Back to top

Overeenkomsten

1 

“Er is onzekerheid over het op lange termijn blijven gebruiken van onze lokalen, omdat we zelf geen eigenaar zijn en geen overeenkomst hebben. Er is daarom sprake van een verplichte samenvoeging van onze jongens- en meisjesgroep om lokalen te besparen.”

Het geld werd gevonden, het lokaal is gebouwd. Maar wat dan? Zit je veilig of zijn er nog adders onder het gras? Uiteraard kun je nooit op beide oren slapen, want wie is verantwoordelijk voor wat? Wie moet dat dak laten repareren? Mogen we de lokalen zomaar verhuren? Kunnen we voor altijd in onze lokalen blijven?

Een eigen lokaal is een grote verantwoordelijkheid. Er zijn nog betrokken partijen, met wie je afspraken moet maken. Die maak je best vooraf, in een rustig klimaat, en niet als de eerste meningsverschillen de kop opsteken. Stel met de andere spelers een document op dat alles verduidelijkt. Wie waarvoor verantwoordelijk is, wie waarvan de eigenaar is, wie welke rechten heeft – al die dingen kan je vastleggen in een overeenkomst. Zo kan je ook vermijden dat je uit de lokalen gezet wordt in de verre toekomst.

Er zijn verschillende formules mogelijk. Denk eraan dat zo’n overeenkomst een contract is, een formele afspraak. Het is bindend, zodat je rechten kunt laten gelden als het niet wordt nageleefd. Maar dat is een zwaard dat aan twee kanten snijdt, want ook jij bent gebonden aan het contract! Opletten dus. Het feit dat je zo’n overeenkomst nodig vindt, kan de andere partijen kwetsen in hun gevoelens. Tactvol zijn is hier de boodschap.

Met vragen kan je altijd terecht bij het aanspreekpunt lokalen van de commissie Jeugdbeleid (03-231 07 95).