De dienst Spoor ZES

De dienst Spoor ZES

Author
Spoor ZeS

Ik wil meer. Jij ook?

Spoor ZES is de dienst van de Chiro voor Zingeving, Engagement en Solidariteit. De dienst die je inspiratie wil geven om Chiro net dat ietsje meer te maken. Om die momenten die alles waard maken even vast te houden. Om stil te kunnen vallen bij gebeurtenissen of bij de wereld om je heen, zonder zweverig te worden. Om na te denken over een rechtvaardige wereld. 

Een origineel afsluitertje voor een heel fijne Chironamiddag of inspiratie voor een zinvol moment op bivak? Een onderdompeling in een solidariteitsthema via een inleefspel of een kort tekstje om er weer tegenaan te gaan? Spoor ZES heeft het voor jou!

Wat doen we?

Het materiaal dat we ontwikkelen in onze verschillende werkgroepen brengen we naar keti's, aspi's, leiding en kaderploegen met workshops, spelen en brochures.
Bovendien staat Spoor ZES ook steeds ter beschikking van lokale Chirogroepen die meer info willen over vieren en duiden, pesten…

Het aanbod van Spoor ZeS vind je op chiro.be/spoorzes en spoorzesindeklas.be. De eerst link is helemaal op de Chiro gericht, de tweede website werd speciaal voor leerkrachten gemaakt.

Werkgroepen

Werkgroep Zin in Chiro

Zin in Chiro, van daaruit werkt deze Werkgroep. We gaan projectmatig aan de slag met onze opdracht: nieuwe Tussend'Oortjes, een spel over engagement of speelse stilvalmomentjes zijn enkele voorbeelden. 

Werkgroep Jongerenspel

Spoor ZES werkt ieder jaar twee jongerenspelen uit. Door middel van een inleefspel wakkeren we het solidariteitsgevoel aan of leer je speels iets bij. De spelen laten je voelen wat armoede kan zijn of geven je inzicht in hedendaagse solidariteitsthema's als duurzaamheid en armoede. 

Werkgroep Lagereschoolproject

Spoor ZES werkt jaarlijks twee lagereschoolprojecten uit voor het lager onderwijs. Een verhaal, een lied en speelse methodieken brengen de campagnes van Broederlijk Delen en Samen Tegen Armoede tot leven in de klas.

Werkgroep Tekstenboekje

Hedendaagse teksten en (gespreks)methodieken die vertrekken vanuit de campagnes van Broederlijk Delen en Samen Tegen Armoede krijgen een plaats in het tekstenboekje. 

Stuurgroep

De stuurgroep bewaart het overzicht. We denken na over inhoudelijke thema's en sturen een vertegenwoordiger naar de Chiroraad. De kalender in het oog houden is ons ding. We worden gevraagd volgende workshops te komen geven:

  • Workshop Tussen-d'oortjes
  • Workshop Jongerenspel
  • Workshop Pesten
  • Workshop Engagement
  • Workshop Omgaan met rouwen en afscheid

Uitleg over de workshops vind je op onze pagina

 

MEEWERKEN

Natuurlijk is Spoor ZES steeds op zoek naar vrijwilligers met een hart voor solidariteit/zingeving en een open blik op de wereld. Door onze vragenlijst in te vullen kom je meteen te weten waar binnen Spoor ZES je talenten het best tot hun recht zullen komen. Daarnaast geven we je graag tekst en uitleg bij wat zo'n engagement inhoudt.

Heb je verder nog vragen, opmerkingen of ideeën? Laat het ons weten via het contactformulier!