Chiro doe je veilig

Als leiding ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van je leden en jezelf. Hier enkele veel voorkomende situaties.

Alles over veiligheid!

Vuur

De twee belangrijkste richtlijnen

• Spelen met vuur kan niet. Ook niet als het gaat om 'koud vuur' zoals een kurk in white spirit. Koken op een vuur of een kampvuurtje mag wel.

• Brandwonden? Eerst water, de rest komt later! Laat minstens tien minuten koud of lauw water over de brandwonde lopen (lauw is het beste).

Wetgeving

Vuur maken of dragen (fakkels!) in het bos of binnen een straal van 25 m rond een bos is absoluut verboden. Zelfs brandende theelichtjes in glazen bokaaltjes op een bospad plaatsen mag niet. In Vlaanderen mag je vuur maken in een straal van 100 m van huizen en zijn er uitzonderingen mogelijk als het gaat over sfeerverwarmers. Onder die noemer vallen vuurkorven en -schalen. Elke gemeente heeft hier haar eigen richtlijnen, dus check die voor je vuur maakt. Op kamp in Wallonië? Bekijk het lokale reglement via politie en/of brandweer van de kampgemeente. Vraag voor je kampvuur altijd toestemming aan de kampuitbater, de eigenaar van de grond.

Meer op chiro.be/veiligheid.

Tekenbeet

Wat merk je?

• Een klein zwart vlekje dat lijkt op vuil of een moedervlekje.
  • Kan beginnen jeuken.
  • Volgezogen met bloed is een teek ongeveer zo groot als een erwt.

Wat doe je?

• Het belangrijkste is de teek verwijderen. Neem de teek met een tekentang of fijn pincet zo dicht mogelijk bij je huid vast. Trek de teek er in een rechte beweging uit, zonder te knijpen. Laat geen delen achter.
  • Spoel de huid met water en ontsmet.
  • Gebruik geen alcohol of andere producten om de teek te verdoven.
  • Noteer de datum en de plaats van de beet.

Water

Belangrijkste richtlijnen:

• Bewaakte zwembaden blijven de ideale plaats om met een groep te gaan zwemmen. Eén leider of leidster in het water en één die vanaf de oever actief de groep in de gaten houdt, is een noodzaak.
  • Aan zee kies je een bewaakte zone. Zwem alleen als er een groene vlag uithangt.
  • In riviertjes, meren of zandgroeven zwem je alleen daar waar het toegelaten is en de leiding gaat op terreinverkenning.
  • Spring niet in onbekend water en duik er zeker niet in! Je kan je stoten, en als je in heel koud water terechtkomt, kan je makkelijk verdrinken.
  • Verken een beek of rivier eens op voorhand en zorg dat iedereen stevig oud schoeisel aandoet. Sandalen voldoen niet.

Wetgeving:

• Zwemmen in het kanaal is verboden, tenzij je toestemming gekregen hebt.
  • Zwem je zonder toestemming, dan overtreed je de wet, waardoor de kans bestaat dat de verzekering een eventueel schadedossier weigert.

Meer over vlottentochten, toestemming om te zwemmen, enz. op chiro.be/veiligheid.

Te voet op pad

Wandelen in groep?

Zodra je met vijf leden en iemand van de leiding op pad bent, ben je een groep. Zorg dan voor begeleiding voor- én achteraan. De oudsten lopen het beste vooraan en achteraan, zodat ze kunnen waarschuwen voor aankomend verkeer. Bij grotere groepen zorg je voor meer begeleiding, voor een paar C3-verkeersborden, én voor fluohesjes!

Waar moet je met je groep stappen?

Het beste gedraag je je in groep als een individuele wandelaar. Dat wil zeggen:

• Stap op het voetpad als dat er is.
  • Bij gebrek aan een voetpad wandel je op de gelijkgrondse berm.
  • Is die er niet, dan mag je op het fietspad stappen. Geef wel voorrang aan fietsers!
  • Geen fietspad? Dan moet je wel op de rijbaan lopen. Ofwel stap je zo links mogelijk en loop je achter elkaar, ofwel wandel je rechts en dan mag je per twee naast elkaar stappen zolang je niet meer dan de helft van de rijweg inneemt.

De wetgeving is vrij: in een groep van meer dan vijf mensen en met begeleiding mag je gewoon op de rijbaan lopen. Toch raden we aan de richtlijnen hierboven te volgen. Als er geen voet- of fietspad is, loop je het liefste links van de weg en allemaal achter elkaar.

Wat als het donker is?

Als je minder dan 200 m voor je uit kunt kijken, is het verplicht om lichten te dragen. Loopt je groep links op de weg? Rood licht vooraan rechts, wit licht achteraan rechts. Lopen jullie rechts? Wit licht vooraan links, rood licht achteraan links. Draag zeker fluohesjes!

Meer op veiligopstap.be.

Met de fiets onderweg

Fietsen in groep?

Vanaf vijftien fietsers ben je een groep. Zorg voor begeleiding voor- én achteraan. Tot vijftig fietsers zijn wegkapiteins niet verplicht. Toch met meer dan vijftig de weg op? Dan gelden er andere regels: check veiligopstap.be.

Waar fiets je met je groep?

Als je geen groep bent, moet je verplicht op het fietspad fietsen. Ben je er wel een, dan mag je op de rijweg fietsen. Het beste kies je toch voor het fietspad en splits je een grote groep op in kleinere delen, dat is veiliger. In een 'aaneengesloten groep' mag je altijd per twee naast elkaar fietsen.

Opgelet: als fietser heb je geen voorrang op een zebrapad, en zelfs niet op een oversteekplaats voor fietsers! Wacht gewoon tot de weg vrij is.

In het donker?

Elke fiets moet uitgerust zijn met een wit licht vooraan en een rood achteraan. Fluohesjes maken je nog zichtbaarder!

Meer op veiligopstap.be.

Heimwee

Enkele tips voor leden met heimwee:

• Praat over wat ze missen of laat hen iets doen voor thuis, bijvoorbeeld een brief schrijven.
  • Heimwee is normaal, en dat mogen kinderen best weten.
  • Hebben ze een voorwerp van thuis mee, zoals een knuffel? Dat is een prima aanknopingspunt voor een gesprekje!
  • Geef heimwee zo weinig mogelijk kans door een goedgevuld programma.
  • Is de heimwee zo extreem dat het kind na enkele dagen nog altijd nergens aan meedoet en alleen maar huilt? Contacteer dan de ouders.