Veiligheidsfiche vuur

De Chirovisie

Hoe uitdagend die activiteiten ook lijken en hoeveel maatregelen er ook genomen worden, het blijft gevaarlijk om met vuur te spelen.
Spelen met vuur staat misschien wel stoer, maar wij raden iedere groep ten stelligste af om dat nog te doen. Dat betekent niet dat je niet meer kunt koken op een vuurtje of dat het kampvuur verboden wordt.

We willen alleen geen spelen met vuur in de Chiro. Als Chiroleid(st)er ken je ongetwijfeld heel wat andere (en betere) spelen om je afdeling in vuur en vlam te zetten!
Ook ‘koud vuur’ (een bal of kurk in white spirit) wordt na een tijdje warm.
Fakkels lenen zich voor een rustige avondwandeling, niet voor uitbundige spelen. Ook dat ‘vuur dragen’ valt onder strenge regels!

Richtlijnen

Brandwonden? Eerst water, de rest komt later!
Laat minstens 10 minuten koud of lauw water over de brandwonde lopen – lauw is het beste.

Kampvuur

Niets overtreft de gezelligheid van een kampvuur, waarbij leiding en leden samen liedjes zingen, verhalen vertellen of gewoon even wegdromen.

• Let bij het aanleggen van een kampvuur op de materialen die jullie verbranden: enkel droog, onbewerkt hout; geen afval! Sprokkel ook enkel hout waar het mag!
  • Heb je de toelating om een kampvuur te houden?
  • Ligt de vuurplaats voldoende ver (25 m) van een bos en van huizen?
  • Graaf een greppel of leg droge stenen rond de vuurplaats, en zorg voor enkele emmers water of zand in de nabijheid. Zeker bij droog weer zijn die maatregelen een basisvoorwaarde.
  • Gebruik nooit stenen uit het water of leistenen om je vuur af te bakenen. Het vocht in die stenen kan bij verhitting sneller uitzetten dan de steen zelf, en de steen doen springen.
  • Ontsteek geen vuur wanneer er een krachtige wind waait of wanneer er onweer dreigt of woedt.
  • Laat nooit een brandend vuur onbewaakt achter.
  • Verwittig zo snel mogelijk de hulpdiensten als je je vuur niet meer onder controle hebt.

Koken in de natuur

Gezelligheid troef, op voorwaarde dat je aandacht hebt voor enkele basisregeltjes.

• Interpreteer de term 'woudloperskeuken' niet te letterlijk en ga nooit een vuurtje stoken in het bos.
  • Gebruik enkel natuurlijke stoffen om het vuur aan te maken. Benzine of andere vluchtige stoffen heb je nooit onder controle en die kunnen zeer gevaarlijk zijn.
  • Laat geen vuurplaats achter zonder zeker te zijn dat het vuur volledig gedoofd is. Ook smeulende vuurtjes kunnen weer opflakkeren.
  • Net als een bos is de heide door haar humusrijke bodem echt te mijden om een kookvuurtje te maken.
  • Laat te jonge leden niet het vuur aanmaken, maar doe dat als leid(st)er zelf.
  • Wanneer je kookt op een gasvuurtje hoef je geen vuur op de grond te maken.
  • Gebruik een aanwezige vuurplaats als die er is.

Spelen met (koud) vuur, vuurspuwen

Vuurspuwen of jongleren met vuur zijn gevaarlijke kunstjes. Ze vereisen een grote deskundigheid en training. Wie hiertoe niet opgeleid is, mag dit niet uitvoeren. Maar ook minder spectaculaire spelletjes met (koud) vuur zijn gevaarlijk. Elk jaar opnieuw belanden er Chiroleden in het ziekenhuis door die activiteit. Je mag niet met vuur spelen.

Enkele jaren geleden hoorde ik van een spijtig ongeval bij een buurgroep.
Op dag vijf vond er traditioneel een voetbalmatch plaats in het donker, tussen de tito’s en de keti’s.
Die keer zou het nog spectaculairder worden, maar het moest hiervoor wel pikdonker zijn: de match werd gespeeld met een koudvuurbal. Dat is een tennisbal die al verschillende weken in white spirit lag te weken en dan in brand wordt gestoken. Niet de tennisbal maar de vluchtige stof white spirit zou branden, waardoor die niet echt warm wordt.
Er werden emmers water rond het terrein gezet en alle leden moesten een lange broek en een trui aandoen. De match kon beginnen en het was dolle pret. Een tennisbal van vuur vloog van links naar rechts.
Tot Stefaan de bal tegen zijn rug kreeg en z’n training vuur vatte. Hij werd tot de derde graad verbrand. Wat het spel van de eeuw moest worden, liep uit op een pijnlijke sisser.
Alle voorzorgsmaatregelen waren genomen, en toch gebeurde dat. Hun leider was er helemaal kapot van...

Wetgeving

De wetgever ziet de gevaren van vuur heel duidelijk en legt dan ook zware straffen op aan mensen die onvoorzichtig omgaan met vuur.

Vuur maken of dragen (fakkels!) in het bos of binnen een straal van 25 m is absoluut verboden! Ook brandende theelichtjes in glazen bokaaltjes op een bospad plaatsen mag niet! Wanneer de boswachter je betrapt, wordt er altijd een PV opgemaakt!
Zulke activiteiten kunnen binnen de wet gezien worden als brandstichting. Doe je dat ‘s avonds of ‘s nachts en in groep, dan wordt dat als een nog zwaardere misdaad beschouwd!
Informeer altijd bij de boswachter of eigenaar of er ergens een plekje is waar je mag koken of een kampvuur kunt houden.

OP zoek naar de regelgeving rond kampvuur in jouw (bivak-)omgeving? Neem een kijkje op opkamp.be