Een flyer bij de bakker om mee te gaan op Chirokamp? Chiro Far West vertelt waarom!

Een flyer bij de bakker om mee te gaan op Chirokamp? Chiro Far West vertelt waarom!

Een 'bangelijk' kamp, voor iedereen. Chiro Far West ligt in een kleine stadswijk in Vilvoorde en bereikt nog niet alle kinderen daar. Daarom namen ze deel aan Iedereen Mee Op Kamp. En de kinderen die meegingen? Die genoten voor het eerst van een écht Chirokamp! De leidingsploeg vertelt.

 

Jullie deden vorig jaar mee met Iedereen Mee Op Kamp. Hebben jullie daar regels voor moeten ombuigen?
Fien
: Niet echt. Vroeger was er wel de regel dat je tien keer moest komen, maar die leefden we nooit echt na. Als iemand daar niet aan kwam, zagen we het meestal door de vingers.
Jakke: We hadden wel een regeltje op de flyer gezet dat de IMOK-kinderen of -jongeren drie keer moesten komen kennismaken op een Chirozondag. Daar is helaas niets van in huis gekomen. De IMOK-leden hebben zich ingeschreven in de weken voor het kamp, terwijl er dan geen reguliere Chirowerking is. Daar hadden we niet goed over nagedacht.
Kevin: Via Iedereen Mee Op Kamp (IMOK) meegaan op Chirokamp is een beetje zoals meegaan op Kazou-vakantie. Daar leer je elkaar ook pas tijdens het kamp kennen.

Viel het op dat er leden mee waren die niet in de Chiro zitten?
Kevin
: Bij de keti's wel. Omdat het een kleine groep was, moesten we wel even aanpassen. Ze zitten al vele jaren samen in de Chiro en plots was er iemand bij die ze nog niet kenden.
Dinah: Als kind zou ik het raar gevonden hebben om iemand nieuw mee te nemen op kamp. Als leiding kan het je wel verrijken. Er is daarvoor een extra inspanning nodig, maar als je met je leidingsploeg inschrijft voor Iedereen Mee Op Kamp, dan ben je wel bereid om dat te doen.
Kevin: Je merkt wel dat liedjes meezingen bijvoorbeeld niet evident is. Wij kennen die al van kleins af aan. Bij de jongste leden ga je die liedjes nog aanleren, maar niet bij de oudere leden.
Fien: Er zijn gewoon veel dingen die vanzelfsprekend lijken.

 

Hoe hebben jullie Iedereen Mee Op Kamp aangepakt?
Axel
: We zijn vooral gaan flyeren.
Kevin: En die flyers hebben geholpen. Ashley* is de kleindochter van de bakker en zij ging mee via Iedereen Mee Op Kamp. En groepsleider Jakke deed toen stage bij een opbouwproject in een verouderde wijk in Vilvoorde waar er geen jeugdbeweging was. Daardoor kon hij IMOK bekendmaken binnen zijn netwerk en bij de juiste organisaties.
Jakke: Je merkt wel direct welke sociale organisaties er tijd in willen steken. Sommige organisaties hadden de neiging om hun jongeren er niet mee in contact te brengen. Dat is spijtig. We zouden veel van elkaars verenigingen kunnen leren, zeker in Vilvoorde. Gelukkig was er een welzijnsorganisatie die wel enthousiast was, met hen werken we vandaag nog altijd samen.
Axel: En via de jeugddienst. Via hen werken we nu samen met bepaalde organisaties die op vraag van de jeugddienst op de jeugdraad langskwamen. Ondertussen proberen de andere Chirogroepen dat ook.
Kevin: We hebben via sociale media reclame gemaakt omdat daar veel jongeren op aanwezig zijn. En via de leden zelf.

 

“Chiro maakt je tot wie je bent. Niet iedereen beseft dat. Via Iedereen Mee Op Kamp kunnen ze dat inzien.”

