Back to top

Zwemmen in de Ourthe? Pas na goedkeuring lokale overheden.

0 

Verschillende jeugdkampen in Wallonië moesten in juli stopgezet worden omdat jongeren ziek geworden waren. De oorzaak werd gezocht in het water van de Ourthe.

Dat vermoeden wordt nu bevestigd na onderzoek van het water van de rivier. Op basis van stalen die eind juli genomen werden ter hoogte van Wyompont blijkt dat het water daar niet voldoet aan de kwaliteit van zwemwater en dat, ondermeer door laagstand, het water toen teveel bacteriën bevatte. Dat bevestigt het regionaal crisiscentrum van de Waalse regering.

Het crisiscentrum wijst ook echter wel op de lokale aard van de problematiek en op het feit dat het rivierwater onderrtussen op de meeste plaatsen is gestegen. Er is geen sprake meer van een grootschalig contactverbod, op sommige plaatsen kan er worden gezwommen, mits goedkeuring van de lokale overheden die de waterkwaliteit momenteel zelf controleren. 

We adviseren dan ook om niet te zwemmen in de Ourthe tenzij op plaatsen waar er uitdrukkelijk goedkeuring werd gegeven door de lokale overheden.

Voor alle tips in verband met voedselveiligheid op kamp check je best onze veiligheidsfiches.