Brengt de varkenspest je kamp in gevaar?

Brengt de varkenspest je kamp in gevaar?

Gaan jullie deze zomer op kamp in Luxemburg? Check of jullie op zoek moeten naar een nieuwe kampplaats!

Wat heeft de varkenspest met onze Chirogroep te maken?

In oktober 2018 brak de Afrikaanse varkenspest uit in het zuiden van de provincie Luxemburg. Dat is niet gevaarlijk voor de mens, maar de mens is wel een drager van het virus. Daardoor dreigt een verdere verspreiding als wij niet uit de getroffen zone blijven.

Daarom zal het in 2019 (en misschien ook één of meerdere jaren daarna) waarschijnlijk verboden worden om bossen te betreden en om kampen te organiseren in een bepaalde zone van de provincie Luxemburg.

Valt ons kamp in het gebied van de Afrikaanse varkenspest?

Op deze kaart kan je nakijken of jullie kamp in het gebied van de Afrikaanse varkenspest ligt.

De kaart geeft de huidige situatie weer. Mogelijk verandert die situatie de komende maaanden nog. Kijk ook zeker op de website van de Ambrassade voor de laatste up-to-date info. 

Laat ons weten waar je juist op kamp gaat en dan zoeken wij voor jou uit wat de eventuele gevolgen van de varkenspest voor jullie kamp zijn. 

Geef je kampadres door!

Welke regels gelden in welke zones?

Rode zone

(Deze zone is momenteel even niet zichtbaar op de kaart, maar zal worden aangevuld door de Luxemburgse overheid.)

In de rode zone mag je het bos niet betreden én moeten jullie op zoek naar een andere kampplaats. Geen paniek, je kan een beroep doen op onze ondersteuning bij de zoektocht naar een alternatieve kampplaats.

Paarse zone

In de paarse zone mag je het bos niet betreden én mag jullie kamp er enkel onder bepaalde voorwaarden doorgaan. Hou er zeker rekening mee dat je het bos niet in kan en dat bosspelen of andere buitenactiviteiten dus niet kunnen doorgaan.

Je kampbaas of terreinuitbater kan eventueel nog een uitzondering aanvragen om je kamp toch te laten doorgaan. Check op de website van De Ambrassade de voorwaarden om je kamp hier toch te laten doorgaan.

Zwarte zone

Hier mag je het bos nog wel in, maar ook hier moet je kampbaas of terreinuitbater een toestemming aanvragen om jullie kamp te laten doorgaan. informeer dus eerst bij je kampuitbater of hij of zij die goedkeuring gekregen heeft.

Blauwe zone

De blauwe zone is de waakzaamheidszone, daar is het betreden van bossen nog toegestaan, en in deze zomer kan jullie kamp waarschijnlijk nog doorgaan.

 

Bevindt jullie kamp zich in een van de bovenstaande zones, laat ons dat hierboven weten! Op die manier zijn ook wij op de hoogte van jullie situatie en kunnen we jullie helpen waar nodig.

Hoe ga je op zoek naar een nieuwe kampplaats?

De volgende websites kunnen je helpen:


In Wallonië kan je ook veel terreinen rechtstreeks bij de boer/eigenaar boeken. Informeer eens bij naburige Chirogroepen waar zij deze zomer op kamp gaan. Of neem contact op met een gemeente waar je graag op kamp wilt gaan, zij hebben vaak lijsten met alle boeren in hun gemeente. Ook Chirojeugd Vlaanderen kan je helpen met lijsten van kampplaatsen waar groepen in het verleden op kamp gingen. 

Zijn de problemen voorbij na de zomer van 2019?

Dat is nog niet met zekerheid te zeggen. Mogelijk zullen er ook nog maatregelen van toepassing zijn in 2020 en misschien zelfs in 2021 . Een geïnfecteerde zone kan namelijk tot 9 maanden na datum nog altijd geïnfecteerd zijn. Zo lang duurt het namelijk voor het virus verdwenen is. Hou dat dus ook in je achterhoofd bij het boeken van een kampplaats voor volgende zomer.

Hoe wordt het verbod op toegang tot de bossen in de praktijk duidelijk gemaakt?

Er zijn een aantal zones afgebakend om ervoor te zorgen dat de everzwijnen het gebied niet kunnen binnengaan. Het gaat echter over een groot gebied, dus is het onmogelijk om het overal fysiek af te sluiten. Daarom zal er nog een plan opgemaakt worden dat jullie deze zomer kunnen gebruiken om te kijken of de bossen in jullie hun omgeving toegankelijk zijn of niet. Dat is vooral belangrijk als jullie kampplaats dicht bij de grens van de paarse zone ligt.