Back to top

Instructeurscursus

0 

Je bent actief in een kaderploeg? je wil graag vorming geven en je ploeg versterken? Dan is het Instructeurstraject zeker iets voor jou. Je leert er inspelen op de groepsdynamica van je ploeg, Chirogroepen ondersteunen in moeilijke situaties, inspirerende vormingssessies uitwerken en nog meer waw-gevoel opwekken bij je deelnemers. Je beleeft drie verrassend zalige Chiroweekends samen met andere enthousiaste Chirovrijwilligers en behaalt het attest van Instructeur in het Jeugdwerk.

Wat is KIC?

KIC bereidt je voor op het begeleiden, uitwerken en organiseren van sterke vormingsmomenten, en geeft je een stevige basis mee om deelnemers een geweldige cursus te laten beleven. Dit instructeurstraject biedt een basis aan iedereen met goesting om cursussen te begeleiden (animatorcursus, hoofdanimatorweekend, themacursussen, aspitrant, eigen in eengebokste vormingsmomenten op maat van de chiro's in je buurt, ...).

Tijdens de drie KIC weekends  word je ondergedompeld in verschillende aspecten van het begeleiden en opzetten van vormingsmomenten, dit allemaal overgoten met een smakelijke Chirosaus. Het is immer ook een uitgelezen moment om uit te wisselen over de taken van kaderploegen (gewest, verbond, commissie, dienst of redactie), de visie van Chiro en wat jij er allemaal zelf over denkt en hoe jullie dit met jullie ploeg in praktijk brengen.

Inhouden die tijdens de het traject de revue passeren zijn: coaching, groepsdynamica, vorming geven, feedback geven, zelfreflectie, evaluatiegesprekken afnemen en voorbereiden, vormingsmomenten voorbereiden en concreet organiseren, uitwisselen en dit doorspekt met een zot thema, grote spelen en massa’s nieuwe vrienden!

Wie kan mee? Je wordt 19 jaar of bent ouder EN je bezit de competenties van een animator.

Je volgt drie weekends vorming. Het is de bedoeling dat je de KIC's volgt in de logische volgorde. Dat betekent dat je eerst KIC 1 volgt, dan pas KIC 2 en afsluit met KIC 3. De drie KIC's worden regionaal georganiseerd en gaan altijd op hetzelfde moment door. Elke regio organiseert één KIC-weekend, per jaar heb je dus 5 kansen om een deel van het KIC-traject te volgen.

Je hebt maximum drie jaar om je instructeurtraject af te werken. Deze termijn start de eerste dag van je eerste KIC.

Duur: de KIC's starten rond 20.00u en eindigen op zondagnamiddag rond 13.00u. Het is niet mogelijk om de cursus vroegtijdig te verlaten.

Prijs:

KIC 1: 47 euro, incl. overnachtingen, maaltijden, begeleiding, verzekering
KIC 2: 47 euro, incl. overnachtingen, maaltijden, begeleiding, verzekering
KIC 3: 52 euro, incl. overnachtingen, maaltijden, begeleiding, verzekering en reflectiemoment.

In veel gemeentes krijg je (een deel van) de cursusprijs terugbetaald.  Hiervoor krijg je op cursus een bewijs van deelname.  Op de site van de VDS kan je opzoeken hoeveel jouw gemeente terugbetaalt. 

Inschrijven? Om in te schrijven klik je op de cursus die je wil volgen! Op het inschrijvingsformulier kan je een keuze maken uit de drie KIC's. 

Vragen? Mail naar vorming@chiro.be

DATA KIC'S

Inschrijven kan vanaf september!

17 - 19 november 2017: KIC 1, 2 en 3 in Heibrand (Westmalle)
8 - 10 december 2017: KIC 1, 2 en 3 in De Kalei (Dilsen-Stokkem)
23 - 25 februari 2018: KIC 1, 2 en 3 in De Karmel (Brugge)
16 - 18 maart 2018: KIC 1, 2 en 3 in De Hagaard (Overijse)
4 - 6 mei 2018: KIC 1, 2 en 3 in Heidepark (Waasmunster)