De uit-vlucht

De uit-vlucht

De Uit-vlucht (geen ontsnappen aan): hét 'escape spel' over duurzaam voedsel

We hebben allemaal wel een uitvlucht om niet te vaak stil te staan bij het voedsel dat we in onze mond stoppen. Tot nu. Met het jongerenspel ‘De Uit-vlucht’ is er geen ontsnappen aan! De deelnemers van het spel zitten opgesloten in een ruimte. Door middel van opdrachten, tips, puzzels, codes en aanwijzingen proberen ze de figuurlijke sleutel te bemachtigen om uit de afgesloten ruimte te kunnen ontsnappen. In de loop van het spel  komen ze meer te weten over het huidige voedselsysteem en over welke alternatieven er bestaan. Ook staan ze af en toe stil bij hun eigen impact op dat systeem. Hoe snel  ontsnapt jouw groep uit het lokaal?

Chirogroepen kunnen het gratis bestellen via het bestelformulier van Spoor ZeS. Anderen kunnen het spel voor €6 aankopen.

Je kan het spel downloaden op de spelendatabank

Korte speluitleg

Je speelt in twee ploegen. Door middel van opdrachten ontdekken de deelnemers de code waarmee ze uit hun lokaal kunnen geraken. Er is niet gezegd dat ze tegen elkaar moeten spelen, noch dat ze moeten samenwerken, maar het is enkel door samen te  werken dat ze hun doel kunnen bereiken.
Er zijn drie ‘ketens’ van opdrachten die elkaar opvolgen. Elke keten gaat in op een thema  dat te maken heeft met voeding. De eerste ronde gaat over de impact op de ecologische voetafdruk. De tweede ronde gaat over verspilling en het derde deel gaat over landbouw. Daarin komen enkele methodes van agro-ecologie in aan bod, wat een alternatief is voor de huidige overheersende industriële landbouw. Na iedere keten verdienen de  eelnemers een cijfer om de code te kraken. Zo kunnen ze aan het einde van het spel ontsnappen uit het lokaal.

In het kort:

Groepsgrootte: 6 tot 30 deelnemers
Doelgroep: 14- tot 18-jarigen
Spelbegeleiding: 2 of meer
Duur: 2 tot 3 uur
Terrein: Binnen
Doel: Deelnemers staan stil bij duurzaam voedsel en hun eigen impact op het voedselsysteem