Christus Koning - Coronaproof

Christus Koning - Coronaproof

Coronaproof? Hoe doe je dat?

Op 22 november vieren we Christus Koning. Tegenwoordig houden heel wat groepen die oude traditie wel nog in ere, maar dan met een hedendaagse invulling: een echt Chirofeest.  Maar hoe doe je dat in coronatijden?

Hoe vervelend het ook is, we moeten ons houden aan de kleurcodes van het jeugdwerk. Alles wat je moet weten over corona vind je op onze website. Hou ook de lokale maatregelen nog in de gaten, die zijn soms een beetje strenger. De zotte ideeën en het gevoel van verbondenheid met de hele Chiro zijn door de beperkingen soms wat zoek, maar hieronder vind je een boel inspiratie.

Kom naar buiten met je Chirogroep

Het feest van Christus Koning is ons feest: een Chirofeest! En dat mag iedereen geweten hebben. Zet de Chiro in de kijker!

Wandeling/fietstocht 'Hier huist de Chiro!'

Herinner je je nog de vele berenwandelingen in de eerste coronagolf? Maak je leden warm om hun gevel in Chirostijl aan te kleden: door een Chiro-T-shirt, Chiroposters of een fotocollage voor het raam aan het raam, een vlag of een zelfgemaakt spandoek aan de gevel, tekeningen van het afdelingsfiguurtje of Chiroletters in de voortuin, enz.

Moedig de leden aan om OnvoorSPELbaar te zijn.  Koppel er een wedstrijd aan met een leuke Chiroprijs, zoals een geschenk van De Banier, een kunstwerk van iemand van de leidingsploeg of een prachtige uitvergrote foto van op bivak.

Verzamel de adressen van de deelnemers en zet die uit op Google Maps. Leden, ouders en sympathisanten kunnen dan hun eigen wandel- of fietsroute uitstippelen in de gemeente. Deelnemers bepalen zelf hun route en hoe lang ze willen stappen of fietsen.

Hoe maak je je eigen kaart in Google Maps?

Maak reclame voor die wandeling of fietstocht op je Facebookpagina, op je website, in je nieuwsbrief, in het lokale blaadje, in de stadskrant, enz. Zo kunnen ook mensen van buiten de Chiro proeven van wat Chiro is.

Varianten en tips

  • Verzin een opdracht waarbij je delen van de oplossing vindt aan de gevels van de leidingsploeg. Bij iedere leider of leidster een andere letter van een gezocht woord of een omschrijving voor een kruiswoordpuzzel. Er kan een 
  • Knutsel op een voorgaande Chirozondag al iets om achter het raam te hangen en geef meteen een briefje mee aan de ouders met de uitleg op.
  • Daag ook oud-leiding uit om mee te doen!
  • Geef kaartjes (of vlaggetjes) mee aan de leden die ze kunnen inkleuren of waar ze boodschappen op kunnen schrijven. Ze kunnen die tijdens hun wandel- of fietstocht dan bussen bij hun Chirovrienden.
  • Kaarsjes! Laat iedereen zodra het donker wordt op een veilige manier kaarsen voor het huis (of achter het raam) zetten. Zo brengt Chiro een beetje licht in de toch iets donkerder wereld. <3
  • Verzin toffe opdrachten die de leden met hun gezin kunnen doen. Communiceer de opdrachten met QR-codes die op enkele centrale plaatsen ophangen. 

Blikvanger

Zorg voor een blikvanger in je gemeente of dorp:

  • De Chirovlag wappert aan de kerk of het gemeentehuis
  • Er staat een sjorconstructie te blinken op het dorpsplein
  • Er hangt een wervende banner voor je Chirogroep in de winkelstraat
  • ...

Je kan tijdens de spelnamiddag samen een kunstwerk maken waar iedere afdeling apart haar bijdrage aan levert, maar waarbij vooral het geheel in het oog springt. Knutsel grote CHIRO-letters die beschilderd of beplakt worden door de afdelingen en zet ze naast elkaar. Maak een (levens)grote ketting van papieren poppetjes.

