Dubbelpunt interviewt Dubbelpunt

Dubbelpunt interviewt Dubbelpunt

De Dubbelpuntredactie aan het werk

De Dubbelpuntredactie houdt van primeurs. Vorig jaar mochten we jullie de eerste Kaderdubbelpunt voorstellen. Nu het allereerste interview met Dubbelpunt, door Dubbelpunt. Van welke editie ons het meest is bijgebleven tot onze onverdoken liefde voor eten: voor jullie leggen we onze ziel graag bloot.

Door Kato (en Emilie, Ferre, Laure, Lies en Lieven)
 

Dubbelpunt: Hoe zouden jullie jezelf als groep omschrijven?
Lieven
: Wij zijn een bende wilde honden. Geef ons een thema en we vliegen daar volledig op, maar uiteindelijk zal er wel iets constructiefs uit komen. We kunnen structuur vinden in chaos die we eerst zelf gecreëerd hebben.

Dubbelpunt: Hoe maken jullie een Dubbelpunt, van begin tot einde?
Emilie
: We starten aan het eind van het Chirojaar met een brainstorm voor thema's voor het volgende jaar. We proberen een goede mengeling te vinden tussen lichte en zwaardere thema's. Tijdens de maandelijkse vergadering deelt iedereen ideeën over het thema van die editie. Uit al die input kiezen we drie tot vier dossierartikels om verder uit te werken.
Lieven: Na de vergadering gaan we op pad naar een Chirogroep, stalken we een BV of we spreken met een expert over het thema. Daarna volgen de eindredactie, taalcorrectie en lay-out. Maar dat doen wij als redactie niet, daar hebben we personeel voor. (lacht)
Emilie: De spelen en de stukken van commissies en diensten schrijven we zelf niet.
Lieven: En een gespecialiseerde waarzegger schrijft de horoscoop voor ons. Daar hebben we niets mee te maken.

Dubbelpunt: In tegenstelling tot veel andere ploegen hebben jullie elke maand een vaste deadline. Is het moeilijk om die te halen?
Emilie
: Na de deadline durven we nog oproepen lanceren in de Facebookgroep 'Als je 't mij vraagt: Chiro' want wij leveren altijd alles perfect op tijd af. (lacht)
Ferre: Ik stel voor mezelf een vroegere deadline zodat ik de echte deadline zeker haal.
Lieven: Eigenlijk zouden we vlak na onze vergadering moeten beginnen aan onze artikels, maar omdat je denkt dat je nog alle tijd hebt, stel je dat uit. Tot je het niet meer kan uitstellen.
Emilie: Op dat moment moet je al goed nadenken over wat we precies besproken hadden in de brainstorm.

Dubbelpunt: Wat is jullie favoriete editie?
Lies
: De 'Willy's en Marjetten'-editie. Het was echt één geheel, waarbij alle artikels een rubriek waren in onze eigen Willy's en Marjetten-aflevering.
Ferre: De beste edities vind ik de edities met de tips voor leiding in. Daar heb je echt veel aan als leiding.
Emilie: De eerste Kaderdubbelpunt vond ik zo spannend. Het was het idee van de huidige ploeg om die te maken en dat is nu ons kindje.
 

Willy's en Marjetten

Dubbelpunt: Welk dossier of welke ervaring is jullie het meeste bijgebleven?
Lies
: Het interview met Jitske Van de Veire, want ze had zoveel te vertellen. Dat kaderde in de m/v/x-editie, een thema dat haar nauw aan het hart lag. In de m/v/x-editie zaten ook veel mooie, open getuigenissen over hoe mensen daar in hun Chirogroep mee omgegaan zijn. Dat vond ik heel mooi om te brengen.
Lieven: Mijn eerste telefonische interview voor Dubbelpunt, dat was met Awel, de jongerentelefoon. Ik was heel nerveus, maar zij was heel enthousiast. We hebben toen zeker een uur gepraat.

Dubbelpunt: Stel, je bent volledig vrij om een Dubbelpunt te maken. Alles kan en alles mag, wat zou je er dan zeker in stoppen?
Lieven
: Een receptje voor WAP (worst, appelmoes, patatten) met Piet Huysentruyt.
Emilie: We maken van Dubbelpunt een totaalervaring zoals op Tomorrowland. Iedereen krijgt dan thuis een schatkist waarin een tablet met Dubbelpunt op zit, een crossmediale schatkist, volledig over the top.
Ferre: En met Panini-stickers in zoals bij de voetballers.
Lies: Een Dubbelpunt waar iedereen elkaars rol moet overnemen, wij doen dan de lay-out. Helemaal in Paint-stijl en in Comic Sans.Dubbelpunt: Jullie zijn allemaal rasechte interviewers. Daarom mogen jullie één vraag stellen aan elkaar.
Lieven
: Lies, heb jij je appelmoes het liefst koud of warm?
Lies: Mmm, doe maar warm.
Lies: Ferre, ben jij een zomer- of een winterpersoon?
Ferre: Zomer, want dan vinden alle leuke activiteiten van de Chiro plaats.
Ferre: Emilie, met welk Chirospel zou je jezelf omschrijven?
Emilie: Levende knoop, zowel voor de naam als voor het spel zelf.
Emilie: Laure, jij bent nieuw in onze redactie. Wat was jouw motivatie om erbij te komen?
Laure: Ik zag een heel leuke foto op Instagram van jullie aan een fort. Ik wist natuurlijk dat mensen Dubbelpunt schrijven, maar ik stond daar toen nog niet zo bij stil. Ik studeer nu kinesitherapie, maar ik wil later wel nog iets met journalistiek of televisie gaan doen.

Laure: Lieven, wat wilde je als kind later graag worden?
Lieven: Toen ik puber was, had ik geen idee wat ik wilde worden. In de lagere school wilde ik wel graag dinosaurus worden.
Kato: Als je lang genoeg in de Dubbelpuntredactie zit, kan je onze dinosaurus worden?

Dubbelpunt: Iemand wil heel graag in Dubbelpunt verschijnen, hoe kunnen ze jullie het best overtuigen?
Lieven
: Foto's doorsturen die groter zijn dan 2 MB.
Emilie, Lies en Laure: Eten! Toastjes met zalm! Een taart!
Kato: Foto's en eten, het verhaal doet er niet toe. (lacht)