Koken en eten op kamp

Komen eten!

Let op! Deze pagina's wordt niet meer actief geüpdatet. Up-to-date informatie over corona en Chiro kan je vinden op chiro.be/corona.

Koken en eetmomenten

De kookploeg speelt hier een belangrijke rol, zorg dat ze zeker goed op de hoogte zijn. Maak samen met hen afspraken.

Boodschappen

• Ga je boodschappen doen of wordt er eten geleverd? Gebruik mondmaskers en let op goede handhygiëne.
  • Eten laten leveren heeft de voorkeur. Zo moet de kookploeg minder externe verplaatsingen doen en is er dus minder kans op extern contact.
  • Spreek een punt af waar leveranciers veilig kunnen leveren.

In de keuken

Het virus wordt niet overgedragen via voedsel. Vooral handhygiëne voor en na het koken en eten is cruciaal.

Tijdens het koken: draag mondmaskers en was regelmatig je handen.

Een mondmasker dragen is verplicht bij:

• het klaarmaken van koude bereidingen of bij eten dat je daarna niet verhit (bv. fruitsalade, pastasalade, charcuterie voor op de boterham openen, enz.),
  • intensief koken (boven de potten of braadsledes hangen).

Bij het snijden van ingrediënten die daarna verhit worden (koken, bakken, frituren...) is een mondmasker dragen niet verplicht, al is het wel sterk aangeraden.

Handschoenen dragen is niet verplicht. Je kan een vals gevoel krijgen dat je hygiënischer te werk gaat met handschoenen, maar je zal waarschijnlijk nonchalanter omspringen met hygiëne en minder je handen wassen. Ook met handschoenen mag je bijvoorbeeld je gezicht niet aanraken of besmet materiaal aanraken en daarna verdergaan met koken. Regelmatig je handen wassen is beter.

Als leden helpen bij het koken, kan je hen laten werken met ingrediënten die nog verhit worden: aardappelen schillen of groenten snijden, bijvoorbeeld. Uiteraard moeten zij voor en na het helpen hun handen grondig wassen!

Afwassen

Was al het kook- en eetmateriaal goed af met water en afwasmiddel (hoeft dus zeker geen speciale zeep of ontsmettingsmiddel te zijn). Ook de ecologische varianten zijn voldoende reinigend. ;-)

De leden van eenzelfde bubbel mogen samen afwassen in een kuip met warm water en afwasmiddel.

Kinderen van de kookploeg

Mogen koks hun kinderen die geen leden zijn meenemen?

Ja, maar die kinderen reken je dan mee in de koksbubbel. Zorg ervoor dat de leden afstand bewaren van die kinderen. Maak daar als ouder goede afspraken over. Voor de kinderen van de kookploeg gelden dezelfde deelnamevoorwaarden als voor andere deelnemers.

Wat met kookouders van wie hun kinderen op kamp mee zijn als lid? Mogen zij contact hebben?

Als kinderen van koks mee zijn op kamp, behoren die waarschijnlijk tot een andere bubbel en gelden dezelfde maatregelen als bij externen of deelnemers uit andere bubbels. Vanop afstand kan er dus gezwaaid worden, maar er mag geen nauwer contact zijn. Maak goede afspraken.

In de refter

• Zorg voor een aparte eetruimte per bubbel.
    • Als dat niet kan, eet dan in shiften per bubbel en reinig de tafels, stoelen, banken en contactoppervlakken tussendoor.
    • Is je eetruimte groot genoeg? Dan kan je er meerdere bubbels tegelijk laten eten, mits er voldoende afstand is tussen de bubbels. Zorg dat de bubbels elkaar niet kruisen, bijvoorbeeld om eten te gaan halen, én zorg voor voldoende verluchting.

Tijdens het eten

• Er hoeft niet apart voor elke bubbel gekookt te worden (oef!).
  • Uitscheppen, eten brengen, potten bijvullen enz. gebeurt met pas gewassen handen of handschoenen en mondmaskers als de kookploeg niet in dezelfde bubbel zit als degenen voor wie het eten bedoeld is.
  • Heb je voldoende keukenmateriaal, dan kan je potten en opschepmateriaal per bubbel voorzien. Je kan vragen aan de leiding van de bubbel om op te scheppen. Dat kan ook aan tafel.
    Heb je niet voldoende keukenmateriaal, dan moet het gebruikte materiaal gereinigd worden voor de andere bubbel het mag gebruiken.
    Was of vervang keukenhanddoeken dagelijks.
    • Check onze tips voor het wassen van keukenhanddoeken op kamp

Na het eten

• Handen wassen voor en na het eten is cruciaal.
    • Reinig tafels, banken en stoelen goed na elke maaltijd en verlucht de eetruimte.

Nog vragen over koken en eetmomenten op kamp? Raadpleeg dan zeker onze FAQ-pagina!