Ziekte op kamp

Ziekte op kamp

Volg het stappenplan

Let op! Deze pagina wordt niet meer actief geüpdatet. Up-to-date informatie over corona en Chiro kan je vinden op chiro.be/corona.

Stappenplan bij ziekte en/of bij mogelijke besmetting

Van zodra er iemand ziektesymptomen heeft, volg je het stappenplan.

Onderstaande ziektesymptomen kunnen op COVID-19 wijzen. Het is geen optelsom. Wanneer iemand een van de hoofdsymptomen vertoont of twee van de andere symptomen, moet de deelnemer naar huis. Dat is streng, maar het is nodig om er een veilige zomer van te maken.

Via het ‘stappenplan bij een zieke deelnemer’ willen we jullie een handje helpen om een aantal beslissingen te kunnen nemen. 

Het stappenplan is geen noodprocedure. Ben je onzeker of twijfel je? Hulp of advies nodig bij jullie communicatie? Contacteer ons op het nummer 03-231 07 95.

Let op! Jullie hebben geen medische achtergrond en hoeven dus ook geen medische beslissingen te nemen. Bij twijfel contacteer je een arts.

Om mee te nemen in jullie voorbereidingen:

 • Spreek een medisch contactpersoon af voor je kamp en bij voorkeur een voor elke bubbel. Die vormt het contact tussen de groep/bubbel en huisarts, ouders etc. wanneer een deelnemer ziek is. Deze persoon hoeft geen medische achtergrond te hebben maar moet snel contact kunnen opnemen met de betrokkenen. Deze contactpersoon heeft volgende gegevens bij de hand:
  • lijst met gegevens van iedereen die op kamp is,
  • contactgegevens van ouders/voogd en huisarts van de deelnemers,
  • contactgegevens van lokale huisarts of wachtpost, en van de spoeddienst van het dichtstbijzijnde ziekenhuis.
 • Voorzie een goede quarantaineruimte – 1 per kamp volstaat, maar je kan er ook 1 per bubbel voorzien. Als er plots 2 vermoedelijk zieken zijn uit 2 verschillende bubbels, dan kan je hen niet samen in 1 quarantaineruimte plaatsen. In dat geval moet er ad hoc een extra kindvriendelijke quarantaineruimte bij ‘gemaakt’ worden. Hoe ziet een kindvriendelijke quarantaineruimte eruit?
  • Het is een plek om te rusten, bv. bedje, kussens, matrasje,…
  • Er zijn mondmaskers aanwezig.
  • De ruimte is goed geventileerd.
  • Wat speel- of leesmateriaal om met een begeleider en/of alleen zich te kunnen bezighouden.
  • Let erop dat het materiaal allemaal makkelijk te ontsmetten moet zijn nadien.
 • Het is belangrijk dat een vermoedelijk ziek kind goed begeleid wordt, zeker bij de jongsten. Spreek dus op voorhand af wie bij dit kind zal blijven. Probeer natuurlijk de afstand van minstens 1,5m te bewaren, indien niet mogelijk: draag een mondmasker en zorg dat je steeds goed je handen wast.
Corona stappenplan 1
Corona stappenplan pagina 2
Corona stappenplan pagina 3

Nog vragen bij het stappenplan? Bekijk dan zeker onze FAQ-pagina!