De leiding

'Die lachende gezichtjes van de leden, daar doe je het voor'

Leiding geven aan de leden

Je geeft je kind in handen van enkele leiders en leidsters.  Zij hebben het beste voor met je kind, en willen niks liever dan het een topnamiddag te bezorgen.  Daarvoor zijn ze uren in de weer.

Programma maken

De leiding organiseert de activiteiten voor de kinderen.  Daarvoor komen ze op voorhand samen, en bedenken ze met hun medeleiding wat ze tijdens de Chironamiddag zullen doen.

Vergaderen

De leiding komt ook regelmatig samen om te vergaderen.  Tijdens de leidingskring overlopen ze de programma's van de Chironamiddag, en bespreken ze algemene dingen om de Chiro draaiende te houden: van de lokalen opruimen tot het eetfestijn organiseren.

Vrijwillig

Alles wat de leiding voor de Chiro doet, doet ze vrijwillig.  Hun motivatie is dat ze met kinderen toffe activiteiten willen doen.  Zo kunnen ze ‘teruggeven’ wat ze vroeger zelf van hun leiding hebben gekregen.

Cursus

Veel leiding volgt een animatorcursus.  Daar leren ze leiding te geven aan kinderen, ze maken kennis met de verschillende soorten spelen, veiligheid, EHBO, moeilijke situaties, enz.  Daarnaast volgen ze soms nog andere cursussen.

Groepsleiding

De groepsleiding (vaak zijn ze met z’n tweeën) leidt de werking van leidingsploeg in goede banen.  Ze zitten de vergaderingen voor, en <managen het reilen en zeilen van de Chirogroep.

Netwerk

De leiding staat er niet alleen voor.  Veel groepen hebben een volwassen begeleider of begeleidster – kortweg VB genoemd.  Meestal is dat iemand van de ouders of oud-leiding die als een tussenfiguur de groepsleiding en de leidingsploeg bijstaat met raad en daad.  In sommige groepen neemt een oudercomité, een bouwcomité of een actieve oud-leidingsploeg die ondersteunende rol soms ook op.  Zelf je steentje bijdragen?  Vraag ernaar bij de leiding.

Ondersteuning

Ook Chirojeugd Vlaanderen, de koepelorganisatie, ondersteunt de leiding.  Zo kan leiding zich gratis abonneren op Dubbelpunt, het leidingsmagazine, waarin ze tips vinden over hoe ze moeten omgaan met hun leden, hoe ze hun spelen beter kunnen maken, enz.  Verder kunnen ze er allerhande brochures en veiligheidsfiches aanvragen, worden er cursussen georganiseerd en kunnen ze er met al hun vragen terecht.