Keukenhanddoeken wassen: zo doe je dat!

Keukenhanddoeken wassen: zo doe je dat!

Niet iedereen heeft een wasmachine ter beschikking tijdens het kamp om de keukenhanddoeken te wassen. En omdat je ze dagelijks moet vervangen, zal dat wel nodig zijn. Hier enkele instructies om je handdoeken in een kookpot te wassen.

Waarschuwing vooraf: Wees voorzichtig bij het dompelen van de handdoeken in heet water. Niet alleen zal de pot erg heet zijn, maar de stoom kan ook op je gezicht slaan en brandwonden veroorzaken. Giet het water heel langzaam af om de stoom van je gezicht te houden, en draag pannenlappen bij het afgieten van het water.

 

  • Vul een grote pot met water. Zorg ervoor dat er genoeg water in de pot zit om de handdoeken volledig onder te dompelen.
  • Zet de pot op het vuur en verwarm het water tot minstens 60°C.
  • Voeg wasmiddel toe. Een gemiddelde emmer van 20 liter heeft ongeveer een eetlepel (15 ml) wasmiddel nodig, maar kijk voor de zekerheid op de instructies van het wasmiddel. Zijn de handdoeken erg vuil, voeg dan iets meer toe.
  • Plaats handdoeken in het water. Gebruik een tang met een lange steel om de handdoeken voorzichtig in het water te duwen zodat ze volledig onder water komen te staan.
  • Laat de handdoeken al sudderend weken, afhankelijk van de vervuiling en de hoeveelheid wasgoed. Modderige, of een grote hoeveelheid, handdoeken moeten zeker 40-60 minuten weken, terwijl een minder vuile lading in een paar minuten klaar is. (https://nl.wikihow.com/Handdoeken-wassen)
  • Draai het vuur na het weken uit. Haal de handdoeken met een tang uit het water, of laat het hete water en de handdoeken uit de pot voorzichtig in een gootsteen lopen. Let daarbij goed op dat je de stoom ontwijkt want die is heet!
  • Laat de handdoeken volledig afkoelen in de gootsteen, tot je ze vast kan pakken met je handen om ze uit te wringen. Wring elke handdoek in beide richtingen uit, terwijl je probeert er zoveel mogelijk water uit te persen.
  • Spoel de handdoeken uit onder schoon, koud water en laat ze er 5 minuten in weken. Spoel, wring en roer de handdoeken tot ze schoon zijn. Herhaal het proces. Wanneer de handdoeken klaar zijn, moet het water vrij zijn van vuil en zeepresten. Als je zeepresten op de handdoeken laat, zullen ze stijf worden en slecht water opnemen
  • Wring de handdoeken zo goed mogelijk uit. Wanneer de handdoeken schoon en helemaal vrij zijn van zeepresten, draai ze dan door de wringer of gebruik je handen. Doe dat een aantal keren om zoveel water te verwijderen als mogelijk is.
  • Hang de handdoeken op om te drogen.