10 tips voor een kant-en-klare online activiteit

De tweede lockdown is al even in het land. De Sint helaas nog niet. Gelukkig zijn de eerste positieve cijfers in zicht en hopen we dan ook snel weer te mogen samenkomen op onze favoriete plek aller tijden: de Chiro. Daarvoor moeten we eerst nog even samen die tweede golf verslaan. Dat wil zeggen: in ons kot blijven en onze leden van daaruit zo goed mogelijk proberen te entertainen. Bij een waarschijnlijk schrijnende schaarste aan inspiratie helpen we jullie graag een handje.

Daarom vind je hieronder tien grappige, hippe, gekke of traditionele tips voor een geslaagde online Chiroactiviteit. Serveertip: combineer met een vleugje Zoom of Discord en een handjevol chips.

Cards Against Humanity

Een kaartspel dat je, mits enige kennis van het Engels, doet schuddebuiken van het lachen. Het spel bestaat uit een uitgebreide set kaarten, waarop de meest willekeurige verzamelingen van woorden staan. Elke ronde verschijnt er een zwarte basiskaart op het scherm. Elke speler heeft in zijn virtuele hand een selectie van witte kaarten die de zin op de zwarte kaart kunnen aanvullen. Om beurt leest een speler, de Card Czar, alle combinaties voor en kiest die er de grappigste uit. Wie de beste humor heeft, krijgt punten! Wanneer je het spel opstart (create game) kan je het aantal spelers, het  maximum aantal punten en thema’s kiezen. P.S.: vergeet je zelf gekozen wachtwoord niet te delen met je leden.
Het spel vind je via deze link.

Skribble.io

Deze online activiteit heeft weinig uitleg nodig. Kort samengevat: het is Pictionary, maar dan met je muis. Kies een van de drie woorden en teken jouw eigen interpretatie. Aan de anderen om in de chatbox te raden wie of wat het is. Hoe meer spelers juist raden, hoe meer punten voor de tekenaar. Je start voor je leden het best een privésessie. Voor je begint kies je het aantal ronden, de tekentijd en de taal. Voeg voor extra fun ook zelfgekozen woorden toe: inside jokes verzekerd! De link? Kopieer en plak de tussentitel boven dit stukje tekst in je zoekbalk.

Among us

Dé hype van het moment mocht natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Voor wie het nog niet gespeeld heeft, dit kan je verwachten. Alle spelers lopen als armloze figuurtjes rond in een ruimte. Iedereen vervult zijn taakjes, aangegeven op de kaart (rechtsboven). Behalve de ‘Impostor’: hij is geen lid van de crew, maar probeert hen te vermoorden en kan zich verbergen in de ventilatieschachten. Vind je een lijk? Of weet je wie de dader is? Roep iedereen als de bliksem samen voor een bespreking! Wie de meeste stemmen krijgt, vliegt eruit. Een beetje zoals weerwolven dus. Kunnen jullie de Impostor ontmaskeren? Download de app op je smartphone en host een game voor je leden.

Psych! Outwit Your Friends

“Stel dat … een muziekinstrument was, welk instrument zou hij/zij zijn?” Het is een van de vragen die je in dit spel kan verwachten. In tegenstelling tot het spannende, mysterieuze Among Us werkt deze app vooral op de lachspieren. Je start een nieuw spel met een wachtwoord om door te geven aan je leden. Iedereen krijgt dan dezelfde vraag voorgelegd, waar je een eigen antwoord op kan verzinnen. Hoe meer stemmen op jouw antwoord, hoe meer punten je krijgt. Downloaden in de App Store.

Kahoot!

Een klassieker der online games: de quiz. Via de site https://kahoot.com/ kan je die snel en eenvoudig maken. Je moet wel even inloggen met je e-mailadres. Laat je leden deelnemen via https://kahoot.it/ en het correcte wachtwoord. Waarschuwing: deze speltip vereist wel nog enige creativiteit. Niets weerhoudt je er natuurlijk van om een persoonlijkere PowerPoint in elkaar te flansen!

Manillen.online

Eentje voor de gepensioneerde Chiroleden of liefhebbers van het eeuwenoude kaartspel. Hoe manillen werkt, hoeven we je waarschijnlijk niet meer uit te leggen. Jij moet het misschien echter nog wel aan je leden vertellen. Door de eenvoud van dit spel, is een extra spelelement altijd leuk: zet evenveel wasknijpers op je gezicht als slagen waarmee je verliest of kijk een aflevering Blind Getrouwd als je het spel verliest.

Wie ben ik?

Ook wel bekend als ‘Ben ik een banaan?’. Voor dit spel is wel enige assistentie nodig. Bespreek even de regels met je groep en vraag dan thuis of iemand een persoon binnen jullie afgesproken regels op een papiertje schrijft. Plak dat op je voorhoofd, zorg dat je je eigen hoofd natuurlijk niet ziet op je scherm, et voilà! Een spel dat de werkelijkheid nog het dichtst benaderd, al stel je de vragen natuurlijk van achter je scherm.

DSMTW

De tweede quiz in deze lijst en meteen ook de laatste app. Inderdaad, er is een app van De Slimste Mens ter Wereld! De quiz op zich kan je moeilijker in een grote groep spelen, maar je kan er bijvoorbeeld wel een heus toernooi van maken. Speel per drie tegen elkaar en zoek de slimste mens van je afdeling. Tip: zet je webcam aan, want quizzen is veel leuker als je elkaars fronsende, diep nadenkende gezicht kan zien.

Wikipedia Race

Een doodeenvoudige, maar desalniettemin potentieel doodleuke activiteit.
Stap 1: Alle spelers begeven zich naar volgende wereldberoemde webpagina:

Stap 2: Alle spelers
surfen naar hetzelfde startartikel (bijvoorbeeld: Joe Biden).
Stap 3: Bepaal het eindartikel(bijvoorbeeld: fierljeppen).
Stap 4: Ga zo snel mogelijk van start- naar eindartikel door enkel te gebruik te maken
             van doorkliklinks. De eerste wint!
Stap 5: Bespreek
samen jullie wonderlijke tocht door de krochten van Wikipedia.

P.S.: Het kan eenvoudiger via deze link.

Bordspelen

Gebruik je vaak een gezelschapsspel als noodoplossing op een Chirozondag? Dan zal onze nummer 10 jou niet verbazen. De link hieronder biedt je een arsenaal aan bordspelen die je online kan spelen. Er zijn zoveel mogelijkheden dat we ze hier niet allemaal kunnen voorstellen. Zoek en vind vertier voor veel meer lockdowns dan we hopelijk zullen meemaken! Hier vind je de link.