Chiro-activiteiten afgelast

Chiro-activiteiten afgelast

Dit moet je weten voor je Chirowerking

Update 27 maart - 10.30 uur

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, werd door de overheid beslist om alle vakantiekampen en andere jeugdactiviteiten tot en met 19 april (het einde van de paasvakantie) af te gelasten of uit te stellen. Dit geldt dus voor alle Chirozondagen, contactmomenten tussen leiding, (meerdaagse) activiteiten, weekends, evenementen en cursussen. Dit is géén vrijblijvend advies.

Ook voor kinderopvang door Chiroleiding zijn ondertussen overheidsrichtlijnen. Voor de periode na 19 april, voor zomer- en buitenlandse kampen zijn die er voorlopig nog niet, maar we geven toch al advies.

Vind je geen antwoord op je vraag? Aarzel dan niet om ons te contacteren via info@chiro.be of op dinsdag- en woensdagvoormiddag (9u-13u) op 03-231 07 95.

 

Geen Chiro op zondag

Belangrijke update: Alle jeugdactiviteiten tot en met het einde van de paasvakantie worden afgelast. Dat geldt dus voor alle Chirozon- en –zaterdagen tot en met 19 april.

Zorg voor:

 • Leuke activiteiten om toch te spelen, ook al is er geen gewone Chirowerking. Er zijn tal van goede voorbeelden te vinden op sociale media en ook De Online Jeugdbeweging zorgt voor online entertainment voor iedereen met een hart voor jeugdbeweging.
 1. Snapchat challenge: stuur je leden leuke uitdagingen op zondag om een snap van te maken. Oranje voorwerp, danspasje doen, binnen de minuutopdracht, enz.
 2. Vorm een dierenketting via Facebookchat
 3. Doe mee aan een TikTok Challenge (De_Chiro zit ook op TikTok)
 4. Doe een quiz via Kahoot, dan kunnen jullie op hetzelfde moment spelen
 5. Kijk gezellig thuis allemaal naar dezelfde film en organiseer een groepschat
 6. Zelf een originele activiteit gedaan? Deel het met ons via sociale media!
 • Duidelijke communicatie en kies één kanaal voor updates
 • Een aanspreekpunt voor je Chirogroep

 

Wat met onze vergadering met de leiding?

Belangrijke update: Ook vergaderingen en andere bijeenkomsten met je leidingsploeg zijn tot 19 april uit den boze. De overheid heeft laten weten dat enkel essentiële verplaatsingen zijn toegestaan en dat samenscholingen niet zijn toegelaten.

Toch overleg nodig? Dubbelpunt verzamelde de volgens jullie beste apps om online te vergaderen of samen spelletjes te spelen.

 

Weekends of minibivak verboden

Belangrijke update: De overheid heeft beslist om alle weekends en andere activiteiten tot en met 19 april af te gelasten of uit te stellen naar een latere datum.

Kan je het uitstellen in plaats van afgelasten? Kies daar dan voor. Zo kan je gemaakte kosten recupereren en stel je de leden niet al te veel teleur. Op Ikorganiseer.be vind je onder meer tips over hoe je kan omgaan met al gemaakte kosten. Het weekend laten doorgaan is géén optie.

Een leidingsweekend om het kamp voor te bereiden? Ook dit kan niet doorgaan. Laat de groepsleiding bepalen wat dringend is (bijvoorbeeld de bus vastleggen) en verdeel de taken online of via telefoon.

Mijn weekend- of kampplaats is geannuleerd, wat nu?

Jeugdbewegingen mogen geen kampen of weekends meer organiseren, uitbaters mogen hun verblijven niet langer openhouden. In beide gevallen is er dus overmacht. Wie dan naar wie moet kijken is niet zo eenvoudig. We roepen vooral op tot solidariteit langs beide kanten. Praat erover met de uitbater en bekijk hoe jullie een compromis kunnen vormen.


We raden aan om contact op te nemen met je verhuurder, de situatie te bespreken en samen te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Probeer vanuit een solidariteitsgedachte te streven naar een compromis want voor beide partijen heeft deze situatie een negatieve financiële impact. Zeker als je dat geldbedrag als groep niet (onmiddellijk) nodig hebt, roepen we op om je flexibel op te stellen. Dat kan op verschillende manieren:

 • Waardebonnen aanvaarden die jeugdverblijfplaatsen uitkeren (in plaats van de waarborg terug te betalen). Op die manier komen zij niet in financiële moeilijkheden en ben je als groep je geld niet kwijt want je kan de waardebon later inruilen bij een nieuwe boeking.
 • Indien je al een andere datum wil of kan vastleggen voor deze activiteit en je kan als groep het geld even missen, kan je meteen herboeken. De waarborg is dan alvast betaald. 
 • Laat het even rusten en bekijk het later opnieuw. Misschien is er tegen dan meer nieuws over eventuele steunmaatregelen waar jullie (of de leverancier of verhuurder) beroep op kunnen doen. Uiteraard valt dit niet te garanderen.
 • Een deel van het geldbedrag (of het volledige) kwijtschelden
 •  … 


Meer info hierover vind je op de website van De Ambrassade.

