Alles corona

Alles corona

Dit moet je weten voor je Chirowerking

Update 22 mei – 18 uur

De beslissing is gevallen: we mogen op kamp! Maar zoals jullie zelf waarschijnlijk al gehoord hebben, zal dat met de nodige voorzorgsmaatregelen en richtlijnen zijn. Wij zijn dan ook druk bezig om jullie zo snel mogelijk van concrete informatie en tools te voorzien om binnenkort goed voorbereid op kamp te vertrekken. Voorlopig vinden jullie al meer informatie op de website van De Ambrassade.

Wat mogen jullie van ons verwachten:

INFOSESSIES: Van maandag 25 tot en met woensdag 27 mei voorzien we meerdere infosessies per dag voor (groeps)leiding en gewesters, waar we alle maatregelen toelichten en ook meer uitleg geven bij het draaiboek. (meer informatie en inschrijvingen)

UP-TO-DATE INFORMATIE: Voor de meest actuele informatie kunnen jullie nog steeds op deze pagina terecht. We houden deze pagina up-to-date en zullen hier de komende dagen ook links aan toevoegen naar nieuwe pagina’s, documenten, sjablonen en alles anders wat kan helpen om jullie Chirozomer voor te bereiden.

 

Belangrijk: voorlopig verandert dit niets aan andere Chiroactiviteiten. Die blijven voorlopig afgelast. Het ziet er momenteel naar uit dat dit pas in de periode na 8 juni kan wijzigen. De aangekondigde versoepelde maatregelen voor sportclubs veranderen voorlopig ook niets voor onze activiteiten!

Ook massa-evenementen blijven verboden tot en met eind augustus. Wat dat concreet betekent voor Chirofuiven en eetfestijnen blijft voorlopig nog onduidelijk. Hetzelfde advies (zie hieronder) blijft dus van kracht.

Vind je geen antwoord op je vraag? Aarzel dan niet om ons te contacteren via [email protected] of op  op 03-231 07 95 (ma-vr van 9 - 17 uur).

 

Bivak

De zomerkampen gaan door! (klik om te openen)

Belangrijke update: De beslissing is gevallen: we mogen op kamp! Maar zoals jullie zelf waarschijnlijk al gehoord hebben, zal dat met de nodige voorzorgsmaatregelen en richtlijnen zijn. Wij zijn dan ook druk bezig om jullie zo snel mogelijk van concrete informatie en tools te voorzien om binnenkort goed voorbereid op kamp te vertrekken. Voorlopig vinden jullie al meer informatie op de website van De Ambrassade.

Van maandag 25 tot en met woensdag 27 mei voorzien we meerdere infosessies per dag voor (groeps)leiding en gewesters, waar we alle maatregelen toelichten en ook meer uitleg geven bij het draaiboek. Zorg dus dat er zeker één iemand - al zijn er twee mensen per Chirogroep toegelaten – zich hiervoor inschrijft. Je kan je voorbereidingen in de tussentijd verderzetten, hoewel natuurlijk nog steeds op een veilige manier. Neem voorlopig nog geen drastische beslissingen – op het vlak van aankopen, extra voorzieningen of annulatie - maar wacht best de infosessie en de informatie die wij jullie aanreiken af. Links naar alle informatie, tools, draaiboeken, … vind je binnenkort ook op deze pagina.

Kan ons buitenlands kamp doorgaan? (klik om te openen)

Belangrijke update: Ook over de buitenlandse kampen kwam voor het eerst meer duidelijkheid. Buitenlandse kampen tot 150 km buiten de landsgrenzen mogen doorgaan. Concreet betekent dit dat we voor alle andere buitenlandse kampen adviseren om die te annuleren en op zoek te gaan naar een alternatief, in binnenland of binnen de 150 km van de landsgrenzen.

Wij zorgen spoedig voor meer concrete informatie. Vragen in de tussentijd? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Chiro-activiteiten

Geen Chiro op zon-/zaterdag (klik om te openen)

Update: Alle Chiro-activiteiten blijven voorlopig afgelast. We verwachten momenteel ten vroegste versoepelingen in de periode na 8 juni. De aangekondigde, versoepelde maatregelen voor sportclubs veranderen voorlopig ook niets voor onze Chirozon- en –zaterdagen!

