4 x Digitale Sinterklaasactiviteiten

4 x Digitale Sinterklaasactiviteiten

Het is weer tijd voor het Sinterklaasfeest. Zit jij nog met de handen in het haar? Wij verzonnen 4 tips voor de komst van de Sint. Of je nu Chirowerking geeft aan de -12 of niet en zelfs als je bij de +12 staat!

Door Lies en Marthe

Tips -12

Activiteiten in de Chiro zelf

 

De Pietenschool
Een klassieker die blijft werken: doop je leden om tot echte roetveegpieten en laat hen enkele aartsmoeilijke opdrachten doorlopen op de Pietenschool (denk: een parcours om te testen hoe behendig ze zijn op de daken, een balspel om te checken hoe goed ze cadeautjes in de schoorsteen kunnen mikken, enz.). Beloon hen op het einde met een echt pietendiploma!

Piet zonder veeg
Iedereen kent vast wel het spelletje 'Ribbel zonder stippel'. Speel deze week deze simpele variant: niet met gekleurde stippen, maar met zwarte vegen!

(Veilig) Sinterklaasfeestje
Een pandemie hoeft je niet tegen te houden om een bescheiden feestje te doen met de jongste leden. Zolang jullie het viroglogisch verantwoord houden. Wij sommen nog even op waar je aan moet denken.

  • Doe je feestje het liefst buiten. Regent het pijpenstelen op 6 december? Verlucht dan het lokaal zo goed mogelijk.
  • Meng afdelingen zo weinig mogelijk. Maximaal 50 personen mogen samen een activiteit doen.
  • Zowel Sint en Piet als de leiding dragen een mondmasker.
  • Hou zoveel mogelijk afstand. Dit jaar gaat er dus best niemand bij Sinterklaas op schoot zitten. Laat de Pieten niet voortdurend rondlopen.
  • Gooi geen snoep in het rond! Je kan wel snoepgoed in een zakje meegeven met elk lid. Draag zeker je mondmasker bij het voorbereiden en het verpakken van de snoepjes.
  • Belangrijk: check de afspraken in je eigen gemeente rond het houden van een Sinterklaasfeest.

 

Ik stap op de daken en neem mee...
De Sint heeft een ongelofelijk goed geheugen: alle namen en adressen van alle kinderen kent hij zo uit zijn hoofd. En elk jaar weet hij ook precies welke pakjes hij in welke schoorsteen moet stoppen. Kunnen jouw leden dat ook?

Ribbels Chiro Oevel klaar voor het Sinterklaasfeest

Activiteiten op afstand

 

De grote pakjeszoektocht

De leiding kreeg een onheilspellende brief van de Sint: hij is onderweg in het dorp een heel aantal pakjes verloren, en zelfs zijn Pieten kunnen ze niet meer terugvinden. Jouw leden to the rescue! Hang op een aantal plaatsen in je dorp afbeeldingen met pakjes en een bijbehorende opdracht die ze moeten uitvoeren om de wegbeschrijving naar het volgende pakje te bemachtigen. De opdrachten kan je aanpassen aan de leeftijd van je leden: een dansje doen, een rebus oplossen, een gedichtje voordragen, een piramide maken, iets nabootsen ... De wegbeschrijvingen bezorg je enkel aan de ouders van je leden, die als begeleider én strenge jury mee op pad gaan. Hang het allerlaatste pakje op een plaats waar je misschien een kleine beloning kan achterlaten of een leuke boodschap van de Sint.

Let op: bij dit spel is het belangrijk om de ouders goed te informeren. Het is leuk om de tocht met meerdere kinderen te doen, tenzij je individuele opdrachten bedenkt. De kinderen moeten begeleid worden door minstens één volwassene die de wegbeschrijvingen op zak heeft.

 

DIY-namiddag

Heb jij de meest creatieve en meest artistieke leden? Bedenk of zoek iets leuks om te knutselen en bezorg ieder lid een knutselpakket waarmee ze aan de slag kunnen. Zorg voor een stappenplan en materialen die niet iedereen in huis heeft. Lees: je hoeft geen scharen uit te delen, maar misschien wel een patroon of een blad gekleurd papier. Blijf in het thema door te kiezen voor een stoomboot of pietenmuts én vergeet je leden niet aan te moedigen om hun resultaat te delen met de rest van de groep!

