Hoe neem je afscheid in kampbubbels?

Hoe neem je afscheid in kampbubbels?

Het kamp is voor iedereen het hoogtepunt van het jaar. Iedere Chiromiddag is als het ware een stapje dichter bij dat kamp. Maar ieder jaar is het kamp voor sommigen ook een eindpunt. En dat eindpunt is dit jaar wel net iets anders dan andere jaren. Maar niet getreurd (dat is voor op kamp), want verandering is niet per se slecht.

“Goed nieuws! Mijn laatste jaar als leiding zal er dan toch een zijn met een kamp! Joehoe!” Dat was waarschijnlijk de reactie van iedere leider of leidster die dit jaar zijn of haar leidingscarrière zal beëindigen. Maar daarna kwamen waarschijnlijk de twijfels: hoe kan ik nu afscheid nemen van iedereen als we in andere bubbels zitten? Daarvoor bieden we graag enkele oplossingen.

Binnen je bubbel kun je natuurlijk met de nodige tranen afscheid nemen van je eigen afdeling. Veeg gewoon geen snot aan elkaar. Maar voor de rest van de leidingsploeg en de afdelingen die niet tot jouw bubbel behoren, ligt dat iets moeilijker. Knuffelen met iemand uit een andere bubbel kan natuurlijk niet. Maar ook zonder dat knuffelen kun je er een mooie avond van maken vol toneeltjes, dansjes en liedjes.

Een afscheidsshow

De leiding uit andere bubbels kan wel via toneeltjes, liedjes of dansjes uitdrukken hoe hard ze iemand gaan missen. Een medley met iemands beste uitspraken en stoten of een toneel over de onvergetelijke momenten? De traantjes zullen zeker vloeien!

Het afscheidspakket

Neem je afscheid van iemand die niet tot jouw bubbel behoort? Dan maak je best op voorhand een soort afscheidspakket of afscheidscadeau. Dat kan van in het begin mee in de bubbel van de leiding van wie je afscheid neemt. Zo wordt het een hele tijd niet aangeraakt en zijn mogelijke besmettingshaarden uitgedoofd voor de bestemmeling het cadeau aanraakt. Hetzelfde geldt voor afscheidsbriefjes en afscheidsboodschappen: probeer die op voorhand te maken en verzamelen, pak ze in en zorg dat ze eerst een heel kamp onaangeroerd kunnen blijven. Ontsmet indien nodig.

Een knuffelgordijn

Wil je echt mensen uit verschillende bubbels met elkaar laten knuffelen? Dan kun je investeren in een knuffelgordijn. Zo kunnen mensen uit verschillende bubbels elkaar hartstochtelijk knuffelen, weliswaar met een groot stuk plastic ertussen.

Uitstel

Uiteraard moet je op kamp nog geen afscheid nemen. Het Chirojaar loopt nog even door. Je kunt ervoor kiezen om een apart afscheidsfeestje te organiseren voor alle leiding na het kamp en dat dan als officieel afscheidsmoment te bestempelen. Houd hierbij rekening met de huidige maatregelen. Het kan misschien nog even duren voordat jullie met de hele groep kunnen afspreken. 

Zo stel je meteen je 'fin de carrière' nog een beetje uit en heb je veel tijd om er een tot in de puntjes voorbereide knaller van te maken. Op kamp kun je dan alvast de 'save the date' aankondigen.

Vergeet niet: afscheid nemen bestaat niet. Uit het oog is niet uit het hart. Chiro is niet voor even, Chiro is voor het leven!

En eerlijk: je hebt maar een half jaar leiding moeten geven. Kan er geen jaartje bij om écht in schoonheid af te sluiten? ;)