Zorg voor:

 • Duidelijke communicatie en kies één kanaal voor updates,
 • Een aanspreekpunt voor je Chirogroep,
 • Leuke activiteiten om toch te spelen, ook al is er geen gewone Chirowerking. Er zijn tal van goede voorbeelden te vinden op sociale media, zoals de De Online Jeugdbeweging en ook wij geven een aantal ideeën over hoe je de strijd kan aangaan met coronaverveling. Spelen maar!

Wat met onze vergadering met de leiding? (klik om te openen)

Update: Ook voor vergaderingen en andere bijeenkomsten blijft het verbod gelden. We verwachten momenteel ten vroegste versoepelingen in de periode na 8 juni. Voorlopig blijven samenscholingen verboden en is het binnen de "regel van vier" ook niet toegestaan om op de Chiro af te spreken.

Toch overleg nodig? Dubbelpunt verzamelde de volgens jullie beste apps om online te vergaderen of samen spelletjes te spelen.

 

Meerdaagse activiteiten, evenementen, cursussen en geldacties

Weekends of minibivak verboden (klik om te openen)

Update: Door de verlengde overheidsmaatregelen moeten voorlopig alle weekends en andere activiteiten afgelast of uitgesteld worden naar een latere datum. Hou er, bij uitstel, wel rekening mee dat we deze maatregelen vermoedelijk tot na 8 juni verlengd zullen worden.

Chirojeugd Vlaanderen annuleerde zelf al alle activiteiten tot begin juni en raadt ook groepen aan dat te doen. Kan je het uitstellen in plaats van af te gelasten? Kies daar dan voor. Zo kan je gemaakte kosten recupereren en stel je de leden niet al te veel teleur. Op Ikorganiseer.be vind je onder meer tips over hoe je kan omgaan met al gemaakte kosten.

Een leidingsweekend om het kamp voor te bereiden? Ook dat kan niet doorgaan. Laat de groepsleiding bepalen wat dringend is (bijvoorbeeld de bus vastleggen) en verdeel de taken online of via telefoon.

Mijn weekend- of kampplaats is geannuleerd, wat nu? (klik om te openen)

Jeugdbewegingen mogen geen kampen of weekends meer organiseren, uitbaters mogen hun verblijven niet langer openhouden. In beide gevallen is er dus overmacht. Wie dan naar wie moet kijken, is niet zo eenvoudig. We roepen vooral op tot solidariteit langs beide kanten. Praat erover met de uitbater en bekijk hoe jullie tot een compromis kunnen komen.


We raden aan om contact op te nemen met je verhuurder, de situatie te bespreken en samen te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Probeer vanuit een solidariteitsgedachte te streven naar een compromis want voor beide partijen heeft deze situatie een negatieve financiële impact. Zeker als je dat geldbedrag als groep niet (onmiddellijk) nodig hebt, roepen we op om je flexibel op te stellen. Dat kan op verschillende manieren:

 • Waardebonnen aanvaarden die jeugdverblijfplaatsen uitkeren (in plaats van de waarborg te laten terugbetalen). Op die manier komen zij niet in financiële moeilijkheden en ben je als groep je geld niet kwijt want je kan de waardebon later inruilen bij een nieuwe boeking.
 • Als je al een andere datum wil of kan vastleggen voor deze activiteit en je kan als groep het geld even missen, kan je meteen herboeken. De waarborg is dan alvast betaald. 
 • Laat het even rusten en bekijk het later opnieuw. Misschien is er tegen dan meer nieuws over eventuele steunmaatregelen waar jullie (of de leverancier of verhuurder) een beroep op kunnen doen. Uiteraard valt dat niet te garanderen.
 • Een deel van het geldbedrag (of het volledige) kwijtschelden
 •  … 


Meer info hierover vind je op de website van De Ambrassade.


