Chiro goes [email protected]

Hetero, holebi, transgender, of nog iets anders? Chiro is er voor iedereen! Kom met je leidingsploeg op straat om te tonen dat in jouw groep iedereen gelijkwaardig is. De Chiro doet mee met Youthwork[at]Pride en roept alle leiding, gewesters, verbonders en andere Chirovrienden op om in Chirokledij naar Brussel* af te zakken op 19 mei om 14u. Feest gegarandeerd!

* Afspraak in de Ravensteinstraat, vlakbij treinstation Brussel-Centraal.

Blijf op de hoogte: https://www.facebook.com/events/164337277486753

Wat is de Belgian Pride?

De Belgian Pride Parade (of kortweg ‘de Pride’) is een grote optocht die elk jaar doorgaat in Brussel op 17 mei​, de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT)​. Duizenden mensen en tal van organisaties komen op straat om te tonen dat iedereen gelijkwaardig is, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit en/of genderexpressie. Met de Chiro staan we daar volledig achter en willen we dus ook deelnemen aan dit evenement onder de noemer ‘Youthwork[at]Pride'.

Waarom doen we mee met [email protected]?

De Chiro is een plaats waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten ​en zichzelf kunnen ontplooien​. Het is dus belangrijk dat dit een ​veilige omgeving is waar iedereen echt zichzelf kan zijn. Ook jongeren die zich niet kunnen vinden in de hetero- en/of gendernormen, zoals holebi- en transgenderjongeren. We roepen dus op om binnen onze Chirogroepen extra in te zetten op het bestrijden van verschillende vormen van discriminatie​, waaronder elke vorm van holebi- en transfobie en te zorgen voor een holebivriendelijke en genderbewuste omgeving​.

Gelukkig zijn heel veel Chirogroepen hier al heel goed mee bezig! Toch is er nog vaak sprake van zelfuitsluiting ​waarbij holebi- en transgenderjongeren niet naar een jeugdvereniging (durven) gaan omdat ze schrik hebben dat ze zullen worden gepest of uitgesloten. Door initiatieven zoals [email protected] hopen we deze misvattingen te doorbreken en expliciet te tonen dat we ervoor zorgen dat iedereen zich welkom voelt​.

Door de aanwezigheid van het jeugdwerk op de Pride wordt het voor jongeren ook meer laagdrempelig om hier zelf naartoe te komen. De open sfeer en het gevoel van verbondenheid op evenementen zoals de Pride heeft namelijk een grote steunende en emancipatorische waarde voor veel holebi- en transgenderjongeren.

Het maakt niet uit of je jezelf identificeert als holebi, hetero, transgender, cisgender, intersekse, aseksueel, queer of nog iets helemaal anders. Door allemaal op straat te komen tonen we dat we samen strijden ​vóór een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn en tégen de rigide hetero- en gendernormen die nog steeds zorgen voor uitsluiting en discriminatie en een grote impact hebben op het psychisch welzijn van jongeren. Het uitgangspunt van Youthwork[at]Pride is solidariteit ​want de wereld veranderen doe je niet in je eentje. Het is dus essentieel dat niet enkel holebi- en transgenderverenigingen deelnemen maar ook andere organisaties zoals Chirojeugd Vlaanderen.