Weekends en leefweken

Coronamaatregelen werkjaar '20-'21

Deze pagina is nog niet up to date op basis van de laatste informatie van 23 oktober.

Leden - 12

🟡Code geel: Mogelijk in een bubbel van maximaal 50 personen.
🟠Code oranje: In een bubbel van maximaal 50 personen.
🔴Code rood: Het is niet toegestaan om te overnachten in code rood.

Op weekend of meerdaagse respecteer je altijd de hygiënemaatregelen

Leden + 12

🟡Code geel: Mogelijk in een bubbel van maximaal 50 personen.
🟠Code oranje: Leefweken* mogen niet doorgaan. Weekends en mini-kampjes zijn nog mogelijk onder voorwaarden.
🔴Code rood: Het is niet toegestaan om te overnachten in code rood.

Wat met weekends voor +12 in code oranje?

Het is nog mogelijk om op weekend te gaan in code oranje met +12. In code oranje moet de groep binnen echter een mondmasker dragen. Slapen en eten met een mondmasker is natuurlijk niet mogelijk. Hiervoor gelden volgende regels:

• Bij het slapen moet anderhalve meter afstand worden gerespecteerd. Dit wordt gemeten van hoofd tot hoofd. Bij een aantal bedden de slaaprichting veranderen (hoofd en voeten omwisselen van plaats) kan daarbij helpen.

• Voor het eten wordt er gevraagd om een ‘gezonde’ afstand te houden. Concreet kan dit door geschrankt aan tafel te zitten, d.w.z. telkens de plaats naast jou en recht tegenover jou open laten.

• Tanden poetsen gebeurt ook zonder mondmasker, maar met respect voor de anderhalve meter afstand.

• Douchen gebeurt zonder mondmasker. In groepsdouches zonder tussenliggende wand moet de anderhalve meter worden gerespecteerd.

Overnachtingen onder bovenstaande voorwaarden organiseren is niet evident. Ga na of het haalbaar is om je een heel weekend of een hele week (ook tijdens het eten, het slapen en de ontspannende momenten) aan die maatregelen te houden. En bevraag leden en de ouders van de leden over wat zij zien zitten.

Wat met leefweken voor +12 in code oranje?

Leefweken* mogen niet doorgaan in code oranje.

Wat met leefweken in code geel?

In principe is het mogelijk om in code geel een leefweek te organiseren met leden als je de maatregelen respecteert. Wel willen we graag enkele bedenkingen meegeven waar jullie het beste goed over nadenken:

• Jullie zullen je nog altijd aan een aantal maatregelen moeten houden (hygiëne enz.). Bekijk of jullie het met de leiding haalbaar zien om op die manier een leefweek te organiseren.
  • Toets af bij de gemeente of het in de huidige situatie mogelijk is om op leefweek te gaan.
  • Een weekje samenleven zorgt voor een hele hoop nieuwe contacten en uitwisseling. Dat verhoogt het risico op de verspreiding van het virus. Zeker de combinatie met naar school gaan, zorgt voor een vermenging van ‘bubbels’ (school-, gezins-en Chirobubbel).
  • Zien de leden het zelf zitten? En niet onbelangrijk: de ouders. Bespreek dit zeker goed met hen, stel hen op de hoogte van de maatregelen en afspraken en pols of iedereen akkoord gaat.

*Een leefweek is een activiteit waarbij leden/leiding samen leven en slapen (bv. in de Chirolokalen), maar waarbij wel gewoon naar school gegaan wordt of andere hobby's beoefend worden.

Leiding (+18)

18+ en leiding moet zich in elke kleurcode aan de volgende maatregelen houden:

• Social distancing (1,5 m) wordt gerespecteerd.
  • Als de afstand niet bewaard kan worden, dan draag je mondmaskers.
  • De voorkeur gaat uit naar buitenactiviteiten.

🟡Code geel: Weekends zijn af te raden, maar niet verboden.

Overnachtingen onder bovenstaande voorwaarden organiseren is niet evident. We raden aan om je af te vragen wat de meerwaarde van zo'n weekend. Ga na of het haalbaar is om je een heel weekend of een hele week (ook tijdens het eten, het slapen en de ontspannende momenten) aan die maatregelen te houden.

Kunnen jullie hetzelfde doel bereiken zonder overnachtingen? Dan raden we sterk aan om niet te overnachten.

🟠Code oranje: Leefweken* en weekends mogen niet doorgaan.
🔴Code rood: Het is niet toegelaten om te overnachten in code rood.

Overnachten met de leidingsploeg is in code oranje niet mogelijk. De enige toegelaten overnachtingen voor de leeftijd +18 zijn in het kader van vorming met expliciete toestemming van Chirojeugd Vlaanderen.

Koken en eten op meerdaagse?

Voor meer informatie over hoe jullie koken en eten op een meerdaagse moeten aanpakken, kunnen jullie op deze pagina terecht.