Bezorgd over jullie financiële situatie? Met dit stappenplan breng je de financiële situatie van je groep in kaart.

Evenementen of fuiven verboden (klik om te openen)

Update: Door verlening van de overheidsmaatregelen moeten voorlopig alle evenementen en fuiven worden uitgesteld of afgelast. Het ziet er ook naar uit dat deze maatregelen al zeker zullen gelden tot na 8 juni. Daarbij worden alle massa-evenementen verboden tot en met eind augustus. Wat dat betekent voor Chirofuiven en eetfestijnen weten we voorlopig niet. Mochten jullie daar vragen over hebben, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. Wij volgen verdere ontwikkelingen op de voet op.

Chirojeugd Vlaanderen annuleerde zelf al alle activiteiten tot begin juni en raadt ook groepen aan dat te doen. Ikorganiseer.be werkt ook aan een antwoord op al jullie vragen over het afgelasten of verplaatsen van fuiven en evenementen.

Onze activiteit is geannuleerd maar we hebben al een waarborg betaald (voor een zaal, materiaal, enz.). Kunnen we die waarborg recupereren? (klik om te openen)

We raden aan om contact op te nemen met je leverancier of verhuurder, de situatie te bespreken en samen te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Probeer vanuit een solidariteitsgedachte te streven naar een compromis want voor beide partijen heeft deze situatie een negatieve financiële impact. Zeker als je dat geldbedrag als groep niet (onmiddellijk) nodig hebt, roepen we op om je flexibel op te stellen. Dat kan op verschillende manieren:

 • Waardebonnen aanvaarden (in plaats van de waarborg te laten terugbetalen). Op die manier komen zij niet in financiële moeilijkheden en ben je als groep je geld niet kwijt want je kan de waardebon later inruilen bij een nieuwe boeking of bestelling.
 • Als je al een andere datum wil of kan vastleggen voor deze activiteit en je kan als groep het geld even missen, kan je meteen herboeken. De waarborg is dan alvast betaald. 
 • Laat het even rusten en bekijk het later opnieuw. Misschien is er tegen dan meer nieuws over eventuele steunmaatregelen waar jullie (of de leverancier of verhuurder) een beroep op kunnen doen. Uiteraard valt dit niet te garanderen.
 • Een deel van het geldbedrag (of het volledige) kwijtschelden
 •  … 

Bezorgd over jullie financiële situatie? Met dit stappenplan breng je de financiële situatie van je groep in kaart.

Aspitrant, Accu, Eurocourse en Kick (klik om te openen)

Alle Chirocursussen en -evenementen tot begin juni zijn afgelast. Ook voor evenementen na die datum volgen we verdere overheidsmaatregelen op. Dat betekent concreet dat de volgende evenementen niet doorgaan:

 • Accu West-Vlaanderen (05/04-10/04)
 • Accu Leuven (06/04-11/04)
 • Aspitrant (06/04-10/04)
 • Accu Antwerpen (13/04-18/04)
 • Accu Mechelen (13/04-18/04)
 • Pop-Up Accu (13/04-18/04)
 • Aspitrant (13/04-17/04)
 • Eurocourse (13/04-18/04)
 • Kick 1, 2 & 3 Oost-Vlaanderen (17/04-19/04)
 • Reflectiemoment Gent (25/04)
 • Haka 1, 2 & 3 Limburg (01/05-03/05)
 • Impuls (01/05-03/05)
 • Reflectiemomenten Hasselt (09/05)

We bekijken of die uitgesteld kunnen worden of dat er voldoende ingeschreven mensen kunnen aansluiten bij een cursus op een later moment. De ingeschrevenen krijgen hun inschrijvingsgeld volledig terugbetaald. Meer info daarvoor vind je op onze FAQ-pagina en alle deelnemers krijgen ook nog een mail met extra informatie.

