Sinterklaas en zijn vriend Piet komen naar de Chiro!

Binnenkort is het weer zo ver: Sint & Piet komen naar de Chiro! Ongetwijfeld doet jouw leidingsploeg er alles aan om je leden weer een fantastisch Sinterklaasfeest te bezorgen.

Piet z’n donkere kleur mag volgens de verhalen van tegenwoordig wel door het roet komen, toch zijn er heel wat kenmerken die op een karikaturale manier verwijzen naar de zwarte slavernij (kroeshaar, dikke lippen, oorbellen, een knecht zijn en Piets kleren). Dat is volgens ons niet nodig. Omdat we willen dat Sinterklaas een feest voor iedereen is, geloven we in Zwarte Piet zonder koloniale elementen, met roetvegen in plaats van een pikzwarte huid.

Daarbovenop: sinds er minder schoorstenen zijn, is het toch normaal dat de huid van Piet minder zwart is dan vroeger? Dat heeft Bart Peeters, de beste vriend van de Sint, zelf gezegd! Onder Piets roetvegen kan hij elke huidskleur hebben, want iedereen kan de beste vriend van de Sint zijn, toch? Bovendien heeft de Sint een pak werk met het rondbrengen van de cadeaus. Hij kan daarbij de hulp van alle Pieten en Mieten gebruiken.

Om jullie daarbij te helpen, geven we hieronder een heleboel tips, ideetjes en materiaal mee! Succes en superveel Sinterklaasplezier gewenst!

4 tips voor een geslaagd Sinterklaasfeest

1: Kies voor verschillende soorten Pieten en Mieten

Mag Piet nu geen kroeshaar meer hebben? Dat kan wel, maar daar is geen pruik bij nodig. Piet kan evengoed blonde lokken, rode pijpenkrullen of donker sluik haar hebben. Hij of zij kan een oorbel dragen, net zoals iedereen een oorbel kan dragen, maar dat moet zeker niet. Je kan dus volgens ons Pieten en Mieten in alle soorten en maten hebben, zoals dat ook in jouw Chirogroep het geval is.

Piet roetvegen geven kan supermakkelijk én goedkoop met een afgebrande kurkof met de zwarte schmink van De Banier.

2: Hoe gekker de kleren, hoe leuker!

Pietenkleren: hoe gekker hoe beter! Duik je verkleedkoffer in. Het is voor kinderen ook leuk dat je rolletjes toewijst aan de Pieten. Zo heb je kookpiet, turnpiet, avontuurpiet, bouwpiet, … Daar kan je de kledij naar aanpassen. Ideaal voer voor een toneelstuk of zangstonde om je Chirozondag in te leiden of af te sluiten. Je kan Piet herkenbaar houden door oude en nieuwe elementen te combineren. Kleren met veel kleuren, een gezicht vol roetvegen, een leuke hoed, gympies, … Die dikke rode lippen en volledig zwarte huid zijn daarvoor niet nodig.

3: Gebruik onze kleurplaat met Chiropieten en hou een kleurwedstrijd

Kleurplaat Sint & Piet

Download hier de Kleurplaat

4: Bespreek het met de leidingsploeg

We willen jullie vragen om het onderwerp van Piet te bespreken binnen de leidingsploeg: wat vinden jullie zelf als leiding belangrijk aan het feest van De Sint? Wat vinden kinderen belangrijk? Hoe verhoudt dat zich tot de figuren van Sint en Piet? We geloven er namelijk in dat, na een paar kleine aanpassingen, het Sinterklaasfeest een dag is waar iedereen naar uitkijkt.

De Chirovisie

De laatste jaren zijn er wat vragen bij de figuur van Zwarte Piet. Het beeld van Piet kwetst sommige kinderen, jongeren en ouders. Denk bijvoorbeeld aan grapjes en opmerkingen over de samenhang van hun eigen donkere huidskleur en die van Piet.

De Chiro wil een plek zijn waar alle kinderen en jongeren zich thuis voelen. Daarom zien we Piet niet meer als een personage met kenmerken uit de koloniale tijd. Om tradities in stand te houden, is het nodig dat ze evolueren met de tijd waarin ze zich vinden. Op die manier wordt het Sinterklaasfeest fijn voor iedereen.