Overzicht updates richtlijnen najaar

Update 21 oktober 2020

Om te voorkomen dat jullie elke pagina zes keer moeten uitpluizen op zoek naar gewijzigde informatie, geven we op deze pagina een overzicht van recent gewijzigde of aangevulde informatie.

Geen antwoord gevonden op je vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren via [email protected] of op 03-231 07 95.

Update 21 oktober 2020

BELANGRIJK: In afwachting van verwachte verstrengde maatregelen die momenteel onderhandeld en besproken worden met het jeugdwerk, de experten en het kabinet annuleren we met alle jeugdbewegingen alvast:

🚫 ALLE weekends en overnachtingen, voor alle leeftijden, in het komende weekend (23-25 oktober)

🚫 ALLE kadervormingen met overnachtingen die gepland stonden tijdens de herfstvakantie

Dit is geen beslissing die we licht nemen, maar de situatie in de samenleving is dan ook ernstig. We rekenen er dan ook op dat jullie deze beslissing ter harte nemen en ook bij alle andere activiteiten de nodige voorzichtigheid blijven hanteren.

Update 17 oktober 2020

Vanaf maandag gaat heel België naar fase 4 van de nieuwe coronabarometer. De Chiro en de rest van het jeugdwerk blijven voorlopig in code oranje. In de loop van volgende week zal bekeken worden of fase 4 ook voor ons aanpassingen met zich meebrengt.

In de tussentijd willen we jullie op het hart drukken dat jullie natuurlijk niet verplicht zijn om Chiro-activiteiten te organiseren als jullie, jullie leden of hun ouders dat niet zien zitten. Wanneer jullie dat wel doen, vragen we om extra waakzaam te zijn en de jeugdwerkregels goed op te volgen, zodat we snel weer naar een andere fase en kleurcode kunnen.

Bij deze nog enkele verduidelijkingen:

🟠 (Leidings)weekends voor +18 mogen niet meer doorgaan.

🟠 Weekends voor +12 kunnen voorlopig nog, maar mét de nodige voorzorgsmaatregelen, zoals bubbels van 20 (wat je zit deels binnen) en mét mondmasker (voor meer richtlijnen zie de weekends en leefwekenpagina). Bekijk daarbij altijd de haalbaarheid en bevraag leden en ouders naar waar zij zich goed bij voelen.

🟠 Leefweken zijn verboden. Minikampen (bv. tijdens de herfstvakantie) mogen wel doorgaan. Tijdens een (mini)kamp of weekend zit je immers gedurende langere tijd in dezelfde bubbel, zonder externe contacten.

🟠 Bij -12 werk je nog altijd met contactbubbels van max. 50 personen.

🟠 Bij +12 is er een verschil tussen binnen- en buitenactiviteiten.
Bij binnenactiviteiten geldt: max. 20 personen, met mondmasker.
Bij buitenactiviteiten: max. 50 personen per bubbel, geen mondmasker nodig.
Opgelet! +12 draagt dus nu binnen een mondmasker. Dit is dus een verstrenging.
Combinatie van binnen- en buitenactiviteiten? Dan hou je je aan de bubbel van 20.

🟠 Bij +18 blijft het zo dat je altijd 1,5 m afstand houdt en wanner dat niet mogelijk is, een mondmasker draagt.

🟠 Activiteiten met intens fysiek contact worden ook buiten sterk afgeraden.

🟠 Handhygiëne blijft cruciaal.

Update 13 oktober 2020

• We voegden een pagina toe met voorlopige richtlijnen rond wat te doen bij ziekte of besmetting, zowel tijdens als na activiteiten. Die richtlijnen zijn lichtjes anders dan tijdens de zomer.
    » meer lezen

• De kleurcodepagina's werden herstructureerd om alles nog overzichtelijker te maken.

• We voegden aan de kleurcodepagina’s een stukje toe over hoe je moet omgaan met leiding en leden die in het buitenland zijn geweest. Belangrijkste advies is om de richtlijnen van de overheid hieromtrent op te volgen. Daarbij blijft het de taak van ouders om die richtlijnen op te volgen en hun kind gezond naar de Chiro te sturen.

• We voegden aan de kleurcodepagina’s een stukje toe over het dragen van mondmaskers door leiding bij aankomst en vertrek van de leden en in contact met ouders. Dat is namelijk verplicht.

• Tenslotte werd er ook op de kleurcodepagina’s nog verduidelijking gegeven rond activiteiten en weekends in andere gemeentes en steden. Daarbij volg je de kleurcode van je eigen regio en vermijd je zoveel mogelijk contact met externen. We blijven ook adviseren om zo goed mogelijk af te stemmen met het lokale bestuur.