 

 

  Evenementen of fuiven verboden

  Belangrijke update: Alle evenementen en fuiven tot en met 19 april moeten worden uitgesteld of afgelast.

  Ikorganiseer.be werkt aan een antwoord op al jullie vragen over het afgelasten of verplaatsen van fuiven en evenementen.

  Eetfestijnen omvormen tot halve afhaalrestaurants of delivery is ook niet meer aan de orde, gezien de striktere maatregelen.

   

  Onze activiteit is geannuleerd maar we hebben al een waarborg betaald (voor een zaal, materiaal, …). Kunnen we die waarborg recupereren? 


  We raden aan om contact op te nemen met je leverancier of verhuurder, de situatie te bespreken en samen te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Probeer vanuit een solidariteitsgedachte te streven naar een compromis want voor beide partijen heeft deze situatie een negatieve financiële impact. Zeker als je dat geldbedrag als groep niet (onmiddellijk) nodig hebt, roepen we op om je flexibel op te stellen. Dat kan op verschillende manieren:

  • Waardebonnen aanvaarden die jeugdverblijfplaatsen uitkeren (in plaats van de waarborg terug te betalen). Op die manier komen zij niet in financiële moeilijkheden en ben je als groep je geld niet kwijt want je kan de waardebon later inruilen bij een nieuwe boeking.
  • Indien je al een andere datum wil of kan vastleggen voor deze activiteit en je kan als groep het geld even missen, kan je meteen herboeken. De waarborg is dan alvast betaald. 
  • Laat het even rusten en bekijk het later opnieuw. Misschien is er tegen dan meer nieuws over eventuele steunmaatregelen waar jullie (of de leverancier of verhuurder) beroep op kunnen doen. Uiteraard valt dit niet te garanderen.
  • Een deel van het geldbedrag (of het volledige) kwijtschelden
  •  … 
    

  Aspitrant, Accu, Eurocourse en Kick

  Update: Alle Chirocursussen en -evenementen tot en met 19 april worden, met pijn in het hart, afgelast. Dit betekent concreet dat de volgende evenementen ook niet doorgaan:

  • Accu West-Vlaanderen (05/04-10/04)
  • Accu Leuven (06/04-11/04)
  • Aspitrant (06/04-10/04)
  • Accu Antwerpen (13/04-18/04)
  • Accu Mechelen (13/04-18/04)
  • Pop-Up Accu (13/04-18/04)
  • Aspitrant (13/04-17/04)
  • Eurocourse (13/04-18/04)
  • Kick 1, 2 & 3 Oost-Vlaanderen (17/04-19/04)

  We bekijken of deze kunnen worden uitgesteld naar een later moment of er voldoende ingeschreven mensen kunnen aansluiten bij een cursus op een later moment. De ingeschrevenen krijgen hun inschrijvingsgeld volledig terugbetaald. Meer info daarvoor vind je op onze FAQ-pagina en alle deelnemers krijgen daarbij ook nog een mail met extra informatie.

   

  Kinderopvang door Chiroleiding

  Neen, dat is niet de bedoeling. Ouders moeten, volgens de huidige maatregelen, zelf de opvang van hun kinderen organiseren. De scholen en bedrijven die op dit moment opvang voorzien, doen dit enkel voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep, sociaal of medisch kwetsbare kinderen en kinderen met een moeilijke thuissituatie. Nieuwe initiatieven van opvang mogen niet worden opgezet. Het is immers noodzakelijk te voorkomen dat kinderen die vooraf niet in contact kwamen met elkaar, worden samen gezet. Het is dus niet toegestaan dat groepen in deze situatie kinderen opvangen. 

