Help! Online Chiro geven aan de jongste afdelingen?!

Help! Online Chiro geven aan de jongste afdelingen?!

Ook al mag je in real life werking geven voor kinderen tot en met twaalf jaar, dan nog is het helemaal oké als je met je leidingsploeg beslist om dat toch niet te doen. Maar hoe blijf je verbonden en hoe voorzie je een alternatieve Chirowerking voor de leden? Enkele tips en tricks!

Door Laure
(met dank aan mijn medeleiding Marte, Laura en Jill)

Hoe bereik je alle leden?

Het nadeel bij jongere kinderen is dat ze zelf geen Facebook, WhatsApp of een eigen gsm en laptop hebben. Alle communicatie verloopt via de ouders. Dat kan via mail, maar voor korte en snelle communicatie kan het ook handig zijn om een WhatsApp-groep met de ouders te maken. Toets op voorhand even af of iedereen daarmee akkoord gaat.

Je kan old school een brief in de brievenbus stoppen. Dat is al helemaal leuk als begin van een zotte zoektocht en misschien is hij wel afkomstig van Patrick Piraat!? Het is vooral belangrijk dat je een medium kiest waarmee je iedereen kan bereiken.

Communicatie met de ouders kan lastig zijn maar kan ook voordelen opleveren. Zo kan je hen betrekken bij het spel en eens een activiteit voor het hele gezin voorzien.

Om de kinderen zelf net iets meer te betrekken bij je spel en vooral om hen nog altijd 'contact' te laten hebben met de leiding is het ook leuk om video's te maken. In de video's kan je dan je spel uitleggen, hen uitdagen tot iets, iets voordoen zoals koekjes bakken of iets knutselen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Die filmpjes kan je dan als 'besloten' op YouTube zetten, zo kunnen enkel mensen die de link hebben de video zien. Of je kan je filmpjes gewoonweg mailen naar de ouders (eventueel via wetransfer.com).

Tip: Sommige ouders kijken niet vaak in hun mailbox. Je kan ofwel op voorhand afspreken als je iets voor het spel verstuurt en het elke week op hetzelfde moment doen. Of je kan ervoor zorgen dat je het spel of de activiteit de hele week lang kan doen. Op die manier krijgen kinderen van ouders die op dat moment geen tijd hebben nog de kans om later toch nog mee te doen. Zo kan je hopelijk meer kinderen bereiken en leg je minder druk bij de ouders.

Tip 2: Vraag de ouders om eventueel in de WhatsApp-groep foto's door te sturen van de activiteiten. Het werkt vaak motiverend om te zien dat andere kinderen ook meedoen. Bovendien kan je als leiding zo zelf een beetje meegenieten van de dingen die je leden doen.

Hoe blijft iedereen gemotiveerd?

Elke week een uitdagende activiteit in elkaar steken is niet makkelijk. Als je dan merkt dat meer en meer leden afhaken, werkt dat niet motiverend. Enkele tips:

  • Vraag je leden regelmatig om feedback. Vonden ze het een leuke activiteit? Doen ze volgende week weer mee? Wat willen ze volgende week doen?
  • Durf ouders op te bellen als je merkt dat hun kind niet meer meedoet. Hoe komt dat? Misschien heeft het kind er helemaal geen nood aan. Of organiseren de ouders zelf een wandeltocht tijdens een Chironamiddag? Of misschien vraagt het te veel van de ouders?
  • Blijf wel aandacht besteden aan leden die afhaken: een leuke nieuwjaarskaart, een briefje 'we missen je' en als er weer Chiroactiviteiten zijn een uitnodiging om weer te komen spelen.
  • Leg de lat voor de leiding niet te hoog. Een verhaaltje lezen of een liedje zingen kan ook leuk zijn. Wees niet te hard voor jezelf als je niet elke week het meest zotte of originele spel bedenkt. Het is niet erg om eens een kleurplaat van het internet te plukken.

Inspiratie!

De mogelijkheden zijn eindeloos. Doe eens zot, eigenlijk kan je alles in een online of een thuisspeeljasje stoppen. Wees ook niet te streng voor jezelf, de kinderen (en ouders) zullen al blij zijn met iets heel kleins. Maar als je inspiratievat helemaal leeg is, geven we je alvast enkele makkelijke copy-pasteable ideetjes mee!
 

Hét-grote-Chiro-spelbord


Nodig: spelbord (kan je zelf maken), doe-kaarten (kan je zelf maken), spelregels (kan je zelf maken), pion, dobbelsteen en gezin of bubbel om samen te spelen.

Maak zelf een spelbord. In de vakjes kan je dingen zetten die typisch zijn voor jouw Chirogroep (een kreet, lied, ritueel, evenement, enz.) en vakjes waarop staat dat ze een doe-kaart moeten trekken. Op de doe-kaartjes kan je opdrachten, raadsels en andere dingen schrijven. Brengen ze die doe-opdracht tot een goed einde, dan mogen ze op hun vakje blijven staan en anders moeten ze terug naar start.

Je kan het spel, de spelregels en kaartjes zo zot maken als je zelf wilt. Mail alles als bijlage door naar de ouders en ziezo, een Chirospel om thuis te spelen.
 

Queeste


Niets is toffer dan een spannende zoektocht. Beschrijf elke locatie aan de hand van een cryptische omschrijving, rebus, woorddoolhof, morsecode enz. Zo kan je je leden van de ene naar de andere locatie leiden en uiteindelijk naar de finish!

Let op: zorg ervoor dat je Chiroleden niet allemaal op hetzelfde moment bij een locatie aankomen.

Tutorial-time


Het internet staat vol tutorials, maar toch is het eens zo tof als de tutorial door je leiding wordt gegeven. Zo kan je toch nog samen koekjes bakken, knutselen en vele andere dingen. Zorg ervoor dat je zeker producten gebruikt die iedereen thuis heeft of laat de ouders op voorhand weten wat ze in huis moeten halen. Je kan ook altijd een knutselpakket in de brievenbussen gaan stoppen.

Tip: De Banier heeft enkele leuke knutseltips gemaakt die je perfect kan gebruiken met je leden.

Wandelbingo


Maak een bingo met verschillende dingen die ze moeten zoeken of doen tijdens een wandeltochtje. Je kan de ouders vragen om bewijs door te sturen.
 

Foto-fiets-zoektocht


Neem foto's op verschillende herkenbare plaatsen in je gemeente. Die foto's moeten de leden dan zoeken. Daar kan je verschillende varianten op maken.

Verrassing zoeken: Hang op de locaties een cijfer en zet op één locatie een schatkist met een verrassing en een cijferslot eraan (zorg zeker voor alcoholgel als ze de kist moeten aanraken).

Om het snelste: Maak de foto's iets moeilijker en laat je leden zo snel mogelijk zo veel mogelijk locaties vinden. Je kan vragen om foto's door te sturen als bewijs.

Locaties veroveren: Hang op de plaatsen waar de foto's genomen zijn een opdracht op. Als ze die opdracht naar jullie doorsturen, hebben ze dat gebied veroverd. Wie heeft er op het einde van de week de meeste locaties toegevoegd aan zijn of haar rijk? (Vergeet achteraf zeker de papieren niet te verwijderen)

Veel spel- en creatieplezier!