Coronatip: Laat je leden twee weken voor Christus Koning tekenen of schrijven wat Chiro voor hen betekent of wat ze het leukst vinden aan Chiro, verzamel de tekeningen of schrijfsels en kleef ze op jullie kunstwerk. 

Spreek goed af met de gemeente waar je dat mag plaatsen en onder welke voorwaarden. Misschien mag je wel een rondpunt inkleden? 

Een feestelijke Chironamiddag in kleine groepjes

Het jaarthema OnvoorSPELbaar daagt je uit om ook in jullie afdeling een feestelijke Chirodag te organiseren.  Het jaarthema heeft drie focuspunten.

Doe 'n keer zot!

Met strenger wordende maatregelen zou de moed je al eens in de schoenen zinken.  Je hebt het misschien zo gehad met die corona! Probeer het eens anders te bekijken.
Als we niet kunnen organiseren wat we anders doen, waarom grijpen we dan niet de kans om het over een compleet andere boeg te gooien? Een brainstorm kan zeker enkele zotte ideeën in het leven roepen.
Som op wat jullie normaal doen op een Christus Koningdag en probeer die onderdelen te vertalen naar gekke alternatieven om in kleine groep te doen. Denk lekker outside the box en filter er daarna de leuke, haalbare ideeën uit.

OP ZOEK NAAR ALTERNATIEVEN: 

Met iedereen frietjes eten?
Toch maar even niet! Wie weet kan je wel een leuke actie afspreken met lokale frituren? Voorbeeld: een Chirosticker voor wie frietjes bestelt met een Chirocode. 

Fakkeltocht?
Misschien kan je wel twee avonden een kampvuur houden op je terrein. Of organiseer buiten een gezellige babbel- en spelletjesavond onder gasverwarming of in dikke slaapzakken. +12-leden houden een online bijeenkomst met kaarsjes in potjes rond het scherm. 

Fotopresentatie van de kampfoto's?
Organiseer een digitale voorstelling of verkoop usb-sticks met de foto's en een dia-show. Tip: er kan popcorn en kinderchampagne besteld en geleverd worden.

Optocht met de muziekkapel?
Een kleine delegatie van drie of vier muzikanten komt trommelen en trompet spelen bij het begin van de activiteit in kleine groep. Film ze en verspreid ze via social media. 

Extra lange avondactiviteit met keti's of aspi's?
Organiseer een digitale mocktailavond of pimp-your-chocomelk-activiteit. Lever pakketjes met ingrediënten voor je oudste leden.

Spel

We spelen graag de dingen die we kennen. Dat is lekker comfortabel, maar op het Chirofeest van Christus Koning kunnen we een stapje verder gaan!  Maak een combinatie van spelconcepten, of laat je leden een compleet nieuw spel verzinnen. Het hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn: neem een gekend spel en geef er een bijzondere wending aan, zoals een nieuwe regel of een bijzondere plek om het te spelen. Zet het jaarthemafiguurtje Krabbel centraal. Of vertrek van de letters C, H, I, R en O, want Christus Koning is een Chirofeest!

Inleving en fantasie

Even ontsnappen aan de realiteit, zeker in tijden van corona, kan echt deugd doen. Gebruik je fantasie en ga even helemaal loos.  Zet je inlevingsvermogen op 200% en trigger je leden om hetzelfde te doen. In welke voorwerpen zien jullie het jaarthemafiguurtje Krabbel verschijnen? Spelen alle afdelingen vandaag binnen eenzelfde thema of maakt iedere afdeling een eigen supergek fantasiespel? Pimp je mondmasker mee in het thema!

Een Christus Koningviering

Is Christus Koning bij jullie een dag waarop jullie normaal gezien naar de kerk gaan? Of houden jullie een bezinning voor de grote activiteit?
Bekijk wat mogelijk is voor jullie Chirogroep of kies voor een stilvalmoment in afdelingen..
Inspiratie voor een viering, bezinning of stilvalmoment vind je op deze pagina.
Het hoeft niet enkel met tekst en muziek te zijn, maak er een leuk doe-moment van!

Hashtag #OnvoorSPELbaarChiro

Doorbreek de coronasleur en maak OnvoorSPELbaar Chiro. Deel foto's van jullie acties met #DagenVolChiro en #OnvoorSPELbaarChiro.