Het Solidariteitsfonds

Maakt Chiro voor iedereen betaalbaar

Is Chiro duur?

Chiro is goedkoop, zeker in vergelijking met andere vrijetijdsactiviteiten. We mogen echter niet vergeten dat er naast het lidgeld heel wat verdoken kosten verbonden zijn aan Chiro: Chirokledij, weekends, samen eten na de Chironamiddag, kampeermateriaal, … Voor sommige ouders zijn die bijkomende kosten, samen met het inschrijvings- en kampgeld, een drempel om hun kinderen naar de Chiro te sturen of hen in de Chiro te houden. Het solidariteitsfonds wil daar een antwoord op bieden.

Waarvoor kan je een aanvraag doen?

Door groepen te ondersteunen via het solidariteitsfonds, willen we ervoor zorgen dat zij voor een langere periode enkele problemen oplossen. Duurzame oplossingen, noemen we dat:

• De aankoop van kampeermateriaal zoals veldbedden, slaapzakken of gamellen. Gezinnen die krap bij kas zitten, kunnen deze dan lenen.
  • Het opstarten van een tweedehandssysteem voor Chirokledij. Kinderen en jongeren uit hun kleren zijn gegroeid, kunnen deze terug aan de Chirogroep geven.
  • Het betalen van (een deel van) het kampgeld voor kinderen en jongeren. We bekijken dan wel of het mogelijk is om in de toekomst binnen je eigen Chirogroep een solidariteitssysteem op poten te zetten.
  • Je kan het solidariteitsfonds ook gebruiken om een vorming te krijgen of traject aan te gaan met Tumult. Zij bekijken hoe je jouw Chirogroep laagdrempelig kan maken en kan afstemmen op de noden van kinderen en jongeren die anders de weg naar de Chiro moeilijker vinden. Wil je hier meer info over? Stuur dan gerust een mailtje naar [email protected].

Wie doet een aanvraag?

Je doet een aanvraag als Chirogroep.

Ben je een ouder en wil je een aanvraag doen? Dan kan je dat best bespreken met de leidingsploeg. Als je die stap moeilijk vindt, kan je een mail sturen naar [email protected] en gaan wij een gesprek aan met de leidingsploeg zonder je anonimiteit te verliezen.

Hoe doe je een aanvraag?

Door het formulier in te vullen. De Commissie Diversiteit bekijkt je aanvraag en geeft je zo snel mogelijk een antwoord.

Zij deden het al

Lien (leidster bij Chiro Boekt)

"Onze Chiro ligt in Heusden-Zolder, een multiculturele gemeente . Binnen onze Chiro proberen we dit multiculturele karakter door te trekken. Daar kunnen we sosms extra steun gebruiken in.

Met het geld dat we kregen, hebben we een uitleensysteem gestart voor veldbedjes, matrassen en slaapzakken zodat de leden die geen of geen degelijk materiaal hadden ook comfortabel konden slapen op weekend of op bivak.

Het uitleensysteem is van start gegaan en steeds meer kinderen doen hier beroep op. Het voelt goed dat we hier als Chirogroep iets aan gedaan hebben!"

Stien (VB bij Chiro Mutsaard)

"Ook bij ons in de chiro zitten een aantal kindjes die het niet al te breed hebben. Wij doen er alles aan om hun te laten meegenieten van iedere activiteit, waaronder ons tiendaags kamp.

We hebben bedjes aangekocht en voorzien slaapzakken om uit te lenen aan leden die er zelf geen hebben, zodat ze al het nodige hebben om mee voluit ket te zijn.

Voor het kampgeld van een aantal leden hebben we beroep gedaan op het solidariteitsfonds, gezien we zelf geen overschot aan financiële middelen hebben.
Het doet deugd te zien dat ook overkoepelend veel belang gehecht wordt aan het 'ieder-kind-moet-aan-chiro-kunnen-doen'.  De kindjes hadden een top kamp! Bedankt!

Katrien (VB bij Chiro Lore)

"Chiro Lore is een goed draaiende stadsgroep met ongeveer 60 leden uit de buurt, een erg divers publiek. Wij willen onszelf bekend maken en openstaan voor alle kinderen. Met het solidariteitsfonds startte wij een tweedehandssysteem voor Chirokledij op. Chiro Lore is nu een groep met een veel grotere groep leden die Chiro uitdragen in de buurt en waarvan de kinderen minstens één deftige speelkledijset hebben, warm en stevig, voor zondag en voor het kamp."

Wil je het solidariteitsfonds sponseren?

Geweldig! Je kunt geld storten op het rekeningnummer BE 10 7895 1157 6604, met de vermelding ‘Solidariteitsfonds’.

Chiro Boekt
Kinderen spelen met een bal
Chiro Lore