Waarom vinden jullie een project als Iedereen Mee Op Kamp zo belangrijk?
Kevin
: Wij zijn zelf een heel erg diverse leidingsploeg: we hebben heel verschillende achtergronden. Van LGTB tot slechtziend. Of op het vlak van opvoeding.
Axel: Ja, mijn ouders zijn vrij streng. Kevin, bij jouw moeder mag echt alles.
Fien: In de Chiro mag alles en rust er op weinig een taboe. Voor mij was het de eerste vriendengroep waar ik uit de kast ben gekomen. Dat mocht gewoon. Op school moest ik daar niet mee aankomen, in de Chiro kon dat wel.
Kevin: We zijn heel erg open-minded. We kunnen niet anders in Vilvoorde.

 

“Soms zie je leden letterlijk de drempel overwinnen. In een plas springen? Dat mag in de Chiro!”

 

Werken jullie met jullie Chirogroep aan bepaalde drempels op het vlak van diversiteit?
Axel
: We hebben de luxe dat we niet veel moeten doen, doordat we in Vilvoorde gelegen zijn. We hebben wel onder andere afbetalingsplannen op maat voor kinderen die het thuis niet breed hebben.
Kevin: Via Dr. Jules hebben we nu een aanvraag gedaan om kampmateriaal te voorzien. Dat gaat over rugzakken voor tijdens een trektocht.
Axel: Ja, ik neem altijd een reserverugzak mee omdat ik weet dat er leden zijn die een schoolrugzak meebrengen voor een tweedaagse.

Kevin: En luchtmatrassen en veldbedjes. Materiaal dat je kan gebruiken. We hebben nog even nagedacht over schoenen, maar dat was nogal moeilijk omdat iedereen een andere maat heeft.
Axel: Chiro, dat is kunnen zijn wie je wilt zijn. En vuil worden. Echt losgaan – iets wat ze thuis niet altijd kunnen.
Kevin: Soms zie je leden letterlijk de drempel overwinnen. In een plas springen? Dat mag in de Chiro!

“Door Iedereen Mee Op Kamp kom je eens uit die Chirokring”

 

Waarom zouden andere Chirogroepen moeten meedoen met Iedereen Mee Op Kamp?
Kevin
: Chiro maakt je tot wie je bent. Niet iedereen beseft dat. Via Iedereen Mee Op Kamp kunnen ze dat inzien.
Axel: Door Iedereen Mee Op Kamp kom je eens uit die Chirokring. Normaal werf je vriendjes van en kinderen van, maar nu ga je ook op andere plaatsen zoeken naar kinderen.

 

“We durven af en toe weleens het varken uit te hangen. Onze deelnemer via Iedereen Mee Op Kamp wist ons al snel terug te pakken.”

 

Hebben jullie nog een leuke anekdote over het kamp van vorig jaar?
Jakke
: Bij onze IMOK-sloeber (ribbels, n.v.d.r.) verliep de communicatie wel moeizamer. Reactie kwam er amper en praten deed ze nooit. Ze was zeer introvert. Dat heeft lang geduurd op kamp voor we haar konden laten openbloeien. Dit jaar komt ze quasi elke zondag en we zien haar elke zondag meer openbloeien. Zo'n evolutie bij leden, dat is graaf om te zien en het toont de kracht van de Chiro. Ze ging afgelopen maand met ons mee op ledenweekend en plotseling hoorden we haar op de speelplaats een spel uitleggen voor haar vriendinnetjes. Dat hadden we zes maanden voordien echt niet verwacht.
Kevin: Bij de keti's hadden we Ines* mee via Iedereen Mee Op Kamp. Wij durven met de leiding nogal het varken uit te hangen en onze leden te plagen. Op een dag deed het gerucht de ronde dat Ines ons ging terugpakken. Die nacht zijn we lang wakker gebleven omdat we bang waren dat dat echt zou gebeuren.


(*) Om privacy redenen werden schuilnamen gebruikt.

Ines* ging mee op bivak met Chiro Far West via Iedereen Mee Op Kamp

 

“Op kamp gaan was supertof! Ik was nog geen lid in de Chiro en mijn eerste ervaring was meteen een kamp. Het was soms een beetje gek, bijvoorbeeld toen we een modderbad moesten nemen. Maar dit jaar ga ik zeker weer mee!”