Een crisis, wat nu?

Een noodsituatie? Zorg ervoor dat je snel en goed handelt. Chirojeugd Vlaanderen is bereikbaar in geval van nood. Bel naar 03-231 09 75 en laat een boodschap achter op de voicemail. Als het dringend is, bellen we je zo snel mogelijk terug! Hoe ga je om

Wat in geval van crisis?

Een noodsituatie? Zorg ervoor dat je snel en goed handelt.

Chirojeugd Vlaanderen is bereikbaar in geval van nood. Bel naar 03-231 07 95 en laat een boodschap achter op de voicemail. Als het dringend is, bellen we je zo snel mogelijk terug!

Hoe ga je om met een ernstige crisissituatie?

1. Bevries de situatie en probeer ze te structureren
  • Breng onmiddellijk iedereen in veiligheid
  • Verwittig zo nodig onmiddellijk de hulpdiensten
  • Voorkom dat je zelf in paniek raakt. Als je zelf te verward bent, laat dan iemand anders (leiding, VB, kookploeg) de verantwoordelijkheid nemen over de situatie.
  • Verleen EHBO waar nodig.
  • Scheid slachtoffers van omstanders.
  • Verlies getuigen niet uit het oog. Vraag hen te blijven tot de hulpdiensten er zijn of noteer hun contactgegevens.
  • Zorg dat iemand zich bekommert om de rest van de groep.

2. Verzorg de communicatie
  • Zorg ervoor dat je de ouders, leden of andere betrokkenen snel op de hoogte brengt. Geef hen mee wat ze moeten weten, zonder paniek te zaaien. Dat doe je het beste via mail of telefonisch, niet via sociale media.
  • De kans bestaat dat je pers over de vloer krijgt. Zorg ervoor dat je daarop voorbereid bent. Je kunt hiervoor ook Chirojeugd Vlaanderen inschakelen, dan geven we jou tips of nemen we het van jullie over als je dat graag hebt.

Neem je de communicatie zelf in handen? Zorg dan voor één woordvoerder en spreek op voorhand duidelijk af wat je zal zeggen en wat niet. Vertel geen onwaarheden en ga niet te veel in detail.  Probeer alles zo objectief mogelijk te houden.

Meer tips over crisiscommunicatie vind je hier.

3. Volg de situatie nadien ook verder op

Een crisissituatie kan een hele impact hebben op de groep. Zorg ervoor dat je ook nog voldoende nazorg doet eens het grote gevaar geweken is.

• Handel alles af van administratie (bv. verzekeringen).
  • Zorg voor een aanspreekpunt voor eventuele vragen van ouders, leden, enz.
  • Bij een grote impact zal de groep nog nood hebben aan verdere begeleiding (bv. groepsgesprek, specifieke rouwbegeleiding, …). Chirojeugd Vlaanderen wil jullie hier zeker mee in begeleiden en ondersteunen. Aarzel dus niet om ons te contacteren!
Contact

Interesse om leiding te worden? Spreek een Chirogroep in jouw buurt aan of mail naar Chirojeugd Vlaanderen.