tricks

Word jij leiding next level? Wel met deze Accu-tips!

Leiding verzint altijd superzotte spelen! Maar hoe? Lees hier het geheim achter een epic spel. Het begint met DITMUSA. Dat geen Italiaanse dorpje, wel een superhandige vuistregel die je kan gebruiken bij het bedenken van een geniaal spel. DITMUSA staat voor Doel, Inkleding, Terrein, Materiaal, Uitleg, Spelregels en Aangepast . Met die zeven woorden maak je een epic spel.

 

De Maevianen van de planeet Zork hebben grote zorgen! De schat van hun koning werd gestolen door hun aartsvijanden: de Sjaloma's! Het belooft een zware strijd te worden om die schat weer in handen te krijgen. Tijd voor een spelletje stratego! We tonen hier hoe je dat kan pimpen.

 

1. Doel

Wat als je het doel van je spel aanpast? Zoveel mogelijk valsspelen, zo weinig mogelijk punten halen, de boel saboteren of gewoon random spelen om te spelen? Door het doel aan te passen, krijg je plots een ander spel.

Battle van de Maevianen

Het doel van het spel is hier afhankelijk van het kamp waar je in zit. Ben je Maeviaan, dan moet je de schat bemachtigen. Ben je Sjaloma, dan moet je dat proberen te verhinderen. Speel je in een kleine groep? Dan kan de leiding Sjaloma zijn, maar als al je levens op zijn, word je onverbiddelijk mee Sjaloma.

 

 

2. Inkleding

Hoe zotter je inkleding, hoe beter! Voor je ribbels is heksenpan spelen veel leuker als je uit het grote sprookjesboek voorleest over de kwade heks. Voor hen speel je dan een heel nieuw spel.

Battle van de Maevianen

Het thema van dit spel is de ruimte en wezens die leven op de planeet Zork. Daardoor speel je niet gewoon stratego, maar herover je de schat van de koning.

Begin je spel met een brief van de koning: Als koning van de Maevianen op de planeet Zork moet ik jullie, mijn volk, zeer beangstigend nieuws brengen. Al jaren teisteren de Sjaloma's ons. Ze willen onze planeet veroveren en zijn bereid om daar alles voor te doen. Gelukkig heb ik jullie altijd weten te beschermen tegen die kwade wezens. Maar daar komt een eind aan. Gisteren zijn de Sjaloma's erin geslaagd de schat te stelen. Zoals jullie allemaal weten, is de koningsschat van groot belang. Hij geeft mij speciale krachten om onze planeet te beschermen. Zonder die schat kunnen de Sjaloma's onze planeet innemen, het is een kwestie van tijd. Wat ze niet weten, is dat de Maevianen de dappersten zijn van allemaal! Het is een gevaarlijke missie, maar jullie kunnen de schat heroveren. Let op, want de planeet van de Sjaloma's zit vol gevaren.

 

3. Terrein

Kies een uitdagend terrein, zodat het spel een andere wending krijgt en simpele onderdelen ineens moeilijk zijn. Zo is 1-2-3 piano op een trap extra moeilijk, want wie vooraan staat, heeft een beter overzicht.

Battle van de Maevianen

De planeet van de Sjaloma's is zeer gevaarlijk. De vloer is er lava! Kies als terrein een speeltuin waar je leden de grond niet mogen raken. Voorzie enkele kegels, stoelen en houten balken om tot aan de speeltuigen te geraken. Wie de grond raakt, verliest een leven en moet terug naar het kamp.

 

4. Materiaal

Gebruik af en toe nieuw of niet voor de hand liggend spelmateriaal zodat de leden verrast zijn. Voetballen met een ballon is ook leuk.

Battle van de Maevianen

De Maevianen hebben een groot voordeel in het spel. Ze hebben 'shooters', en als ze een Sjaloma kunnen raken, moet die twintig seconden stilstaan. Zo kan de Sjaloma hen niet op de grond duwen gedurende die tijd. Een shooter maak je met een pvc-buis, een ballon en papierpropjes als kogels.

Pimp de schat door er iets lekkers in te steken om achteraf te delen.

 

 

5. Uitleg

De manier waarop je een speluitleg geeft, kan een onderdeel zijn van het spel. Neem je leden mee op een tocht door een museum; waar je een verhaal vertelt. Pas daarna start je het spel. Of geef geen uitleg, zodat de leden moeten uitzoeken wat nu net de bedoeling van het spel is.

Battle van de Maevianen

Begin de speluitleg met de brief van de koning. Daarna leg je de regels uit. Als je de grond raakt, moet je terug naar het kamp voor een nieuw leven. Zijn de levens op, dan word je een Sjaloma en probeer je de schat te beschermen. Als Maeviaan heb je een groot voordeel: als je een Sjaloma raakt met een propje, moet die twintig seconden bevriezen. Het spel is voorbij als de Maevianen de schat terug naar hun kamp kunnen brengen of als alle Maevianen Sjaloma zijn geworden (oh nooo!!).

 

6. Spelregels

De spelregels aanpassen, zorgt voor een leuke extra toets. Denk maar aan voetbal. Als je een regel invoert dat iedereen in muizenstapjes of achterwaarts moet lopen, wordt het spel veel grappiger.

Battle van de Maevianen

Niemand mag de grond raken. Niet eenvoudig tijdens stratego! Daarom proberen de Sjaloma's de Maevianen op de grond te duwen. Voor iedereen geldt wel: de grond raken => terug naar het kamp om een leven. Zijn de levens op? Dan word je zelf een Sjaloma en sluit je aan bij de vijand.

Sjaloma's hebben een onbeperkt aantal levens. Maevianen mogen op de Sjaloma's schieten met propjes. Dat mag pas vanop een bepaalde afstand. Wie geraakt is, moet twintig seconden stilstaan.

 

7. Aangepast

Soms maak je een spel veel leuker door enkele aanpassingen te doen. Op een regenachtige dag kan iedereen zich verstoppen in een regenjas en moet iemand raden wie er in welke jas zit.

Battle van de Maevianen

Op een warme dag of in de zomer kan je de shooters vervangen door waterpistooltjes. Voor de aspi's kan je de schat ingraven, zo voeg je een extra moeilijkheidsgraad toe. Zeker als ze de grond niet rechtstreeks mogen aanraken.

Je kan hiermee nog vele kanten op! Als je even brainstormt, vind je al snel nieuwe materialen, terreinen of spelregels. Door die kapstok te gebruiken, zal een spel maken veel gemakkelijker verlopen. Probeer het eens uit met een makkelijk spel als verstoppertje. 

Zin in meer? Ga mee op Accu en word de beste spelverzinner ever! Je ontdekt tientallen handige tips voor je leidingscarrière en maakt kennis met vernieuwende spelinzichten. Bovendien kun je kennismaken met andere (bijna-)leiding tijdens gezellige avondactiviteiten.