Back to top

Te huur of niet te huur, wie zal het zeggen?

0 

Terwijl ik de gebeurtenissen van de voorbije dag overloop, kijk ik naar de schimmel op het plafond. Die groeit in interessante vlekken, niet half zo wollig als de bosjes in het WC.
Het viel al bij al wel mee vandaag. Het eten was wat later. Het duurde wel even voor we iemand vonden bij wie we de keuken mochten gebruiken. Het was al eens gebeurd dat er een groep aangebeld had daarvoor. Blijkbaar werken die gasbekkens wel meer niet.
We vreesden even voor een opstootje toen we de slaapplaats installeerden. Maar sommige leden hadden toch een luchtmatras bij, ook al stond er in de uitnodiging dat er bedden waren. En de rest vond het niet zo erg. Op de grond slapen had wel iets avontuurlijks, zeiden ze.
Dat de verwarming de stoppen deed doorbranden, was wel wat lastiger. Maar het kampvuur dat we dan met de resten van de vermomde bedden gestookt hebben, was des te gezelliger…

Op weekend in een Chirolokaal, het is niet altijd een lachertje.

Het CJT (Centrum voor Jeugdtoerisme) verzorgt voor heel wat groepen het boeken van weekends en bivakken. Zij stellen vast dat groepen op zoek zijn naar wat meer uitrusting. Weekendplaatsen zonder keukenmateriaal of douches raken moeilijk verhuurd.

CJT biedt groepen, die hun lokalen willen verhuren als weekend- of bivakplaats, daarom een overzicht van waar zij denken dat zo’n lokaal moet aan voldoen in de brochure ‘Ons lokaal bivakhuis?’. Dit zijn geen wettelijke normen, wel tips om aan de behoefte van de gemiddelde groep te voldoen.
We overlopen met jullie een aantal ruimtes.
Je kunt ook de standaardantwoorden over lokalenverhuur downloaden.

De keuken

Kranen worden veel gebruikt. Ze verslijten dus gauw. Zorg dat er minstens één waterkraan is. En let erop dat deze gemakkelijk te onderhouden is. (In lokalen voor meer dan 100 personen zorg je voor minstens twee kranen.)
Een keuken zonder warm water is niet meer van deze tijd. Zorg dus voor een voldoende grote waterverwarmer.
Wanneer je voor grotere groepen kookt, kook je vaak in grotere potten en pannen. Die passen vaak niet op een gewoon kookvuur.
Grote voetbranders (vb) op gas kunnen daarom een welkome aanvulling zijn bij een paar kleine kookplaten of gaspitten (p).

 • 20-30 pers.: 4 vuren (min. 2 vb + 1 p)
 • 30-50 pers.: 5 vuren (min. 3 vb + 1 p)
 • 50-100 pers.: 6 vuren (min. 3 vb + 1 p)
 • +100 pers.: 7 vuren (min. 4 vb + 2 p)

Plaats de voetbranders niet hoger dan 40 cm, zodat een volle pot aardappelen niet al te hoog moet worden opgetild.
Een veilige en goed werkende oven hoort ook in een keuken. Ook hierbij geldt dat deze wel grotere hoeveelheden moet kunnen verwerken en dus best wat groter is.
Afwasbakken in roestvrij staal zijn praktisch en sterk. Let erop dat zowel de bakken, als het afdruipvlak groot genoeg zijn om het kookmateriaal te kunnen afwassen.
Groepen moeten hun voorraden kunnen opbergen. Daarom zet je er best wat gesloten kasten en een goede koelkast. Belangrijk is dat de koelkast een voldoende lage temperatuur haalt voor voedsel te bewaren. Als verhuurder ben je immers verantwoordelijk voor de goede werking ervan. Voor de veiligheid installeer je best een thermometer in je koelkast. Laat voldoende ruimte voor de diepvriezer, die eventueel door de groep wordt meegebracht.
Een keuken moet voldoende kunnen worden verlucht. Naast een raam en/of een ventilator in de muur, is vooral een afzuigkap, die de kooklucht naar buiten afvoert, aan te raden.
Nog wat keukentips:

