Handle with care

Handle with care

Elk lid is anders en heeft een andere aanpak nodig. Een kind met ADHD geef je een actieve rol in het spel, aan iemand met een autismespectrumstoornis leg je uit waarom je verkleed bent, en een lid met een migratieachtergrond begrijpt misschien nog niet zo goed Nederlands. Ziehier enkele handvaten.
 

ADHD


Onoplettendheid, hyperactiviteit en impulsiviteit zijn kernsymptomen van ADHD. Die drie zaken komen niet bij elk kind in dezelfde mate voor, maar het wordt vaak als moeilijk gedrag ervaren. Hoe je dat gedrag kunt voorkomen? Ziehier enkele concrete tips voor tijdens de Chironamiddag.
 

Een duidelijk doel


Maak duidelijk wat het doel van een spel is. Adam vindt het veel leuker om de eerste te zijn die bij de vlag kan dan zomaar wimpels uit te trekken. Geef hem een actieve rol in het spel, zodat hij er zijn energie in kwijt kan, en verantwoordelijkheid zodat hij zich meer betrokken voelt bij het spel.

 

Was het terrein wel afgebakend?


Louise krijgt straf omdat ze niet wist dat ze niet voorbij die rij bomen mocht. Baken het terrein duidelijk af: gebruik bijvoorbeeld een lint of kegels.

 

Te veel leuk spelmateriaal


Zorg dat er niet te veel materiaal in één keer bij komt. Jonas wil graag met alles tegelijk spelen. Maak hem dus ook duidelijk waarom dat nu niet kan.

 

Oeps, ik was niet aan het opletten!


Sia was tijdens de speluitleg afgeleid door de tito's die met verf aan het spelen zijn. Daardoor weet ze niet hoe het spel gaat. Zorg dat je de speluitleg in een prikkelarme omgeving geeft: weg van de andere afdelingen, van lawaai en van rondslingerend materiaal.

 

Spelregels zijn spelregels


Je besluit Jef een extra punt te geven zodat hij ook eens kan winnen. Niet eerlijk, vindt Robbe. Hou je dus aan de spelregels en zorg dat ze voor iedereen duidelijk zijn. Wanneer de spelregels plots veranderen, zal Robbe zich benadeeld voelen en wil hij misschien niet meer meedoen.
 

Autismespectrumstoornis (ASS)


Of iemand ASS heeft, is niet altijd op het eerste gezicht merkbaar. Pas als je iemand met ASS beter leert kennen, gaan er een aantal dingen opvallen. Zo zullen de communicatie en interactie anders lopen dan bij de meeste kinderen en hebben kinderen met ASS het moeilijk met veranderingen.

Zo weinig mogelijk onverwachte situaties


Als jullie met de speelclub Dikke Bertha spelen, doen jullie dat met tikken in plaats van optillen. Pieter heeft autisme en heeft moeite met onverwacht en overweldigend lichamelijk contact met andere kinderen. Kader dus goed wat er zal gebeuren en spreek met Pieter een signaal af voor als het spel hem eventjes te veel wordt.

Waarom zijn jullie verkleed?


Vandaag is het Chiroheem een dierentuin geworden. De leiding is verkleed in dieren, waardoor Elodie in de war is. Leg uit waarom jullie verkleed zijn en benadruk dat jullie vandaag gaan doen alsof.

 

Een duidelijk terrein


Baken het terrein duidelijk af met lint of kegels.

 

Laat het niet aan de verbeelding over


Gaan jullie vandaag op zoek naar de pop van tante Fien? Toon dan op voorhand een afbeelding van die pop. Zo weet Serge perfect hoe de pop er zal uitzien en moet hij zich dat niet inbeelden.

 

Visualiseer je speluitleg


Leg het spel verstaanbaar uit. Gebruik de juiste woorden en korte zinnen. Geef eventueel de speluitleg in verschillende stappen en visualiseer hem met een stappenplan of een tekening. Spelen jullie op bivak een spel met de hele Chirogroep, waarbij de leden langs verschillende postjes moeten, geef dan een kaart mee waarop de postjes aangeduid staan. Herhaal je opdracht een aantal keren op net dezelfde manier, zodat Wendy de kans krijgt om die te verwerken.

 

Verander niet plots de spelregels


Afspraken die je gemaakt hebt, moet je nakomen. Verander niet te bruusk, anders verlies je Kims vertrouwen. Heb je beloofd dat jullie de volgende week gaan voetballen, maar regent het pijpenstelen? Vertel dan op voorhand waarom het voetballen niet kan doorgaan en vertel wat jullie in de plaats zullen spelen.

 

Duidelijk voor iedereen


Geef je Korneel extra uitleg of hulpmiddelen, doe dat dan meteen voor alle leden van je afdeling. Zo voelt niemand zich de vreemde eend in de bijt.
 

Culturele diversiteit


Als je op huisbezoek gaat bij Younes en Rami zou het kunnen dat hun ouders andere vragen stellen dan de ouders van Simon of Sofie. Misschien kennen ze de Chiro niet en begrijpen ze niet waarom jullie het zo fijn vinden om elke zondag vuil thuis te komen. Met de Chiro zoeken we manieren om daarmee om te gaan en voorzien we onze werking zodat iedereen zich welkom kan voelen.

Stap voor stap


Togoto is gevlucht uit haar land en zit ondertussen twee jaar in de Chiro. Ze ging nog nooit mee op bivak omdat dat haar te veel doet terugdenken aan de tijd in het opvangkamp. Jullie nodigen Togoto uit op kamp om eens een dagje te komen kijken.

 

Extra gevoeligheden


Jullie werkten een supercool spel uit. De rakwi's moesten als echte FBI-agenten een aanslag verijdelen. Ali ging met een raar gevoel naar huis toen op het einde van de dag de terroristen moslim bleken te zijn en de andere kinderen hem daarover aanspraken. Hij vond dat niet tof.

 

Over het muurtje kijken


Sinds Younes bij jullie in de Chiro zit, horen jullie dikwijls verhalen over hoe bepaalde dingen er in zijn cultuur aan toegaan. Op zondag nodigt hij jullie daarom uit bij hem thuis. Een supertoffe namiddag. Zeker omdat de ouders van Younes veel lekkere hapjes maakten. Een ongewoon terrein voor een leuke Chironamiddag!

 

Doe eens zot!


Etenstijd! Kiezen jullie voor frieten met mayonaise of gooien jullie het over een andere boeg? Probeer eens een iets minder typisch Belgisch gerechtje uit. Verras elkaar!

 

Niet vanzelfsprekend


Met de speelclub speel je vandaag een spel over het verhaal van Doornroosje. Victor komt uit Oekraïne en kent het sprookje niet. Daarom vertel je aan het begin van de middag nog kort het verhaal van Doornroosje, zodat Victor van in het begin kan meespelen.

 

Pictogrammen en tekeningen


Sara is nog maar vier maanden in België en spreekt dus niet perfect Nederlands. Jullie lossen dat op door de speluitleg te ondersteunen met pictogrammen en tekeningen. Ook voor de briefjes die jullie meegeven aan de ouders gebruiken jullie pictogrammen. Op pictogrammendatabank.be vind je afbeeldingen over allerlei thema's.


Meer info hierover vind je op chiro.be/diversiteit. Je vindt er ook een fiche over leden met een mentale, fysieke, visuele of auditieve beperking, een fiche over armoede en een over gender en seksualiteit.