Ga mee op Accu

Ga mee op Accu

Hier word je leiding next level!

Hier word je leiding next level!

Accu is dé Chirocursus voor leiding (en voor wie leiding wordt)

Logo Accu met foto

Is Chiro een belangrijk stuk van je leven? Dan staat Accu op je bucket list! Accu is één van de dingen die je moet meemaken als je leiding bent. Een Chirocursus is geen schoolse bedoening. Het is een zalig Chirokamp vol Chirospelen en uitwisseling van zeer interessante Chirokennis. Je ontdekt tientallen handige tips voor je leidingscarrière en maakt kennis met vernieuwende spelinzichten. Bovendien kun je kennis maken met andere (bijna) leiding tijdens gezellige avondactiviteiten.

 1. Beleef een puur Chiromoment met andere jonge leiding of aspi’s
 2. Ontdek waardevolle kennis en animatorskills die je kan gebruiken in de Chiro
 3. Ontvang een officieel Animatorattest van de Vlaamse Overheid (meerwaarde op je CV!)

Schrijf in voor Accu

Zij maakten het al mee

Foto Ruben Heirman

Ruben Heirman
Chiro Sint-Lutgardis Papegem

"Een totaalbeleving waarbij je massa's nieuwe vrienden maakt
en je kan verdiepen in het leukste wat er is namelijk CHIRO!"

Foto Charlotte met vriendinnen

Charlotte Geboers
Chiro Mikado Alken

"Accu was een leerrijk en plezant avontuur waar we met de leidingsploeg veel zotte dingen hebben beleefd. Zo waren de afwaswedstrijden aan tafel legendarisch, konden we elke avond uren babbelen en leerden we andere toffe Chiro's kennen."

Lennert Chirofoto

Lennert Van den Abeele
Chiro Pripo

"Accu was de brandstof die mijn reeds brandende vlam voor
Chiro heeft doen oplaaien tot een heuse vuurzee!!!"

Dit ontdek je op Accu

Meisjes luisteren naar uitleg

Ontdek de zeven bouwstenen
voor een zalig Chirospel

DITMUSA en VOWAS zijn geen namen van Italiaanse dorpjes. Het zijn superhandige vuistregels die je kan gebruiken bij het bedenken van een geniaal spel. DITMUSA staat voor Doel, Inkleding, Terrein, Materiaal, Uitleg, Spelregels en Aangepast. VOWAS betekent Veiligheid, Observeren, Waarderen, Aanpassen en Stimuleren. Op Accu ontdek je ook hoe je vlot je activiteit kan uitleggen, leuke tips om te variëren in je spel of wat de kenmerken van ‘goede begeleidingshouding’ zijn.

Lees meer

Brainstormtechniek Accu

Verken leuke

brainstormtechnieken


Zit je soms eens vast op een vergadering? Of wil je je creatieve grenzen verleggen? Op Accu maak je kennis met enkele vernieuwende manieren om creatief na te denken. Een mooi voorbeeld is ‘negatief brainstormen’: door een vraag om te draaien en dan naar oplossin¬gen te zoeken, kun je tot goede ideeën komen. Voorbeeld: ‘Hoe zorg je ervoor dat rakwi’s zich doodvervelen op zondagmiddag?’ Geen spel voorzien, saaie spelletjes spelen, je voordoen als saaie leiding. Door die oplossingen om te draaien, verzin je soms de gekste ideeën!

Leiding op elkaar

Maak kennis met andere leiding
#wijzijnChiro 


Leiding en aspi’s onder elkaar. Veel hoeven we daar niet over uit te leggen. Jonge leidsters en leiders met veel goesting in spelen en amuseren, komen samen op één plaats om aan Chiro te doen en bij te leren over leiding geven. Je wisselt uit over Chiro en soms maak je er vrienden voor het leven. Het is ook een perfect moment om nog eens samen met je medeleiding een uniek Chiromoment te beleven. Even weg van de wekelijkse spelnamiddag en eens Chiro ontdekken van een andere kant.

Dagprogramma Accu

Krijg het animatorattest


Na Accu kan je een animatorattest krijgen van de Vlaamse overheid. Dat betekent dat je enkele animatorcompetenties geleerd hebt die zeer bruikbaar zijn in de Chiro en het jeugdwerk. Zo ontdek je onder andere tips over veiligheid, begeleiden, creativiteit en meer over leefwereld van kinderen en jongeren. Zo’n attest is niet het hoofddoel van Accu. Het is wel een mooie meerwaarde bij de zoektocht naar een job. In de socioculturele sector is dit een gewaardeerd attest maar ook in andere sectoren is het een indicatie van je leidingscapaciteiten. Vermeld het dus zeker op je cv!

Meer informatie op de website van Vlaanderen

Leiding in kring op grond


Praktisch

Icoon euro

Prijs


€ 152,5 (volledig of gedeeltelijk terugbetaald*)

€ 7,5 korting tot 2 weken voor start Accu

 

 • Zes dagen en vijf overnachtingen in Chirohuis
 • Vijf keer volpension (ontbijt, middagmaal, vieruurtje, avondmaal)
 • Deelname workshops en activiteiten
 • Attest van deelname
 • Deelname reflectiemoment

   

*Met het bewijs van deelname kun je het cursusbedrag volledig of gedeeltelijk terugbetaald krijgen van je gemeente. Hier kun je opzoeken hoeveel jouw gemeente terugbetaalt. Personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming kunnen voor de helft van de prijs mee.

Checkmark icoon

Zo behaal je je attest


Je kunt gerust mee op Accu zonder voor het attest te gaan, want dat is niet het hoofddoel van de cursus. De ervaring is het belangrijkste! Wil je wel graag het officieel animatorattest behalen?

Volg dan drie eenvoudige stappen:

 1. Ga zes dagen op Accu
 2. Geef in totaal vijftig uur leiding bij je Chirogroep, speelplein of andere jeugdverereniging
 3. Volg een kort reflectiemoment

Je hebt je attest behaald!

Icoon voor wie

Voor wie

 

Accu is er voor leiding en leiding in spe die zin heeft in een unieke Chiro-ervaring. Je kunt in principe mee op Accu vanaf zestien jaar.*

* (Je wordt zestien jaar in dat kalenderjaar. Accu is niet geschikt voor keti’s. Voor uitzonderingen neem je contact op met [email protected]orming.be.)

Ook als je een verstandelijke beperking of gedragsstoornis hebt, kun je mee op Accu. In dat geval starten we een animatortraject op maat, want we willen dat jongeren met een beperking of ernstige gedragsstoornis een volwaardige rol op hun maat kunnen opnemen in een leidingsploeg.

>> Lees meer

Schrijf je in voor jouw Accu

Klik op de data die je hieronder vindt!

Cursus volzet? Dan kan je je inschrijven op een wachtlijst.

 

Kaart Accu met data

Schrijf in voor Accu

 

Voor de cursussen met een * is het nog niet mogelijk om een animatortraject op maat op te starten.

 

Uitschrijven? 

Reeds ingeschreven, maar kan je er om de één of andere reden toch niet bijzijn?

Schrijf je dan uit.