Hoofdanimatorcursus

Hoofdanimatorcursus

Verdiep je verder als Chiroleiding in thema’s naar keuze

Verdiep je verder als Chiroleiding in thema’s naar keuze

This is it. Hoofdanimatorweekend is er voor leiding die honger hebben naar een leidingscarrière met sterke animatorvaardigheden. Onderbouw je Chirotalent met handige achtergrondkennis en begeleidingstips die bovendien ook in een sociale en professionele omgeving bruikbaar zijn. Breng je engagement naar een hoger niveau en bezorg je leden de tijd van hun leven. Kies tussen verschillende thema’s (tochten, expressie, groepsleiding,… ) en stel een cursus samen op maat. Of heb je gewoon zin om een zalige Chiro-ervaring te beleven waar je gepassioneerd Chirovolk leert kennen? Ga mee op Hoofdanimatorcursus. Je beleeft er onvergetelijke Chiro-momenten die je meedraagt voor de rest van je leven. Én je behaalt een officieel hoofdanimatorattest: extra scoren met je CV!

 • Ontdek hoe je meer verantwoordelijkheid kan nemen
 • Kies een of meerdere thema’s (tochten, expressie, afdeling, workshop, groepsleiding)
 • Beleef zalige Chiromomenten
 • Leer gedreven Chiromensen kennen
 • Ontspan tijdens gezellige avondactiviteiten en lavers
 • Behaal een officieel hoofdanimatorattest van de Vlaamse Overheid

"Ik ging voor de tweede keer op Chirocursus met de hele leidingsploeg. Heel fijn allemaal, want zo leer je nog meer fijne Chiromensen kennen."  Sarah S. van Chiro Zuienkerke #Chirocursus #LeidingNextLevel #NieuwChirovolk #WijZijnChiro

Praktisch

Wie kan mee?

Iedereen die 18 jaar of ouder is EN al minstens 1 jaar ervaring heeft als leiding.

Hoeveel kost dat?

 • Hoofdanimatorweekend: 58,5 euro

Je kiest 2 korte themacursussen of 1 lange:

 • Korte themacursussen: 56,5 euro
 • Afdelingsboost: 107,5 euro (lang)
 • Tochtenbivak: 147,5 euro (lang)

Die prijzen zijn inclusief overnachtingen, maaltijden, begeleiding, verzekering en reflectiemoment.

In veel gemeenten krijg je (een deel van) de cursusprijs terugbetaald. Hiervoor krijg je op cursus een bewijs van deelname. Op de site van VDS kun je opzoeken hoeveel jouw gemeente terugbetaalt.

Wanneer en waar

De cursusdata voor het werkjaar 2018-2019 vind je hieronder.

Inschrijven kan vanaf 1 september. 

Haka-weekends

 • 16-18 november 2018 in De Hagaard (Overijse)
 • 15-17 februari 2019 in Heidepark (Waasmunster)
 • 22-24 maart 2019 in De Karmel (Brugge)

Themacursussen

Korte themacursussen

 • Expressieweekend: 9-11 november 2018 in De Kalei (Dilsen-Stokkem)
 • Workshoppenweekend: 30 nov - 2 december 2018 in De Hagaard (Overijse)
 • Groepsleidingsweekend: 8-10 maart 2019 in Heidepark (Waasmunster)

Lange themacursussen

 • Afdelingsboost: 8-12 april 2019 in Heibrand (Westmalle)
 • Tochtenbivak:6-13 juli 2019 op een geheime locatie

Themacursussen

Workshopweekend

Een weekend vol pure Chirogoesting, met de beste workshops die tegenwoordig in Chiroland te vinden zijn. Je kiest zelf welke workshops je volgt.

Het Workshopweekend start om 20 uur en eindigt op zondag om 12.30 uur. Het is niet mogelijk om de cursus vroegtijdig te verlaten.

-> Klik hier om in te schrijven voor Workshopweekend

Expressieweekend

Leer je activiteiten expressiever maken in kant-en-klare workshops, ontwerp de meest originele namiddag in de Chirogeschiedenis of ga voor een expressieve begeleidingshouding!

Het Expressieweekend start om 20 uur en eindigt op zondag om 12.30 uur. Het is niet mogelijk om de cursus vroegtijdig te verlaten.

-> Klik hier om in te schrijven voor Expressieweekend

Groepsleidingsweekend

Groepsleidingsweekend is een praat- en discussiecursus die sterk draait rond uitwisseling tussen de deelnemers. Samen met de andere deelnemers en de begeleiding proberen we oplossingen en antwoorden te bieden op eigen aangebrachte Chiroproblemen. Je gaat ook dieper in op de taken van groepsleiding.

Het Groepsleidingsweekend start om 20 uur en eindigt op zondag om 12.30 uur. Het is niet mogelijk om de cursus vroegtijdig te verlaten.

-> Klik hier om in te schrijven voor Groepsleidingsweekend

Afdelingsboost

Dit is een vijfdaagse waarin de wereld even paars, geel, groen, rood, blauw en oranje kleurt! We beleven de hele cursus in afdeling, maken plaats voor de zotste spelideeën voor jouw afdeling, plannen en organiseren samen een bangelijk bivak, staan stil bij begeleidingshouding, bedenken tips om leiding te coachen, en worden helden in het bouwen en begeleiden van een leidingsteam.

De Afdelingsboost start om 20 uur en eindigt op dinsdag om 14 uur. Het is niet mogelijk om de cursus vroegtijdig te verlaten.

-> Klik hier om in te schrijven voor Afdelingsboost

Tochtenbivak

Op dit zeer bijzondere bivak, ergens op een geheime kampplaats in de Ardennen, beland je helemaal terug in de natuur: slapen onder een tentzeil, bijeenzitten rond een gezellig kampvuur en opstaan met de vogeltjes. Je leert er een aantal nuttige technieken in verband met tochten, sjorren en vuur maken.

-> Klik hier om in te schrijven voor Tochtenbivak

Voorwaarden

Om je hoofdanimatorattest te behalen, moet je van het begin tot het einde op alle cursusonderdelen aanwezig zijn.

Hoofdanimatortraject

Om je attest van Hoofdanimator in het Jeugdwerk te behalen, volg je in totaal 50 uur vorming, doe je 50 uur stage en volg je een reflectiemoment.

Uitschrijven?

Reeds ingeschreven, maar kan je er om de één of andere reden toch niet bijzijn? Schrijf je dan uit. 

Opgelet! Uitschrijven kan je tot 2 weken voor de start van de cursus. Doe je dat later, dan rekenen we 7,5 euro administratiekosten aan.
Als je wegens een overlijden of ziekte niet aanwezig kan zijn, rekenen we geen uitschrijvingsbijdrage aan. We verwachten dan wel een attest ter verantwoording. Dit mag je sturen naar [email protected].

Contact

Heb je vragen over cursussen, stages, reflectiemomenten, workshops of andere vormingsgerelateerde dingen? Mail ons en wij helpen je graag verder!