Een programma op maat

En dan sta je daar voor je leden, en heb je een programma uitgewerkt waar ze precies iets te jong of net iets te oud voor zijn. Hou rekening met hun leefwereld en hun ontwikkeling. Ziehier wat past en niet past bij jouw afdeling.

Hoe ver wandel je tijdens een dagtocht?

Een standaard is er niet, want factoren als de grootte van je groep, het landschap en het weer spelen een niet te onderschatten rol voor het tempo en de vermoeidheid tijdens je dagtocht. Toch heeft de Chiro enkele richtlijnen.

• Ribbels kunnen in totaal zo'n zes kilometer wandelen.
  • Voor speelclubbers mag dat iets meer zijn: zo'n zeven kilometer.
  • Rakwi's kunnen tot twaalf kilometer lang hun beste beentje voorzetten.
  • Vanaf de tito's maakt het minder uit, al moeten je afstanden natuurlijk wel realistisch blijven.
  • Met tito's neem je eventueel de fiets, afhankelijk van wie er in je groep zit.

Dropping

Dropping is een typische activiteit voor keti's en aspi's. Doe je met tito's toch een dropping, dan is het absoluut noodzakelijk dat er met elk groepje minstens één iemand van de leiding meegaat. Met leden jonger dan twaalf jaar doe je geen dropping.

Keti's en aspi's kunnen al alleen de baan op. Maar overleg dat eerst met je afdeling: meisjes die elkaar bang hebben gemaakt met verhaaltjes over verkrachters en aanranders hebben misschien liever iemand van de leiding erbij, terwijl anderen dat net betuttelend zullen vinden. Wijs hen voor het vertrek nog even op de verkeersregels.

Tweedaagse

Op tweedaagse gaan is meer dan er twee dagen tussenuit zijn. Het is een kans om een andere soort activiteit aan te bieden, en om van de overnachting iets speciaals te maken. Geschikt voor keti's en aspi's.

Spelletjes over seks

Hoewel rakwi's hun eerste stapjes richting puberteit zetten, zijn ze daar nog niet. Ze zullen wel 'vieze' moppen vertellen en lachen als het over seks gaat, maar vaak begrijpen ze nog niet waar ze nu precies om lachen.
Let op met spelletjes waarbij ze een tampon moeten leegzuigen of een condoom moeten opblazen. Daar zijn ze echt nog niet klaar voor. En hun ouders zullen daar meestal geschokt op reageren.

Hoewel tito's lichamelijk verder staan, is er bij hen nog veel onwetendheid als het om seks gaat. Probeer hun vragen zo goed mogelijk op te vangen, en ga erop in als ze 'stoere' taal gebruiken door hen informatie te geven. In Chirocontext durven je leden meer te vragen dan thuis of op school. Het is niet erg als je zelf het antwoord niet weet. Speel met hen spelletjes als zwangere Bertha, waarbij de persoon in het midden een ballon onder zijn of haar T-shirt steekt en die kapot moet drukken tegen iemand, lippenstiftkussen verzamelen, een condoom opblazen, openingszinnen verzinnen, BV's met elkaar matchen, liedjes verzamelen die over liefde gaan, synoniemen zoeken voor penis/vagina/masturberen, enz. Blijf altijd alert zodat niemand in je afdeling zich oncomfortabel voelt.

Vanaf keti's en aspi's mag je ervan uitgaan dat ze willen experimenteren, en dat ze weten wat vriendschap, verliefdheid en liefde is. Voor hen een spel in elkaar steken om het te kunnen hebben over die thema's is helemaal op maat van hun leefwereld. Pas wel op, want niet al je leden zijn even snel op dat gebied. Zorg ervoor dat niemand als preuts wordt bestempeld en benadruk dat iedereen op hun eigen tempo seksualiteit mag ontdekken.

Een pintje drinken

Het is wettelijk verboden om alcohol te schenken, aan te bieden of te verkopen aan jongeren onder de zestien jaar. Een deel van je ketiploeg is nog geen zestien (!) en mag dus geen biertje drinken bij het kampvuur of op een fuif.

Verder is het verboden om sterkedrank of mixdranken met sterkedrank te schenken, aan te bieden of te verkopen aan jongeren onder de achttien jaar. Onder sterkedrank vallen alle dranken die meer dan 1,2 % gedistilleerde alcohol bevatten (bijvoorbeeld gin, jenever, Breezers en Passoa) en niet-gedistilleerde dranken met meer dan 22 % alcohol.

Samenwerkingsspelen

Ribbels en speelclubbers zijn tijdens het spelen nogal op zichzelf gericht. Voor hen betekent samen spelen vooral: in dezelfde ruimte op zichzelf bezig zijn, al zullen de oudste speelclubbers wel al in groepjes beginnen te spelen. Doe met je jongste leden vooral dingen 'samen', zoals samen gekke plaatsen bezoeken, met zand en water spelen, verhalen vertellen en naspelen, enz. Bij de speelclubbers kan je al meer de nadruk leggen op samen spelen. Maar een groot spel waarbij ze een hele namiddag moeten samenwerken, is dus nog niet aan hen besteed.

Meer weten over de leefwereld van jouw leden? Check de groeilijn.