Misgelopen inkomsten compenseren

Wanneer jullie creatief aan de slag gaan om jullie misgelopen inkomsten wat te compenseren, vragen we jullie wel om rekening te houden met de volgende zaken:

 • Vermeld op en bij jullie producten niet gewoon ‘Chiro’, maar wel de naam van jullie Chirogroep. De Banier-winkels hebben het alleenrecht op de verkoop van nationale Chiro-producten en zo is het ook voor iedereen duidelijk van wie het initiatief uit gaat.
 • Richt jullie verkoop vooral op jullie eigen sympathisanten, netwerk en omgeving. Vrijwel alle Chirogroepen liepen inkomsten mis de voorbije weken en daarom kan het dus in slechte aarde vallen wanneer jullie groep zich op andere leiding en leden richt om jullie te helpen. Overweeg ook lokaal samenwerkingen aan te gaan met andere lokale verengingen zodat jullie aparte acties in dezelfde buurt elkaar niet dwarsbomen. Ook heel wat sportclubs, toneelverenigingen, ... zijn namelijk op zoek naar manieren om hun verloren inkomsten te compenseren.

We zijn enorm onder de indruk van jullie veerbaarheid, ondernemerschap en creativiteit en willen dat zeker niet tegenwerken. Mochten jullie hier dus vragen over hebben of op zoek zijn naar extra ondersteuning, aarzel dan niet om ons te contacteren via [email protected]Bezorgd over jullie financiële situatie? Met dit stappenplan breng je de financiële situatie van je groep in kaart.

 

Wat na 8 juni?

Op de voet volgen (klik om te openen)

Belangrijke update: Momenteel ziet het er naar uit dat de huidige maatregelen verlengd zullen worden tot na 8 juni. Voorlopig hebben we nog geen zicht op mogelijke versoepeling. Maar we blijven de situatie op de voet volgen. De aangekondigde versoepelde maatregelen voor sportclubs veranderen voorlopig ook niets voor Chiro-activiteiten!

Wat het verbod op massa-evenementen betekent voor Chiro-evenementen weten we voorlopig ook niet. We wachten verdere richtlijnen en informatie van de overheid af. Desalniettemin raden we groepen aan om preventief de mogelijkheid om te verplaatsen al te bekijken of al in gesprek te gaan met leveranciers, verhuurders en het gemeente- of stadsbestuur. Misschien kunnen er wel afspraken gemaakt worden om het financiële risico te verkleinen? Weeg binnen je ploeg de voor- en nadelen van een preventieve beslissing om af te gelasten goed af.

 

Anderen helpen?

Kinderopvang door Chiroleiding (klik om te openen)

Het is niet de bedoeling om zelf initiatieven op te zetten. Wel kan er vanuit jullie gemeente of stad de vraag komen of jullie binnen een bestaand initiatief mee opvang willen voorzien. Als jullie dat zien zitten, zijn jullie vrij om jullie daartoe te engageren. Als jullie dat niet zien zitten, is dat ook jullie goed recht.

Mijn agenda is door de huidige situatie (vrij) leeg en tegelijkertijd is er op veel plekken hulp welkom. Wat kan ik doen?  (klik om te openen)

Inderdaad, veel mensen werken in de huidige omstandigheden harder dan ooit: dank aan zorgverleners, rekkenvullers, postbodes, enz. Sommigen hebben ineens veel vrije tijd en zoeken naar een zinvolle invulling. Voor die laatsten, enkele suggesties:
 

 • Voor creatievelingen zorgt De Banier voor een heleboel uitdagingen tegen coronaverveling.
 • Voor wie wil buitenkomen, mét respect voor de regels: laat weten aan je buren dat je boodschappen kan doen voor hen of dat je hun hond kan uitlaten. Op de websites van de meeste gemeenten vind je voorbeeldkaartjes.
 • Voor wie (meer) vrijwilligerswerk wil doen: dat kan via Vlaanderen Helpt. Zowel lokale besturen als organisaties zoals Vivel en Inloopteam Kind en Preventie kunnen hulp gebruiken.

Vond je geen antwoord op je vraag? Aarzel dan niet om ons te contacteren via [email protected] of op dinsdag- en woensdagvoormiddag (9 - 13 uur) op 03-231 07 95.