 • de elektrische installatie in de keuken moet voldoende zwaar zijn;
 • een deur met slot naar de eetzaal en een rechtstreekse buitendeur zijn handig, net als een doorgeefluik;
 • hang een prikbord in de keuken voor het menu, boodschappenlijstjes en rekeningen;
 • er bestaat speciale insectenwerende verf voor de keuken; zorg zeker voor vliegenramen;
 • er hangt best een CO2-blusser van minimum 9kg in de keuken, die jaarlijks gecontroleerd wordt.

De wasplaats

Zorg voor een waskraan met drinkwater per vijf personen. CJT beveelt per twintig personen een douche aan met warm en koud water.
Aangezien er kleinere en grotere huurders komen, is een spiegel op kinderhoogte en één op volwassenenhoogte aardig meegenomen. Die laatste gaat gepaard met een stopcontact.
Een vuilnisbak voor tandpastatubes en flesjes en … is geen luxe.
Wasplaatstips:

 • de hoofddeur van de wasplaats mag niet afsluitbaar zijn door de groep;
 • let erop dat muren, plafonds en vloer gemakkelijk schoon te maken zijn;
 • plaats voor toiletzakken, drogende handdoeken en kleren is mooi meegenomen,
 • douches worden best afgesloten door een deur, moeten altijd van buitenaf kunnen worden geopend en hebben verplicht een antislipbekleding.

De toiletten

Toiletten zonder waterspoeling zijn niet meer toegelaten in een bivakhuis, gelukkig maar. Een WC heeft dus waterspoeling en een waterbestendige bril. Urinoirs worden afgeraden. Minstens één toilet bevindt zich in het gebouw.
WC-tips:

 • er moet iets zijn om het toiletpapier aan te hangen of op te zetten;
 • een minimum aan licht is nodig;
 • de deuren moet je altijd van buitenaf kunnen openen;
 • er staan ook vuilnisemmertjes.

De slaapruimtes

Groepen die vooral hun lokalen voor weekends verhuren, hebben er weinig baat bij dat ze ook bedden te beschikking stellen. Dit is een grote investering en vaak dienen deze elke keer te worden verwijderd voor de eigen activiteiten.
Zorg wel voor één ruimte die tijdens het weekend enkel als slaapruimte gebruikt kan worden. In die ruimte moet je de temperatuur boven het vriespunt kunnen houden (liefst 12 à 15°C). De isolatie van het lokaal moet aan de wettelijke normen voldoen.
Het is belangrijk om minstens één toilet in de onmiddellijke nabijheid van de slaapruimte te vinden.
Een slaapruimte is gemakkelijk te verluchten.
Slaapkamertips:

 • zorg voor genoeg licht om te kunnen lezen en schrijven;
 • brede schuifdeuren zorgen voor een betere toegankelijkheid voor mensen met een handicap;
 • duidt aan welke ramen gebruikt moeten worden als vluchtweg;
 • gebruik brandvrije stoffen om de ruimte te verduisteren;
 • zorg voor horren voor de ramen;
 • als de slaapruimte via een trap moet bereikt worden, is een vaste leuning verplicht;
 • zeker met bedden wordt per persoon 4m³ slaapruimte voorzien.

Zonder een gunstig brandpreventieverslag en een goede verzekering kan je je lokaal niet met een gerust gemoed verhuren!

Heel wat info vind je in het document standaardantwoorden lokalenverhuur. Daarnaast is er ook de brochure Jeugdlokalen en verhuur, die je gratis kan bestellen.
Meer informatie vind je bij Centrum voor Jeugdtoerisme, Bergstraat 16, 9820 Merelbeke, 09-210 57 70, cjt@cjt.be, www.cjt.be.
CJT biedt ook een renteloze lening aan groepen die hun lokalen willen aanpassen en die via hen willen laten verhuren.