  Tijdens de Paasvakantie (wanneer de scholen dus normaal sluiten) zullen lokale besturen deze vorm van kinderopvang organiseren, in samenwerking met scholen en bedrijven. Meer info daarover vinden jullie op de website van de minister terug. Als jullie dus vanuit jullie lokaal bestuur gecontacteerd worden met de vraag of enkele leiders hier een handje in willen helpen, kunnen jullie hier op in gaan aangezien dit een bestaand initiatief is. Dubbelcheck dan even bij je lokaal bestuur of je verzekering in orde is én blijf de veiligheidsvoorschriften altijd strikt opvolgen. 
   

  Mijn agenda is door de huidige situatie (vrij) leeg en tegelijkertijd is er op veel plekken hulp welkom. Wat kan ik doen? 


  Inderdaad, veel mensen werken in de huidige omstandigheden harder dan ooit: dank aan zorgverleners, rekkenvullers, postbodes …  Sommigen hebben ineens veel vrije tijd en zoeken naar een zinvolle invulling.  Voor die laatsten, enkele suggesties:

  • Voor creatievelingen zorgt De Banier voor een heleboel uitdagingen tegen coronaverveling.
  • Voor wie wil buitenkomen, mét respect voor de regels: laat weten aan je buren dat je boodschappen kan doen voor hen of hun hond uitlaten.  Op de websites van de meeste gemeenten, vind je voorbeeldkaartjes
  • Voor wie (meer) vrijwilligerswerk wil doen, kan dit via Vlaanderen Helpt. Zowel lokale besturen als organisatie zoals het Rode Kruis en Inloopteam Kind en preventie kunnen hulp gebruiken.  Denk hierbij ook aan de kinderopvang die tijdens de Paasvakantie wordt gecoördineerd vanuit de lokale besturen. De concrete taken worden zo georganiseerd dat ze binnen de regels vallen.
    

  Wat na 19 april?

  Momenteel hebben we daar nog geen zicht op. Maar we zullen de situatie op de voet moeten blijven opvolgen. Het valt op dit ogenblik niet uit te sluiten dat de huidige maatregelen ook dan nog zullen gelden.

  Twijfelen jullie dus om een evenement of meerdaagse activiteit na 19 april al dan niet te annuleren? Bekijk eerst de mogelijkheid om het te verplaatsen of ga proactief in gesprek met leveranciers en verhuurders. Misschien kunnen er wel afspraken gemaakt worden om het financiële risico te verkleinen? Weeg binnen je ploeg de voor- en nadelen van een preventieve beslissing rond afgelasting goed af.

  Ook onze cursussen en evenementen na 19 april gaan voorlopig door zoals gepland en daar kan je nog steeds voor inschrijven.

  Gaan de zomerkampen door?

  Hier kunnen we nog niets met zekerheid over zeggen. We wachten de nieuwe maatregelen af. Voorlopig gaan we er dus vanuit dat de zomerkampen gewoon doorgaan. We volgen de situatie van dichtbij op en houden jullie op de hoogte vanaf er meer informatie is.

  • Je kan je voorbereidingen dus gewoon verderzetten, maar wel op een veilige manier natuurlijk.
  • Heb je nog grote kosten of bv. reserveringen te maken? Dan stel je die best nog even uit tot er meer nieuws is, als dat kan. Of ga in gesprek met de leverancier of verhuurder. Misschien is het mogelijk om alvast kosteloos een ‘optie’ te nemen of is hij/zij bereid om een volledige terugbetaling te garanderen bij annulatie? In het laatste geval laat je dit best ook opnemen in de offerte, het factuur of het contract.
  • Kamp –of weekendplaatsen annuleren is wat voorbarig nu.

  Kan ons buitenlands kamp doorgaan?

  Ook hier kunnen we nog niets met zekerheid over zeggen en wachten we de maatregelen af. Wat kan je nu al doen?
   

  • Maak best nog geen nieuwe boekingen en reservaties. Zo besparen jullie jezelf onnodig werk en kosten, voor moest het slechtste scenario op ons af komen.
  • Bekijk al eens de annuleringsvoorwaarden van jullie boekingen/reserveringen: is er een terugbetaling? Hoe zit het met omboeking? …
  • Inhoudelijk kan je wel al verdere voorbereidingen treffen, bv. spelen uitwerken.
  • Kijk eventueel al eens naar een alternatief voor het buitenlands kamp. Indien jullie niet naar het buitenland zouden mogen, kunnen jullie dan aansluiten bij het "gewone", binnenlandse kamp? Welke andere alternatieven zijn er nog voor jullie buitenlands kamp?

  Vond je geen antwoord op je vraag? Aarzel dan niet om ons te contacteren via info@chiro.be of op dinsdag- en woensdagvoormiddag (9u-13u) op 03-231 07 95.