Brengt de varkenspest je kamp in gevaar?

Brengt de varkenspest je kamp in gevaar?

Gaan jullie deze zomer op kamp in Luxemburg? Check of jullie kamp in de gevarenzone ligt.

Ontdek of je kamp veilig is

In de problemen? Geef dan via dit formulier je kampadres door en dan zoeken wij voor jou uit wat de eventuele gevolgen zijn en wat je best doet. 

 

Neem het zekere voor het onzekere! Doe je bivakaangifte nu al. Zo houden wij voor jou in het oog of je kamp in gevaar komt. 

Doe je bivakaangifte

Wat heeft de varkenspest met onze Chirogroep te maken?

In oktober 2018 brak de Afrikaanse varkenspest uit in het zuiden van de provincie Luxemburg. Dat is niet gevaarlijk voor de mens, maar de mens is wel een drager van het virus. Daardoor dreigt een verdere verspreiding als wij niet uit de getroffen zone blijven.

Daarom zal het in 2019 (en misschien ook één of meerdere jaren daarna) verboden worden om bossen te betreden en om kampen te organiseren in een bepaalde zone van de provincie Luxemburg.

Valt ons kamp in het gebied van de Afrikaanse varkenspest?

Op deze kaart kan je nakijken of jullie kamp in het gebied van de Afrikaanse varkenspest ligt.

Als je kamp binnen de rode/paarse, blauwe en zwarte zone ligt, raden we je aan om je kamp te verhuizen.  

De kaart geeft de huidige situatie weer. Mogelijks verandert die situatie de komende maanden nog. Kijk ook zeker op de website van de Ambrassade voor de laatste up-to-date info. 

Welke regels gelden in welke zones?

Algemeen

De varkenspest blijft zich nog steeds verder verspreiden. Daarom raden we aan om een bufferzone te rekenen. Ligt jouw kamp in de buurt van de huidige gevarenzone (een straal van 10 km), dan raden we je aan om je kamp te verhuizen!!

Rode en zwarte zone

In de rode zone mag je het bos niet betreden én moeten jullie op zoek naar een andere kampplaats. Geen paniek, je kan een beroep doen op onze ondersteuning bij de zoektocht naar een alternatieve kampplaats. Met de politieverordening die hiernaast vindt, kan je aankloppen bij je eigenaar. 

Problemen met het opzeggen van jullie contract? Laat het ons weten via [email protected]

Blauwe zone

Hier mag je het bos nog wel in, maar hier moet je kampbaas of terreinuitbater een toestemming aanvragen om jullie kamp te laten doorgaan. Informeer dus eerst bij je kampuitbater of die goedkeuring gekregen heeft.

Bevindt jullie kamp zich in een van de bovenstaande zones, laat ons dat weten! Op die manier zijn ook wij op de hoogte van jullie situatie en kunnen we jullie helpen waar nodig.

Hoe ga je op zoek naar een nieuwe kampplaats?

De volgende websites kunnen je helpen:

In Wallonië kan je ook veel terreinen rechtstreeks bij de boer/eigenaar boeken. Informeer eens (via het gewest) bij naburige Chirogroepen waar zij deze zomer op kamp gaan. Of neem contact op met een gemeente waar je graag op kamp wilt gaan, zij hebben vaak lijsten met alle boeren in hun gemeente. Ook Chirojeugd Vlaanderen kan je helpen met lijsten van kampplaatsen waar groepen in het verleden op kamp gingen. 

Wat met zomer 2020?

Vermoedelijk zullen er ook nog maatregelen van toepassing zijn in 2020 en misschien zelfs in 2021 . Een geïnfecteerde zone kan namelijk tot 9 maanden na datum nog altijd geïnfecteerd zijn. Zo lang duurt het namelijk voor het virus verdwenen is. Hou dat dus ook in je achterhoofd bij het boeken van een kampplaats voor volgende zomer.

Hoe wordt het verbod op toegang tot de bossen in de praktijk duidelijk gemaakt?

Er zijn een aantal zones afgebakend om ervoor te zorgen dat de everzwijnen het gebied niet kunnen binnengaan. Het gaat echter over een groot gebied, dus is het onmogelijk om het overal fysiek af te sluiten. Daarom zal er nog een plan opgemaakt worden dat jullie deze zomer kunnen gebruiken om te kijken of de bossen in jullie hun omgeving toegankelijk zijn of niet. Dat is vooral belangrijk als jullie kampplaats dicht bij de grens van de paarse zone ligt.