Brengt de varkenspest je kamp in gevaar?

Brengt de varkenspest je kamp in gevaar?

Het is sinds 11 februari officieel bevestigd dat ook in 2020 jeugdkampen niet zullen kunnen doorgaan in de gebieden die sinds september 2018 getroffen zijn door de Afrikaanse varkenspest. 

Via deze kaart kan je kijken of je kampplaats in de besmette zones valt.

 

In de problemen? Vragen?

Geef via dit formulier je kampadres door of neem contact op met [email protected]

 

Wat heeft de varkenspest met onze Chirogroep te maken?

In oktober 2018 brak de Afrikaanse varkenspest uit in het zuiden van de provincie Luxemburg. Dat is niet gevaarlijk voor de mens, maar de mens is wel een drager van het virus. Daardoor dreigt een verdere verspreiding als wij niet uit de getroffen zone blijven.

Daarom zal het in 2020 (en misschien ook één of meerdere jaren daarna) verboden worden om bossen te betreden en om kampen te organiseren in een bepaalde zone van de provincie Luxemburg.

Valt ons kamp in het gebied van de Afrikaanse varkenspest?

Op deze kaart kan je nakijken of jullie kamp in het gebied van de Afrikaanse varkenspest ligt.

 

Er zijn drie zones:

 • De geïnfecteerde zone (roze/rood): hier werden effectief besmette dieren gevonden in de voorbije maanden
 • De zone van versterkte observatie (zwart): deze zone wordt als buffer gezien en ondergaat gelijkaardige maatregelen van jacht en controle om verdere verspreiding te blijven voorkomen
 • De waakzaamheidszone (blauw): hier mogen kampen wél doorgaan.

In de geïnfecteerde zone en de zone van versterkte observatie zal het dus niet toegestaan zijn op kamp te gaan.

 

Bevindt jullie kamp zich in een van de bovenstaande zones, laat ons dat weten! Op die manier zijn ook wij op de hoogte van jullie situatie en kunnen we jullie helpen waar nodig.

 

Hoe ga je op zoek naar een nieuwe kampplaats?

Registreer je op soszomerkamp.be. Deze site werd speciaal voor de getroffen groepen ontworpen. Maak een account aan en login in. Vanaf dan kan je een oproep registreren én uitbaters die hun terrein aanbieden contacteren.

 • Zoek een kampplaats via jeugdverblijven.be  of  votrecamp.be
 • Plaats een oproepje in de Facebookgroepen 'Als je't mij vraagt: chiro', 'CHIRO', of 'Accomodaties en kampterreinen'.
 • Pols eens bij Chirogroepen in jullie buurt welke kampplaatsen zij al hadden. Wie weet zitten hier wel interessante plaatsen tussen die nog vrij zijn.
 • Zijn er kampplaatsen waar jullie afgelopen jaren naartoe gingen, die misschien nog vrij zijn? Contacteer hen gerust eens opnieuw.
 • In Wallonië kan je ook veel terreinen rechtstreeks bij de boer/eigenaar boeken.
 • Neem contact op met een gemeente waar je graag op kamp wilt gaan, zij hebben vaak lijsten met alle boeren in hun gemeente.
 • Ook Chirojeugd Vlaanderen kan je helpen met lijsten van kampplaatsen waar groepen in het verleden op kamp gingen, mail ons gerust. 

Uitzondering aanvragen?

Er kunnen uitzonderingen worden aangevraagd door de eigenaar van het gebouw/terrein bij de gouverneur van de provincie Luxemburg. 

 • voor de geïnfecteerde zone kan dit enkel voor gebouwen (en dit in zeer beperkte mate, waar weinig risico is)
 • voor de zone van versterkte observatie kan dit voor zowel gebouwen als terreinen of een mix van beide. Er wordt een risicoanalyse opgemaakt op basis van een aantal gegevens zoals locatie terrein, nabijheid bos, grote van de groep, leeftijd van de groep, bezetting van de locatie... 

Let op!

 • Een uitzondering kan énkel door de eigenaar aangevraagd worden. Overleg sowieso met de eigenaar of jullie dit willen of niet.
 • Deze aanvraag moet goedgekeurd worden, dat kan 30 dagen duren. Let er dus op dat deze uitzondering niet sowieso wordt toegestaan. 

De meest recente info vind je terug op de website van De Ambrassade.