FAQ: kamp in tijden van corona (deel 3)

FAQ: kamp in tijden van corona (deel 3)

Veelgestelde vragen mét antwoord

Let op! Deze pagina wordt niet meer actief geüpdatet. Up-to-date informatie over corona en Chiro kan je vinden op chiro.be/corona.

Tijdens de infosessies kregen we heel wat vragen binnen over het draaiboek. Hieronder vinden jullie een antwoord op de meest gestelde vragen. 

Wie mag er mee op kamp | Bubbels Voor het kamp | Hygiëne op kamp | Activiteiten op kamp | Ziekte op kamp | (Extra) materiaal op kamp | (Extra) taken op kamp | Koken en eten op kamp | Vervoer van, naar en tijdens het kamp | Na het kamp | Andere (jeugd)activiteiten |  Allerlei

Na het kamp

Informatie voor ouders

Moet je de risicogroep mijden als er geen besmetting is geweest op kamp?

In theorie niet (in het zomerplan staat dat je de risicogroep enkel moet mijden als er een besmetting geweest is op kamp). We raden wel aan om voor de zekerheid toch een week afstand te houden van de risicogroep, aangezien je niet met 100% zekerheid kan zeggen dat er niemand besmet is op kamp.

Als iemand van de leiding of de kookploeg in de zorg werkt en dus met de risicogroep in contact komt, mag die dan na het kamp gewoon gaan werken?

Daarover moet je afspraken maken met je werkgever.

Op buitenlands kamp

NIEUW! Wat te doen met ons buitenlands kamp dat we moeten annuleren omdat we verder gaan dan 150 km?

  • Je kan overmacht inroepen door te verwijzen naar het Ministerieel besluit van 5 juni, artikel 8
  • Als de vliegtuigmaatschappij zelf annuleert (omdat de vlucht bijvoorbeeld niet doorgaat), heb je natuurlijk recht op een compensatie. Maar aangezien sinds 15 juni de grenzen weer open zijn, is het minder vanzelfsprekend dat dat zal gebeuren. Je neemt toch het beste contact op met de vliegtuigmaatschappij om overmacht in te roepen.
  • Updates over regelgeving van verschillende landen? Buitenlandskamp.be/corona.
     

Andere (jeugd)activiteiten

Hoe lang moet je tussen een kamp (bijvoorbeeld met Kazou) en je Chirokamp laten?

Binnen dezelfde week (7 dagen) mag je niet wisselen van jeugdactiviteit. Je mag niet aaneensluitend van de ene jeugdactiviteit naar de andere gaan. We vragen om er twee dagen tussen te laten.

Allerlei/gemeente/kampterrein

Als het kampterrein te klein is en het niet toegestaan is om in de eigen Chirolokalen te overnachten, mag er dan een kamp zonder overnachting ('dagkamp') georganiseerd worden voor de kleinste leden?

Dat mag, maar dat valt onder een ander protocol, namelijk 'meerdaagses zonder overnachting'. Het zomerplan voor dat protocol staat op de website van de Ambrassade

Wat met regels die opgelegd worden door een lokale overheid? Wat als zij bijvoorbeeld maar één bubbel per kamp toelaten?

We vragen gemeenten om de maatregelen te volgen die in het zomerplan staan, maar gemeenten hebben het recht om zelf (strengere) regels op te leggen.

Neem zeker contact op met de uitbater van je kampterrein en met de gemeente. 

Meer info vind je op deze pagina.

Als zo’n situatie zich voordoet, mail dan zeker naar [email protected].


 

Is er een Franstalige versie van de maatregelen om aan Franstalige kampuitbaters te bezorgen?

Ja, die is te vinden op de website van Atouts Camps.

Meer info over gemeenten in Wallonië vind je op deze pagina.

Kunnen de maatregelen nog versoepelen?

Dat kan, maar ga er niet van uit dat zo’n versoepeling sowieso zal gebeuren. Houd je dus aan de zomermaatregelen. Het is gemakkelijker om op het laatste moment maatregelen terug te schroeven dan extra maatregelen te moeten bedenken om aan alle regels te voldoen.

 

[1]  [2]  [3]