 

Videobellen met de Sint


Omdat langsgaan in de Chirolokalen dit jaar lastig is voor de Sint, kan de Sint dit jaar digitaal langskomen! Alle leden van de afdeling krijgen hierbij op voorhand een digitaal berichtje of een ouderwetse brief in de bus met het grote nieuws van de Sint. De Sint komt langs in een videogesprek met de leden en vertelt daarbij wat er allemaal over hen in zijn grote boek geschreven staat. In het videogesprek kunnen alle leden ook hun mooie tekeningen tonen aan de Sint. En als alle leden op het puntje van hun stoel zitten, is het tijd voor de vraag waar iedereen op wacht: zijn er dit jaar stoute leden geweest?

 

Verhaaltjestijd
De kleinste leden zijn nog heerlijk in de ban van de Sinterklaasmagie en hangen ongetwijfeld aan je lippen bij een leuk verhaaltje. Dat kan je dit jaar ook voorlezen via Zoom. Laat je leden zich gezellig met hun scherm in de zetel nestelen en kies een leuk verhaal uit. Als je uit een echt boek voorleest, kan je natuurlijk ook de illustraties tonen. Geen kinderboeken in huis? Het wereldwijde web is een schat vol verhalen. Onze favoriet: 'Niespiet redt het Sinterklaasfeest'.

Tips +12

Sint-Stop-Motion
Laat je leden creatief aan de slag gaan met hun ongetwijfeld uitstekende foto- en videoskills. Daag hen uit om een leuk stop-motionfilmpje te maken in Sinterklaasthema.

 

De Slimste Sint ter wereld
Misschien wel een van de populairste online activiteiten is de quiz. Dompel hem deze week onder in alles wat met Sinterklaas, pakjes en Spanje te maken heeft. Vergeet zeker geen doe-rondes in te lassen, denk bijvoorbeeld aan een stop-de-bandronde met Sinterklaasliedjes of het uitbeelden van een bepaald pakje. De winnaar mag zich voor een jaar de Slimste Sint ter Wereld noemen. .

 

De Sinterklazen van Wakkerdam
Speel online de Sinterklazen van Wakkerdam als coolere variant van Weerwolven van Wakkerdam. Hierbij zijn er meerdere Sinterklazen die 's nachts over de daken lopen in Wakkerdam en die stoute leden meenemen in de zak van Sinterklaas. Daarbij vervang je de oorspronkelijke personages door: de stoute leden (burgers), de Sinterklazen (weerwolven), Zienerpiet (ziener), Hekspiet (heks), Spiekend Pietje (spiekend meisje), de Kerstman (dief), Slechtweervandaag (jager) en Conchita (Cupido). Voor de spelregels van Weerwolven van Wakkerdam verwijzen we je naar Mr. Google, die legt je zo uit hoe je het standaardspel speelt. Hoe je dat online organiseert? Dat kan via een online videogesprek. Daarbij wordt er één iemand aangesteld als de spelbegeleider die de personages verdeelt. Dat kun je doen via een privéberichtje in de chat. Daarna zetten alle personages hun micro uit en sluiten ze hun ogen. De camera blijft aan staan. De spelbegeleiding zal één voor één overlopen wie er 's nachts wakker wordt. De personages communiceren 's nachts door hun antwoorden op de vragen van de spelbegeleider neer te pennen op papier zodat ze dit voor de camera kunnen tonen. Ondertussen houden de andere leden braaf hun handen in beeld, zodat ze geen screenshots kunnen maken.

 

XXL-tekeningen voor Sinterklaas via Strava
Daag je leden uit om een coole tekening te maken voor de Sint. En niet zomaar een tekening dit jaar, maar een tekening of een figuur via Strava (dat is een app die je afgelegde route in kaart brengt bij het sporten). De leden moeten dus individueel wandelend, fietsend of lopend een zo tof mogelijk figuur proberen te vormen met de afstand die ze afleggen. Ideetjes zijn: mijters, paarden, een staf, pakjes, enz. Hoe gekker, hoe beter! Spreek zondag online af om samen alle figuren te bekijken en laat de leden raden van wie welke route is.