Inleefreis? Dat is echt uit je comfortzone breken!

Inleefreis? Dat is echt uit je comfortzone breken!

Als alles goed gaat, vertrekken we in juli met een dozijn Chiromensen op inleefreis naar Oeganda. Daar ontdekken we projecten van de lokale partners van Broederlijk Delen én wisselen we uit met jongeren van Xaveri, de Chiro van Oeganda.

Liese en Ruben gingen al eens op inleefreis met de Chiro. Liese ging in 2008 naar Congo en Ruben verkende in 2012 Haïti. We vroegen hen hoe dat was.

 

Verliepen de reis en het contact met de lokale Chiro zoals je verwachtte?

Liese: Goh, ik wist niet goed wat te verwachten. Maar ik dacht dat het stroever zou verlopen door de taalbarrière en de andere cultuur. En dat was echt niet het geval!

Ruben: Ze lijken heel erg op ons in hun werking. Ik dacht dat het helemaal anders zou zijn. Maar dat Chirogezinde zit er toch wel in, zelfs in de structuur.

Liese: Ja, dat is wel zo. De eerste week mee op kamp met de Chiroleiding van Kiro Congo leek het alsof we elkaar al jaren kenden. Ze zijn met hetzelfde bezig en die verbondenheid omdat je leiding bent in een jeugdbeweging zorgde ervoor dat het klikte. Ik had niet verwacht dat je met mensen van de andere kant van de wereld zo snel een band kan hebben, alsof je hen al jaren kent. Da's echt onvergetelijk.

Ruben: De manier van werken en leven is er natuurlijk wel helemaal anders. Ze waren veel rustiger en vriendelijker. Toen zij naar hier gekomen zijn, waren zij dan weer in shock omdat niemand 'goeiedag' zei op straat. Dat is een groot verschil.

 

Was je ergens door verrast?

Liese: De jongens strijken er op kamp hun kleren. Daar was in de wasruimte een plaats voor voorzien. Die stonden daar 's morgens hun Chirohemd te strijken. (lacht)

Ruben: Voor mij was de cultuurshock verrassend, al was het wel een positieve cultuurshock! Het was mijn eerste internationale ervaring en het is straf om écht te zien hoe het er ergens anders aan toe gaat.

 

Wat heb je opgepikt?

Liese: Er was een liedje dat we altijd afspeelden tijdens de inleefreis. Als ik me wat minder goed voel, zet ik dat op en word ik meteen weer vrolijk.

Ruben: Onbewust heel veel. Ik heb er leren relativeren. Ik heb ook de internationale kriebel meegenomen. Het was de reden dat ik in de DIA ben gegaan en er nog altijd in ben.

 

Waarom moet je meegaan op inleefreis?

Ruben: Je doet er nieuwe inzichten op en leert er andere dingen kennen. Het is echt uit je comfortzone breken.

Liese: De uitwisseling tussen leiding aan de andere kant van de wereld! Je ontdekt hoe zij dingen aanpakken en kan vertellen hoe wij het doen. Dan zie je wel dat wij redelijk verwend zijn. In Congo moeten ze het met veel minder materiaal en accommodatie stellen. Toch slagen ze erin om er een even fantastische activiteit van te maken. Daardoor besef je gewoon dat er mensen  aan de andere kant van de wereld zijn die op zondagnamiddag hetzelfde doen als jij.


Dank je wel, Liese en Ruben! Wij hebben alvast zin om mee te gaan.

 

Wil jij mee op inleefreis naar Oeganda? Stel je voor 1 november kandidaat op chiro.be/inleefreis.