Back to top

Water

0 

Tip om zo weinig mogelijk water te verspilllen met je Chirgroep:  

  • “...  wij drinken liever bier.”  Maar dat betekent niet dat je ondoordacht met water moet omspringen.  Hoeveel  lekkende kraantjes tel je in jouw Chiroheem?  Zo sijpelt er niet alleen water weg (wat een verspilling!),  maar krijgt ook je bankrekening een gevoelige knauw.
  • Een kraan die tien druppels water per minuut lekt, verspilt vijf à zes liter water per dag.  Op jaarbasis spreken we over twintig baden!  Je repareert lekken best zo snel mogelijk.  Kan het niet onmiddellijk, draai dan telkens na gebruik het toevoerkraantje dicht.
  • Toiletten zijn enorme slokkoppen als het op water aankomt.  Telkens je doorspoelt, vult de spoelbak zich met tien liter water. Verminder je waterverbruik door een spaarknop te installeren.  Wil je geen kosten maken, leg dan een baksteen of een volle waterfles in je waterreservoir zodat je spoelbak niet meer helemaal volloopt. 
  • Waterspelletjes!  Ze horen bij de Chiro als een dagtocht en een seniortent.  Misschien kun je regenwater opvangen in een ton of een teil?  Of gebruik je water uit de beek?  Dan moet je de kraan niet de hele tijd openzetten, zie je.
  • Grote wasjes, kleine wasjes ...  Gebruik telkens een teiltje op bivak.  Zo verspil je zo weinig mogelijk water.  Denk wel even na voor je je vuile voeten in je waskom zet.  Zou je niet beter eerst je tanden en gezicht wassen?
  • Gebruik op bivak zeep en shampoo die milieuvriendelijk zijn, lees: die bestaan uit natuurlijke materialen die de natuur helemaal zelf kan afbreken.  Ecover bijvoorbeeld, dat vind je in elke grote supermarkt.
  • Is er op kamp een rivier of meertje in de buurt?  Dan kun je je ook daarin wassen.  Let wel op: gebruik dan biologisch afbreekbare zeep of shampoo.  Anders vervuil je het water.
Auteur: 
werkgroep verspilling